fbpx
 
Reportaj pentru Cati Andronescu: 40 de copii în clasă și o singură învățătoare. Iasi, Liceul „Miron Costin”

Reportaj pentru Cati Andronescu: 40 de copii în clasă și o singură învățătoare. Iasi, Liceul „Miron Costin”


Clasele din învățământul preuniversitar ieșean sunt suprapopulate, marea majoritate având peste 30 de elevi. Legea Educației prevede un maximum de 25 de elevi, dar aproape nicăieri acest număr nu este respectat. Astfel, la Liceul „Miron Costin“, în clasa pregătitoare (foto sus) sunt 40 de elevi. Conducerea școlii acuză permisivitatea legii, dar și pe portițele legale ce le permit părinților să-și dea copiii la o anumită școală. Și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că părinții fac presiuni și se ajunge astfel la clase supraaglomerate.

Au fost 41, unul a plecat

În acest an școlar, la Liceul „Miron Costin“, în sigura clasă pregătitoare, au fost înscriși inițial 41 de copii. Între timp, unul dintre ei a fost transferat la altă școală. Chiar și așa, numărul este mult prea mare față de cifra prevăzută de Legea educației, adică 25 de elevi, cel mult, într-o clasă din învățământul primar.

La această situație s-a ajuns din cauza unui cumul de factori. „Sunt foarte mulți elevi în acea clasă, dar nu am avut ce face. Metodologia de înscriere în clasa pregătitoare nu ne permite să limităm accesul copiilor. Din lipsă de spațiu, am stabilit o singură clasă pregătitoare. Avem clase de învățământ primar care învață după-amiaza. Am ținut cont și de informațiile privind circumscripția, care nu arăta că ar fi mai mult de 25-27 de copii. Când s-au făcut înscrierile, ne-am trezit cu 41“, spune directorul liceului, Viorica Dobre. Aceasta nu se aștepta la un număr atât de mare de elevi, mai ales că învățătoarea a dat concurs pentru ocuparea postului după înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. „De obicei, părinții aleg să-și dea copiii într-o clasă unde știu învățătorul. La noi nu a fost cazul pentru că atunci postul era vacant“, explică directorul.

Directoarea Dobre ar vrea ca legea să fie mai strictă

Soluție: Schimbarea metodologiei de admitere

Soluția propusă de directorul liceului pentru evitarea suprapopulării claselor o reprezintă schimbarea modului în care se face admiterea. „Una dintre reguli pentru înscriere este ca părintele să fie în circumscripția școlii. Mulți părinți își iau viză de flotant chiar cu câteva zile înainte de înscrierea copiilor. La înscriere, noi vedem aceste lucruri, dar nu putem face nimic, atâta timp cât legea permite acest lucru. Dacă acest lucru nu ar mai fi posibil, atunci multe școli nu ar mai supraaglomerate“, spune Viorica Dobre.

O altă modificare ar trebui să apară în Legea Educației. „Eu cred că ar trebui ca în lege să se stabilească un număr maxim de elevi. Așa, școala ar putea să refuze înscrierea dacă numărul este depășit. Existând și etapa a a doua de înscrieri, cei respinși ar putea fi trimiși la alte instituții de învățământ unde mai sunt locuri“, zice directorul liceului ieșean.

De asemenea, ar trebui păstrată regula privind vârsta copilului. „Creșterea numărului de copii în clasa pregătitoare este dată și de posibilitatea ca unii care nu au șase ani împliniți să fie înscriși. Părinții îi duc să dea testarea și primesc acordul de a fi înscriși la pregătitoare. Poate dacă nu ar exista această excepție, nu ar mai crește numărul“, crede Viorica Dobre.

Învățătoare: „Încerc să-i antrenez pe toți“

Cei mici stau câte doi în bancă, iar spațiul dintre rânduri de-abia permite unui singur copil să treacă. Dar învățătoarea de la clasa pregătitoare de la ”Costin”, Mădălina Petercă Rudac, se arată optimistă. „Într-adevăr, sunt foarte mulți, dar eu mă strădui să am grijă de toți. Părinții sunt foarte implicați în procesul de învățământ și atunci mă ajută foarte mult în activitatea didactică. Copiii s-au adaptat foarte bine la trecerea de la grădiniță la școală și, chiar dacă am copii care nu au împlinit încă șase ani, nu sunt probleme. Încerc să-i antrenez pe toți în exercițiile de la clasă. Sunt și copii care nu ridică mâna, dar am grijă să-i pun pe toți să răspundă“, zice învățătoarea.

Cel puțin până vor termina clasa a IV-a, ei vor continua în această formulă.

„Vor rămâne în acest colectiv. Ar fi imposibil să-i muți în alte clase din simplul motiv că acestea nu există. Chiar dacă ar fi, tot ar fi greu pentru că ei se obișnuiesc împreună“, explică învățătoarea.

La terminarea orelor, Mădălina Petercă Rudac îi ajută pe cei mici să se îmbrace, îi încolonează câte doi și îi conduce până la ieșirea din curtea școlii, unde îi așteaptă părinții sau bunicii.

Supraaglomerare la clasa pregătitoare de la Liceul „ Miron Costin”

Tată: „Doamna nu i-a explicat”

Situația de la Liceul „Miron Costin“ nu este pe placul părinților, care susțin că învățătoarea face cu greu față unui număr atât de mare copii. „Este dificil și pentru doamna învățătoare. Sunt mulți copii și e greu să poată avea grijă de toți. Doamna se străduie să-i învețe, dar nu puține au fost zilele când fiul meu mi-a spus că nu a înțeles anumite lucruri, iar doamna nu i-a explicat“, ne spune unul dintre tăticii veniți să-și ia copilul de la școală.

De aceeași părere este și o bunică. „Până vin părinții de la serviciu, eu stau cu el. Îmi spune că sunt colegi care se bat, care vorbesc urât. Doamna e tânără și nu prea reușește să se impună în fața lor. E foarte greu să lucrezi cu 40 de copii“, zice femeie care are un nepot la clasa pregătitoare.

Chiar dacă există nemulțumiri, un singur părinte a decis să-și mute copilul la altă școală. „Se văd progrese de la începerea școlii și de aceea nu am mutat-o. În plus, s-a obișnuit cu colegii și i-ar fi greu să o mut la altă școală“, ne spune o mămică a cărei fiică este elevă în clasa Mădălinei Petercă Rudac.

Situația va fi la fel și anul acesta

Pentru anul școlar 2019-2020, Liceul „Miron Costin“ va avea tot o singură clasă pregătitoare și este de așteptat ca numărul celor înscriși să fie la fel de mare. „Avem un cadru didactic care are acum clasa a IV-a, dar va ieși la pensie. Vom fi din nou nevoiți să aducem un cadru didactic nou. Nu putem scoate mai multe clase pentru că nu avem spațiul necesar“, menționează Viorica Dobre. De-abia din 2020 la „Miron Costin“ vor fi două clase pregătitoare.

32-35 de elevi, o regulă

În acest an școlar, în cele 98 de clase pregătitoare de la școlile din municipiul Iași sunt înscriși înscriși 2.665 de elevi. Rezultă o medie de 27 de elevi într-o clasă, doar că realiattea este alta.

Dacă la Școala „Veronica Micle“ sunt doar 21 de elevi într-o clasă, iar la Colegiul Tehnic „Gheorghe Mârzescu“ 23, la multe alte școli numărul mediu este de 32-35 de elevi.

Acest lucru are loc mai ales în cazul școlilor considerate „bune“ de părinți sau cu învățători „foarte buni“. Și aici este vorba de Colegiul Național „Mihai Eminescu“, unde în două clase sunt 66 de elevi, adică o medie de 33 de elevi sau Școala „Gheorghe Asachi“, cu 65 de elevi în două clase. La fel stau lucrurile și la Școala „Otilia Cazimir“, unde în șase clase sunt 191 de elevi, adică o medie de aproape 32. La Școala „Nicolae Iorga“, în patru clase, sunt 131 de elevi, adică o medie de peste 33 de elevi, iar la Liceul „Alexandru Ioan Cuza“ este o singură clasă, cu 31 de elevi.

Inspector general: „Părinții ar trebui să țină cont de clasele aglomerate“

Inspectorul Școlar General, profesor Genoveva Aurelia Farcaș pune suprapopularea claselor pe seama acelorași factori menționați de directoarea de la „Miron Costin“. „Toate clasele pregătitoare din județul Iași sunt organizate conform legislației în vigoare, chiar dacă există colective mai numeroase. Inspectoratul propune, la fiecare început de an calendaristic, un plan de școlarizare, care include și numărul de locuri alocate clasei pregătitoare pentru anul școlar următor. Luând în considerare populația școlară, posibilitățile unităților de învățământ (săli de clasă disponibile, cadre didactice) se propune un anumit număr de locuri, care s-a dovedit de fiecare dată a fi suficient. Ceea ce se poate estima, însă, într-o mai mică măsură este dorința părinților de a se îndrepta spre o altă școală decât cea din circumscripție, fie din cauza unei schimbării reale de domiciliu, sau profitând de prevederile legale conform cărora înscrierea în clasa pregătitoare se poate face și cu viză de flotant. În aceste condiții, datoria noastră și a școlilor este aceea de a asigura condiții optime de studiu pentru fiecare copil în parte. Accesul la educație este asigurat în județul Iași pentru toți copiii, conform legii. Părinții ar trebui să ia în calcul aspectul claselor aglomerate atunci când optează pentru o anume unitate de învățământ“, spune Genoveva Farcaș.

Aceasta susține că orientarea părinților către anumite școli arată calitatea acestora. „Alegerile pe care le fac părinții, îndreptându-se spre anumite școli, sunt și un indiciu privind modul în care aceștia percep calitatea educației. Nici unitățile școlare și nici inspectoratele nu au posibilitatea și permisiunea de a verifica dacă viza de flotant a fost acordată în baza unei situații reale sau nu. Preocupările noastre rămân acelea de a găsi soluții cât mai eficiente, pentru ca toți copiii să beneficieze de un învățământ de calitate. Concret, pentru anul școlar 2019-2020, inspectoratul școlar a propus prin planul de școlarizare un număr de aproximativ 349 de clase pregătitoare pentru județul Iași, cu peste 7.100 de locuri“, adaugă Genoveva Farcaș.

Andronescu doar acuză fenomenul, deși poate lua măsuri

Andronescu: „Pierzi la calitate“

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat recent că școala de cartier este cea la care trebuie să meargă copilul din acea circumscripție.

„Eu cred că școala de cartier este școala de cartier și ea trebuie respectată. Deci întreruperea ideii de rezidență la un prieten, la un cineva de acolo de unde e școala, de unde consideră părintele că se realizează copilul lui, pentru că toate școlile trebuie să fie bune, toate școlile trebuie să aibă… Profesorii de ciclul primar în Finlanda sunt cei mai bine plătiți. De ce? Pentru că acolo se dă startul copilului și este extrem de important”, a spus Andronescu, la Digi 24.

Întrebată dacă va fi interzisă mutarea în altă parte, Ecaterina Andronescu a răspuns: „Școala de cartier este școala de cartier, copilul acolo trebuie să meargă, în circumscripția lui de domiciliu, după părerea mea. Dacă nu avem învățători care să facă ceea ce trebuie să facă pentru un copil cuprins în ciclul primar, atunci trebuie să plece învățătorul și copilul să rămână acolo.“

Cu câteva zile mai devreme, la Constanța, Andronescu declara: „Părinții presează extraordinar pe școlile bune. Am ajuns să avem clase cu 36, 38 de elevi și nu ai cum să te ocupi de ei, și pierzi la calitate. În perspectivă nu ai cum să nu pierzi, nu ai cum să te ocupi de 38 de elevi în clasă. Deci riscul e foarte mare.”

Ce spune Legea Educației

Potrivit articolului 63 de Legea Educației, privind rețeaua școlară, „în învăţământul preşcolar grupa cuprinde în medie 15 preşcolari, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20. În învăţământul primar clasa cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 25”.

Aceeaşi Lege a Educaţiei permite însă și excepțiile care până la urmă au devenit reguli: „În situaţii excepţionale, formaţiunile de preşcolari din grupa mare sau de elevi pot funcţiona sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, pe baza unei justificări corespunzătoare”.

În 2016, a fost introdus un alineat nou, însă acesta nu a schimbat cu nimic situația, făcând referire la asigurarea finanțării pentru acele locuri în plus.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: