fbpx
 
Ora de vară 2019: când se schimbă şi care sunt efectele asupra corpului nostru

Ora de vară 2019: când se schimbă şi care sunt efectele asupra corpului nostru


În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea de 30 spre 31 martie 2019, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte. Ora 03:00 va deveni ora 04:00, astfel că ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24.

Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene. Rezultatul? vom avea mai multă lumină, dar o oră mai puţin de somn. Iată câteva sfaturi pentru a vă adapta mai repede şi mai uşor la această modificare a ceasului nostru natural.

Odată cu primăvara, revine şi ora de vară. Aceasta înseamnă că ziua va fi mai lungă şi se va câştiga o oră de lumină, dar se va pierde o oră de somn. Însă în afară de beneficiile psiho-fizice ale unei expuneri la soare mai îndelungate, pot exista unele efecte secundare minore, în special pentru ritmul nostru circadian, ceasul biologic care reglează alternanţa între odihnă şi activitate împreună cu alte numeroase procese fiziologice.

Riscuri pentru sănătate şi remedii naturale

Ora de vară este de mult timp obiectul studiilor cercetătorilor pentru a înţelege mai bine efectele pe care le poate avea asupra corpului nostru. Unele cercetări, publicate în reviste de prestigiu - de exemplu, un articol din The New England Journal of Medicine şi o cercetare în British Medical Journal - menţionează creşterea statistică a riscului de atac de cord în prima zi în care are loc schimbul de oră. Cercetările au evidenţiat că intervenţiile personalului medical în această zi sunt în creştere. Cu toate acestea, creşterea episoadelor din prima zi este anulată complet în ziua următoare, când riscul scade într-o proporţie la fel de mare. Pe scurt, incidenţa globală a atacurilor de inimă în întreaga săptămână este aceeaşi.

În afara riscului crescut de probleme cardiace, ora de vară provoacă multor persoane momente de depresie, oboseală, stres, nervozitate, dureri de cap, dificultate de concentrare şi insomnie. Tocmai din acest motiv, în Uniunea Europeană, a fost solicitată abolirea acesteia, dar a fost respinsă pentru moment de Parlamentul UE.

O primă soluţie pentru a reduce inconvenientele legate de intrarea în vigoare a orei de vară din 2019 este de a "programa" progresul orar, începând de sâmbătă: deşteptarea cu 20 de minute mai devreme în fiecare zi va permite ca, odată cu sosirea dimineţii zilei de luni, să se limiteze consecinţele asupra stării de spirit şi stării fizice atunci când se va începe ziua de muncă.

Din punctul de vedere al nutriţiei, este recomandat consumul de fructe şi legume de sezon, pentru a asigura o cantitatate preţioasă de vitamine şi minerale; această combinaţie se va dovedi a fi importantă pentru a adapta propriul ciclu "somn / trezire" la noile condiţii, precum şi pentru a reduce riscul de a suferi de stres, nervozitate şi alte probleme fizice. Sunt de evitat băuturile alcoolice, băuturile cu cofeină precum şi alimentele grase şi prăjite.

Ceaiurile din plante cu muşeţel sau valeriană pot fi utile pentru a profita din plin de orele de odihnă noaptea, precum şi pentru a reduce nivelul stresului. Este recomandabil să se consume miere atât dimineaţa la micul dejun, cât şi o linguriţă într-un pahar cu lapte cald seara.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: