fbpx
 
Foto: Observator Foto: Observator

MAE intervine în cazul copiilor abandonați pe aeroporturi: toți vor ajunge la București


Tinerii români care erau în tabără în Japonia şi au rămas blocaţi, în drum spre casă, pe aeroporturile din Tokyo sau Milano au plecat sau urmează să plece către Bucureşti, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, o parte din grupul de tineri aflaţi în tabără în Japonia a plecat în cursul acestei dimineţi spre România, cu escală la Viena. Un reprezentant al Ambasadei României în Austria va fi prezent pe aeroportul din Viena, pentru a le acorda sprijinul necesar îmbarcării către ţară, arată MAE, conform Agerpres.

A doua parte a grupului va pleca spre România joi după-amiază, pe ruta Tokyo - Doha - Bucureşti. Ambasada României la Doha va asigura asistenţa consulară necesară pe perioada tranzitului.

În ceea ce priveşte cetăţenii români care au ajuns miercuri la Milano, în Italia, aceştia urmează să se întoarcă în ţară tot în cursul zilei de joi. Pe parcursul şederii în Italia, precizează MAE, tinerii au fost asistaţi de Consulatul General al României la Milano, atât în vederea identificării cazării, cât şi a asigurării transferului de la hotel către aeroport, cu sprijinul unei parohii române de pe plan local.

Reprezentanţele diplomatice şi consulare ale României din Tokyo, Milano, Viena şi Doha vor acorda în continuare asistenţă consulară, până la soluţionarea cazului, în limitele competenţelor legale, subliniază MAE.

Ministerul Turismului s-a autosesizat

Ministerul Turismului s-a autosesizat în cazul unei tabere pentru copii organizate în Tokyo de către o asociaţie din România care nu deţinea licenţă pentru activitatea de turism.

Zeci de copii români au fost abandonaţi pe aeroporturile din Tokyo, Doha şi Milano, iar părinţii nu ştiu cum să îi aducă acasă, după ce le-au plătit tabere de mii de euro în străinătate, organizate de o fundaţie din ţară.

Au fost dispuse verificări de urgenţă, prin reprezentanţii Direcţiei Control din cadrul ministerului, la sediile ONG-ului aflate în Bucureşti şi Târgu-Jiu, conform unui comunicat remis Agerpres.

„Asociaţia nu a depus, până în prezent, la Ministerul Turismului, actele necesare obţinerii unei licenţe de turism, pentru activitatea desfăşurată, conform legislaţiei în vigoare”, se menţionează în comunicat.

Ce povestește tatăl unui copil din Iași blocat pe aeroportul din Tokyo

„Copiii s-au trezit pur și simplu abandonați, fără bilete de tren, iar ghidul grupului, parcă a intrat în pământ. Dispăruse. Au ajuns cu greu la aeroportul din Tokio, însă nu au găsit bilete de avion pentru România”, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI unul dintre părinți.

Tot el a mai spus că Iulian Ghinoiu și Fundația sa, care a organizat excursiile și i-a abandonat pe copii în aeroporturi, avea relații strânse cu liceele de elită din Iași, organizând în fiecare an excursii cu elevii în mai multe țări din lume.

Probleme cu legea

Potrivit Agerpres, în anul 2017, inspectorii Ministerului Turismului au sancţionat această asociaţie cu suma de 30.000 de lei pentru că desfăşura activităţi specifice unei agenţii de turism fără a deţine, însă, licenţă de turism. Asociaţia organiza excursii sub pretextul unor tabere pentru copii. Controlul s-a desfăşurat în urma unei sesizări depuse de un părinte care a fost nemulţumit şi a considerat că minorii care au luat parte la acea tabără au fost puşi în pericol.

Reprezentanţii operatorului economic au contestat sancţiunile în instanţă, iar în primă fază, deşi Ministerul Turismului a depus un dosar complet care cuprindea toate constatările, documentele şi plângerile părinţilor, instanţa a dat câştig de cauză asociaţiei. Ministerul Turismului a contestat decizia, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanţă judecătorească superioară.

„Precizăm faptul că Ministerul Turismului a păstrat în permanenţă legătura cu Departamentul Consular din Ministerul Afacerilor Externe, care a asigurat asistenţă consulară în toată această perioadă şi a monitorizat permanent situaţia, copiii aflându-se acum în afara oricărui pericol, urmând a fi aduşi în siguranţă în România.

Ministerul Turismului recomandă tuturor cetăţenilor ca, înainte de contractarea unui pachet de servicii turistice, să verifice pe site-ul instituţiei dacă operatorul economic este licenţiat, dar mai ales să verifice dacă pachetul de călătorie este garantat 100%, conform prevederilor OG 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate. În cazul în care turiştii constată că legislaţia nu este respectată, Ministerul Turismului îi îndrumă pe aceştia să depună sesizări pentru a fi luate la timp măsurile necesare”, se mai spune în comunicat.

 

Sursa: Agerpres

Article image
Peste 80 de copii români sunt blocaţi pe aeroporturile din Milano, Doha și Tokyo, iar părinții acuză că au fost păcăliţi de o asociaţie care a organizat tabere în Statele Unite ale Americii și Japonia, fără să mai cumpere şi bilete de avion. În grupul abandonat la Tokio se află și tineri din Iași.
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 26 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: