ReporterIS - Alte sporturi

Şase persoane au fost rănite în urma unui accident rutier petrecut, dimineață, pe DN 17, în zona localităţii Pojorâta din judeţul Suceava, informează un comunicat de presă al Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Accidentul s-a produs pe sensul de mers Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc, în eveniment fiind implicat un microbuz de transport persoane.

Şoferul acestuia a pierdut controlul volanului într-o curbă şi a intrat pe contrasens, lovindu-se astfel de un parapet din apropiere.

În urma impactului au rezultat 6 persoane rănite, care au fost transportate cu ambulanţa la spital. (Agerpres/ FOTO Cotidianul)


Published in Moldova

Florile DalbeTrei PăstoriAfară ninge liniștitLinu-i linSfântă-i sara de Crăciun etc., cu alte cuvinte, „cel mai frumos obicei creștinesc și românesc, acela de a merge să urezi de bine, pentru sărbători, celor dragi; faceți asta și  o să vă simțiți mult mai bine sufletește; eu nu doar cânt, eu simt fiecare colind”…

Ştefan Hruşcă este, din punctul meu de vedere, cel mai mare şi mai cunoscut interpret de colinde din România (Dascălul de colinde… astfel l-a numit poetul George Țărnea).

Cel care evocă, an de an, miracolul Naşterii Mântuitorului, care împărtășește  bucuria Sărbătorilor aşa cum Magii aduceau daruri, care reaprinde – în multe inimi – lumina speranţei şi credinţa în datini, s-a născut la Ieud (Maramureş), în ziua de 8 decembrie 1957…

Debutul în muzică a avut loc în 1981, pe vremea când Ştefan Hruşcă era profesor la Borşa (Maramureş), în cadrul Cenaclului „Flacăra”. Pe perioada activităţii în cenaclu, a obţinut: „Marele Premiu al Muzicii Folk” (1982), „Premiul pentru Creaţie” (1983) şi „Premiul pentru Întreaga activitate” (1984). În anul menţionat, pleacă din Cenaclul „Flacăra”, începe colaborarea cu Vasile Şeicaru şi cu Radu Gheorghe pe scena Teatrului „Ţăndărică”…

Prima împlinire discografică a artistului, intitulată „Rugă pentru părinţi”, a fost lansată în toamna anului 1984. Între 1985 şi 1989 colaborase cu Vasile Şeicaru, susţinând – alături de acesta şi de Victor Socaciu – o serie de concerte în cadrul Filarmonicii din Arad. În toamna anului 1986, Hruşcă a lansat cel de-al doilea album „Urare pentru îndrăgostiţi”. În 1988, apărea pe piaţa muzicală cel de-al treilea material discografic al artistului/„Călători visatori” (la care a colaborat Vasile Şeicaru).

Noiembrie 1990 a adus fanilor albumul cu numărul patru şi, totodată, primul cu colinde al lui Hruşcă, intitulat „Colinde I” (premiat cu discul de aur pentru cele mai multe unităţi vândute). Tot în 1990, artistul a susţinut o serie de concerte pe continentul american de nord. În 1991s-a stabilit în Toronto (Canada). În 1993, lansa cel de-al doilea album de colinde „La săvârşitu’ Lumii”, premiat şi el cu un disc de aur. În noiembrie 1995, venea rândul celei de-a treia realizări în direcția colindelor. Hruşcă era răsplătit de către Uniunea Oamenilor de Artă cu un premiu pentru cele mai multe unităţi vândute pentru „Ziurel de Ziurel” (1996). În primăvara anului 1996 a lansat albumul „Fostele Iubiri”, versurile cântecelor aparţinând poetului George Ţărnea. În 1997, a susţinut, împreună cu George Natsis, un turneu de colinde în Canada, America, Germania, China, Coreea de Nord, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Austria, Republica Moldova. Au urmat albumele: „Sfântă-i sara de Crăciun” (2001), „20 de ani” (2001), „Crăciunul cu Hruşcă” (2001), „Iarăşi flori dalbe” (2005) şi „Balade speciale” (2007)…

În 2004, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”, pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastrăpentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti

*

Prin Ştefan Hruşcă, intrăm în posesia unor informaţii având conţinut (semi) legendar, cu privire la fapte, evenimente dint trecutul îndepărtat, transmise oral de-a lungul timpului. Desigur, mă interesează ansamblul de concepţii, credinţe, obiceiuri, datini – care se statornicesc în cadrul unei colectivităţi şi care se transmit din generaţie în generaţie; obiceiurile, rânduielile, datinile, felul de a gândi, de a acţiona sau de a crea preluat de la înaintaşi. Tradiţional, tradiţionalism, tradiţionalist – într-o epocă a disperării, cu lipsa ei de speranţă, fatala plictiseală sau răutate patologică, amintirile chinuitoare – dintr-o anume perspectivă, despre cântecele, poveştile şi frumuseţea altor vremuri, pe care îndrăznesc să le evoc. Colindele reprezintă o „carte vie” din care poate citi Ştefan Hruşcă; melodiile pregătite să adresează, strict, valorilor; vorbesc direct, pe limba lor…

 

Ca să înţelegi lumea, trebuie să te întorci la ea! Pentru a-i servi mai bine pe oameni, trebuie să fii primit în casele lor!

Amintirile frumoase sunt bijuterii pierdute? Icoane ale timpului pierdut? Pentru cel care vi se adresează, decembrie este/rămâne o amintire de neşters.

Oricum, tradiţiile reprezintă adevărate bijuterii!

Sărbători Fericite!


Published in Vedete
Duminica, 24 Decembrie 2017 17:05

Focare de trichineloză, în județul Galați

În judeţul Galaţi, au fost descoperite mai multe focare de trichineloză. Din acest motiv, au fost confiscate 310 kg de carne şi au fost aplicate amenzi în valoare de peste 19.000 de lei.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi avertizează populaţia că există riscul îmbolnăvirii dacă se consumă carne infestată.

În urma analizelor de laborator, au fost descoperite nouă cazuri de porci cu trichineloză, fiind vorba despre animale sacrificate în municipiul Tecuci şi în comunele Cudalbi, Costache Negri, Valea Mărului şi Smârdan. Toţi porcii infestaţi au fost incineraţi.

Şi Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a efectuat în această perioadă controale la magazinele care vând carne de porc şi preparate, descoperind multiple probleme pentru care a aplicat amenzi de aproximativ un milion de lei. (Rador/ FOTO Aradon)


Published in Moldova

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2017 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top