Ghid de supraviețuire la -10 grade Celsius

Ghid de supraviețuire la -10 grade Celsius

În buletinul lor, în loc de domiciliu scrie: „IAȘI”. Oamenii fără adăpost povestesc cum rezistă iarna. Rămas fără casă de cinci ani, bătrânul are reguli bine stabilite: nu face scandal, mănâncă resturi de la restaurante, e „sifon” pentru Poliția Locală și noaptea se refugiază în scări de bloc. Pe țevile calde de sub străzi e bătaie, spune Gică, boschetarii având câini de care se folosesc ca de niște arme. Refuză adăpostul Primăriei, preferând „libertatea absolută”.

 

În ultima perioadă, zeci de oameni ai străzii se confruntă cu temperaturile scăzute din timpul iernii. Mulți dintre ei apelează la ajutorul autorităților, dar există și o parte care refuză internarea, oricât de frig ar fi. Specialiștii spun că acest tip de persoană nu concepe îngrădirea libertății, sub orice fel de formă în care ar apărea, chiar dacă vine spre binele acestuia. REPORTER DE IAȘI a stat de vorbă cu o victimă a vieții, care a ajuns să locuiască pe străzi de mai bine de cinci ani.

Cum supraviețuiește

I se spune Gică. Susține că nu are carte de identitate, pentru că nu are nevoie. De cinci ani și-a pierdut apartamentul, familia. Susține că este bolnav, dar și că îi place să consume băuturi alcolice. A refuzat să vorbească despre problemele personale, spunând că totul este de domeniul trecutului.
„Stau pe unde apuc. Vara este cel mai bine, pentru că pot dormi în gară, în parcuri. Nu te deranjează nimeni. Mai vine Poliția, dar mă lasă în pace. Totul este să nu faci scandal. Și, dacă te cunosc, te mai întreabă dacă nu ai văzut ceva mișcare în zonă. Iarna este greu, dar nu vreau să merg la Centru. Acolo sunt reguli, aici sunt stăpânul meu. Dacă am trăit până acum, voi trăi și de-acum. Iarna dorm prin scări de bloc, unde e cel mai bine. Trebuie să nu deranjezi. Dacă ești cuminte, primești haine și mâncare. Eu nu prea stau cu alți boschetari, îmi văd de treaba mea. În scări este cald, am ziare la mine și haine groase. Am stat și sub țevile de căldură, e bine și acolo, dar poți fi atacat de câni sau de alți boschetari care spun că e locul lor. Cel mai bine este să nu te pui în gură, pleci fără spui nimic”, povestește Gică, în vârstă de 50 de ani.

 

Gică își face veacul pe lângă Policlina Mare, acolo fiind teritoriul său. Secretul supraviețuirii: cartoane întinse în scări de bloc, pe lângă un calorifer 

 

Pont: mănânci mai bine decât acasă

Mâncarea nu ar fi o problemă pentru că cere resturi de la restaurante. „Nu mor de foame. Mai fac rost de bani și din cerșit, dar tot mai puțini. Sunt cerșetorii care au șef și trebuie să ai grijă pe unde mergi. De mâncare, găsesc la restaurante. Întreb pe cei de acolo dacă nu au resturi. Decât să-i dea la câni, mai bine mănânc eu. Am avut zile în care am mâncat mai bine ca atunci când aveam casă”, mai spune omul străzii.
Mai are o singură dorință, să-și știe băiatul sănătos. ”Aș vrea să mai am casă, dar nu cred că mai pot ajunge undeva. Am încercat să mă angajez, dar nu am putut. Cică miros și nu-s bun de nimic. Am lucrat ca meseriaș înainte de a ajunge boschetar. E și vina mea, beam foarte mult și spirt, orice găseam. Beau și acum, dar mai puțin. Nu mai știu nimic de familia mea. Cred că nici nu mai sunt în țară. Aș vrea să știu dacă băiatul meu este sănătos”, a încheiat Gică, refuzând să-și declare numele de familie.

 

Sunt circa 200 de oameni fără adăpost înregistrați în Iași. Doar câțiva înfruntă iarna sub cerul liber

 

Sunt 70 de cuiburi în Iași

Conform statisticilor adunate de primărie, prin Poliția Locală, în Iași sunt 70 de zone ocupate de oamenii străzii. Astfel, sunt înregistrate aproximativ 200 de persoane ca fiind oameni ai străzii. Mai bine de jumătate, au domiciliul declarat în Iași, restul provenind din localitățile alăturate sau din alte județe. „Ei caută scările de bloc, țevile de termoficare, canalele și clădirile abandonate. Îi găsim în Dacia, dar și în alte zone de pe raza municipiului. Când este foarte frig, știm unde să-i găsim. Ne confruntăm cu refuzuri de multe ori când vrem să-i ducem la adăpostul de noapte. Când temperaturile sunt foarte scăzute, le cerem să semneze un proces verbal prin care, prin propria răspundere, refuză cazarea de urgență. Căutăm să le facem și cărți de identitate. Pentru cei din Iași se eliberează cărți provizorii unde la domiciliu este trecut municipiul Iași”, explică Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt la Poliției Locale.

În adăpostul de noapte sunt în total 140 de locuri, o parte pentru cei din alte județe

 

La Centru sunt spălați și igienizați

Pe timp  de vară, dar și de iarnă, oamenii străzii sunt conduși la Centrul de Urgență pentru Recuperare și Integrare Socială „C.A. Rosetti”. Aici, victimele frigului au parte de o masă caldă, baie, dar și de consiliere psihică. Adăpostul beneficiază de 70 de locuri de tranzit, destinat doar persoanelor provenite din alte localități și de tot atâtea locuri, rezidențiale. De acestea din urmă beneficiază doar oamenii străzii cu domiciliul în Iași.
Luminița Munteanu, director al Direcției de Asistență Comunitară a explicat: „În fiecare zi, în intervalul 8.00-12.00 se asigură serviciile de igienizare. Le facem baie, le schimbăm hainele, le oferim o masă caldă, ca apoi, să fie cazați. Pe lângă personalul autorizat, beneficiem și de susținerea fundației Emaus. Cheltuielile cu acest centru nu sunt foarte mari, pentru că din timpul verii beneficiem de donații constând în lenjerie, paturi sau alte lucruri necesare. Primăria asigură utilitățile, salariile angajaților și mâncarea. Avem pază non-stop, nu primim persoane cu afecțiuni psihice sau cu boli transmisibile. Pe camerele de tranzit primim maximum cinci zile, dar când se înregistrează temeperaturi foarte joase, îi ținem, nu-i putem da afară. Cei care stau pe locurile rezidențiale trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Trebuie să fie din Iași, să urmeze sesiunile de consiliere pentru integrarea în piața muncii. Avem persoane care stau și de câțiva ani. Nu și-au găsit loc de muncă. Contractul se prelungește la șase luni”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top