Marti, 18 06 2019
ReporterIS - Liga a II-a

Cel puţin 27 de persoane aflate într-un autocar cu turişti şi-au pierdut viaţa şi 18 au fost rănite într-un accident rutier produs în provincia indoneziană Java de Vest, au anunţat astăzi poliţia şi spitalul locale, transmit EFE şi DPA.

Accidentul s-a produs aseară, când autocarul care transporta 50 de turişti indonezieni a intrat în coliziune cu o motocicletă în timp ce cobora cu viteză o colină, prăbuşindu-se pe o pantă abruptă, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, Hari Suprapto.

Ancheta preliminară arată că frânele autovehiculului au cedat, a precizat purtătorul de cuvânt.

Răniţii, printre care se află şi doi copii, au fost transportaţi la spitale din regiune, a relatat canalul ‘Metro Tv’.

Accidentele de trafic sunt frecvente în arhipelagul indonezian din cauza stării drumurilor şi a nerespectării regulilor de circulaţie. (Agerpres/FOTO arhiva radioiasi.ro)


Published in Eveniment

Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate, duminică dimineaţa, dintr-un bloc de garsoniere din oraşul Târgu Neamţ, în urma unui incendiu, a anunţat dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Potrivit sursei citate, incendiul a izbucnit într-una dintre garsonierele din imobil, din cauza unei aeroterme defecte.

Proprietarul garsonierei în care s-a declanşat focul a suferit arsuri pe mâini şi a fost transportat cu ambulanţa la spital.

Pompierii au anunţat lichidarea incendiului.  (Agerpres/ FOTO romanialibera.ro)


Published in Moldova
Duminica, 11 Februarie 2018 22:23

Cutremur în zona seismică Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe Richter s-a produs azi-noapte, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Potrivit Institutului pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la o adâncime de 127,6 kilometri, în apropierea oraşelor: Nehoiu, Covasna, Întorsura Buzăului, Buzău şi Târgu Secuiesc.

Luna aceasta au avut loc 9 cutremure, cu magnitudinea între 2,2 şi 3,9 grade pe scara Richter, cele mai multe în zona seismică Vrancea. (Rador/ FOTO romaniatv.net)


Published in Moldova

PROGNOZĂ SPECIALĂ REGIONALĂ

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 06 – 12 februarie, ora 04

Fenomene vizate: intensificări ale vântului și precipitații predominant sub formă de ninsoare

În intervalul menționat, pe arii restrânse în sud-estul Moldovei, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale ce vor atinge și depăși 55 de kilometri pe oră, în sudul Moldovei, spulberând și viscolind trecător ninsoarea. (Radio Iaşi/ FOTO jurnalul.ro)


Published in Vremea

126 de cazuri noi de rujeolă s-au înregistrat în ultima săptămână, în România, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Jumătate dintre aceste cazuri sunt în judeţele Vaslui, Bacău şi Suceava.

Numărul total de cazuri confirmate de la începutul epidemiei este de 10.749, dintre care 38, soldate cu deces.

Cele mai multe decese, respectiv nouă, s-au înregistrat în judeţul Timiş, unde sunt, de altfel, şi cele mai multe cazuri confirmate.

Peste 10.200 dintre persoanele care s-au îmbolnăvit de rujeolă erau nevaccinate, cele mai multe fiind în grupa de vârstă 1- 4 ani.

Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă care, de multe ori, duce la complicaţii, iar pentru unul din 1000 de bolnavi rujeola este mortală. Autorităţile recomandă vaccinarea ca modalitate de protecţie împotriva acestei boli. În România, marea majoritate a părinţilor îşi imunizează copiii. (Rador/ FOTO adevarul.ro)


Published in Moldova

La sfârşitul lunii ianuarie, două tinere din PSD au fost angajate ca asistente ale fostului premier, ajuns director general Agenției Naționale de Comunicații. Gabriela Pintilie și Raluca Sandu l-au urmat pe Grindeanu peste tot, anterior fiind în siajul fostului ministru Dan Nica. „Bizar ca din opt candidați să câștige exact cele două prietene ale șefului”, spune analistul Adrian Moraru. Pintilie și Sandu sunt foarte active în trolling-ul PSD pe internet.

Una dintre instituţiile de stat cu cele mai mari salarii din România, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) are, din noiembrie 2017, un nou şef în persoana fostului premier Sorin Grindeanu. Acesta nu a uitat de foştii colaboratori şi a avut grijă să organizeze recent un concurs pentru două posturi de asistent manager la cabinetul său. A câştigat exact cine trebuia.

 

Posturi cu dedicaţie

Pentru postul ce aduce câteva mii de euro lunar au fost depuse opt dosare. La proba scrisă s-au prezentat doar şase candidaţi, iar la interviu au venit doar cinci.

Rezultatul concursului a fost afişat pe 25 ianuarie, câştigătoare fiind desemnate Gabriela Pintilie şi Raluca Mihaela Sandu, două tinere pesediste. Pintilie a luat concursul având 94,34 puncte, în timp ce Sandu a strâns 92,34 puncte.

Pe paginile personale de Facebook, acestea au mai multe postări de la activităţile desfăşurate de TSD. În plus, ambele au făcut parte anul trecut din echipa cancelariei premierului Sorin Grindeanu.

Pentru a putea face aceste angajări, Grindeanu a beneficiat de modificările făcute de predecesorul său, Adrian Diţă, care în iunie 2017 a înfiinţat şi o structură denumită „Cabinetul Preşedintelui“, în care sunt prevăzute 13 posturi: un director de cabinet, 10 consilieri şi două posturi de asistent manager.

 

Pe filiera Dan Nica

Gabriela Pintilie şi Raluca Mihaela Sandu au o îndelungată istorie în activităţile de secretariat. Pintilie a fost în 2009 secretara personală a lui Dan Nica, pe atunci ministrul Administraţiei şi Internelor şi vicepremier, iar în 2012 a devenit consilier personal la cabinetul aceluiaşi Nica, în perioada cât acesta a fost ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). Pintilie a ajuns sub aripa lui Grindeanu în 2014, când acesta a devenit ministru al Comunicaţiilor.

Pintilie a fost numită de noul şef în mai multe comisii, inclusiv în Comisia de privatizare a Poştei Române. În februarie 2017, premierul Grindeanu a numit-o pe Gabriela Pintilie în funcţia de consilier la Cabinetul primului-ministru.

Raluca Sandu a avut un traseu aproape similar cu Pintilie. A fost secretară la cabinetul lui Dan Nica, la MCSI, ambii fiind gălăţeni. După venirea la minister a lui Sorin Grindeanu, aceasta a devenit, la fel ca Pintilie, secretara personală a noului ministru. Pentru a face un ban în plus, şi Sandu a fost numită în comisia de privatizare de la Poşta Română.

Şeful ANCOM, Sorin Grindeanu, nu a putut fi contactat, în schimb directorul Relaţii Publice, Cătălin Dragomir, a declarat că numirea celor două posturi nu a fost încă făcută: „Pentru concursul desfăşurat pentru ocuparea posturilor de asistent manager nu s-au făcut încă numirile.“

Dragomir a refuzat să explice modul în care concursul a fost câştigat chiar de fostele colaboratoare ale lui Grindeanu la MCSI şi la Guvern.

 

Concursul ridică semne de întrebare

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, consideră că a devenit o practică aducerea rudelor, cunoştinţelor sau apropiaţilor în cadrul unor instituţii publice. „E un semn de întrebare că nişte apropiaţi ai domnului Grindeanu au ajuns pe aceste două posturi, dar nu putem demonstra că a fost un concurs aranjat. Sună bizar ca din opt candidaţi să câştige exact cele două persoane apropiate şefului ANCOM. Aducerea rudelor, apropiaţilor, în cadrul instituţiilor publice este un fenomen generalizat în România. Este un sport naţional! Potrivit unui sondaj naţional făcut de noi, 21% dintre funcţionarii publici ne-au declarat că au rude în sectorul public, iar jumătate dintre aceştia lucrează cu ei în aceeaşi instituţie. Practic unul din 10 bugetari lucrează în aceeaşi instituţie cu soţul, soţia sau o rudă. Asta te duce cu gândul că aceea care deja lucrează acolo au un rol privilegiat în momentul în care se scot posturi la concurs şi le este mult mai uşor să faciliteze intrarea unei rude sau cunoştinţe pe un post în acea instituţie“, afirmă Adrian Moraru.

 

Liliana Neagu, 5.000 de lei salariu după angajarea la ANCOM

 

Iaşi: Post pentru soţia fostului director

Aranjarea unor posturi călduţe pentru familie sau cunoştinţe pare o practică şi în cadrul ANCOM Iaşi. Astfel, aici este angajată din 2015, într-o funcţie de expert, Liliana Neagu, soţia fostului director al instituţiei, Constantin Neagu. Anterior venirii la ANCOM, Liliana Neagu a lucrat la Omega Tehnoton, unde avea un salariu de aproape 1.300 de lei. Acum ia peste 5.000 de lei lunar net. De menţionat că la compania de stat salariul se indexează anual cu 7% prin contractul colectiv de muncă.

Fostul director al Regionalei Iaşi a ANCOM, Emilian Grigore, şi-a adus în ultimii ani în instituţie fiul, nepotul şi soţia nepotului. Angajarea pe posturi s-a făcut în urma susţinerii unor concursuri cu dedicaţie.

Fiul lui Emilian Grigore, Dan, a ocupat postul de expert în cadrul Serviciului de Autorizări al Direcţiei, în urma unui concurs susţinut în 2016.

Nepotul Georgian este şef Serviciu Monitorizare Spectru – aproape 10.000 lei pe lună net, în timp ce soţia acestuia, Claudia Petronela, este expert: 6.000 de lei lunar.

 


Published in Slideshow HOMEPAGE

Elena Iftime trăieşte iadul fondului funciar: o înşiruire de greşeli din partea unor instituţii şi reua-voinţă a unei surori. Săteanca din Aroneanu se luptă de mai mulţi ani pentru o moştenire.

 

O ieşeancă trăieşte de mai bine de 17 ani un adevărat calvar din cauza piedicilor care i s-au pus în obţinerea drepturilor asupra unor bunuri moştenite în satul Dorobanţ, comuna Aroneanu: casa părintească, terenul aferent, de 9.000 de metri pătraţi şi alte terenuri, în total 3 hectare.

Pentru Elena Iftime, totul a început în 2001, când a mers la Primărie pentru a vedea titlul de proprietate asupra terenurilor. Atunci, femeia a constatat cu stupoare că în titlul de proprietate, emis în 1995, figura doar tatăl ei, Hristea Caminic, în timp ce ea era trecută decedată. După doi ani de proces, femeia a obţinut anularea acelui titlu de proprietate şi emiterea unuia nou, în care era trecută ca moştenitoare împreună cu tatăl ei.

 

Luptă în instanţă cu sora

După decesul tatălui, în 2003, Elena Iftime a fost nevoită să se judece timp de mai mulţi ani cu sora sa, Maria Moraru, pentru partea de moştenire rămasă de la tată. „Sora mea a vrut totul şi atunci, pentru a face partajul, a fost nevoie de proces. După opt ani, Judecătoria a dat o sentinţă neconformă cu realitatea, astfel că am fost nevoită să fac apel. După alţi trei ani, în care numai jumătate de an a durat redactarea sentinţei, şi după ce au fost îndreptate nişte erori materiale, în octombrie 2016, Tribunalul a schimbat prima sentinţă şi a stabilit ca moştenirea de la tata să fie împărţită în mod egal. Dat fiind că Maria Moraru luase deja nişte bunuri din casă, între care şi o maşină de cusut Singer, pe care a vândut-o şi că suprafaţa de teren care i-a revenit a fost mai mare, instanţa a decis să-mi plătească o sultă de 12.093 lei plus 1.600 lei cheltuieli de judecată“, explică Iftime.

 

Nu a primit niciun ban

Deşi de la decizia Tribunalului Iaşi a trecut mai bine de un an, Elena Iftime spune că nici până acum nu a văzut vreun leu din banii pe care trebuia să-i primească de la Maria Moraru. „A refuzat să-mi dea banii şi atunci am fost nevoită să mă adresez unui executor judecătoresc. I-am plătit lui Cătălin Răzvan Chiriac suma de 1.400 de lei, însă nici în ziua de astăzi nu am văzut vreun leu. Mi s-a spus că pentru a o putea executa silit pe Maria Moraru trebuie intabulat terenul moştenit. Eu am dat banii, dar intabularea nu s-a făcut. Mai întâi, a fost depus la Cadastru un dosar cu date greşite, după care, în august 2017, executorul judecătoresc a apelat la Cătălin Rusu pentru executarea planului de încadrare în tarla. În schiţa făcută de topometristul Cătălin Rusu, după cum apare la ultimul dosar, nu este trecut drumul şi nici casa. Schiţa a fost aprobată şi de Moruzi (primar Aroneanu n.r.), în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar. I-am solicitat lămuriri executorului judecătoresc, însă mi s-a răspuns că dosarul este «în lucru». Probabil voi fi nevoită să mă judec şi cu acesta...“, zice dezamăgită Elena Iftime.

 

Cu ţârâita

Femeia adaugă că de-abia anul acesta a fost înştiinţată că urmează să primească 97 de lei lunar până la recuperarea sumei de 12.093 lei: „Maria Moraru primeşte o pensie din care mi s-a comunicat că i se va pune poprire pe suma de 97 lei lunar. În aceste condiţii, câţi ani trebuie să aştept eu pentru a recupera întreaga sumă?!“

Executorul judecătoresc susţine că întârzierea este independentă de activitatea sa: „Executarea silită se face conform dispoziţiilor legale. Întârzierile nu-mi sunt imputabile. Bunurile care trebuie executate nu sunt înscrise în cartea funciară şi asta nu depinde de mine. În ceea ce priveşte schiţa nu pot eu confirma sau infirma dacă este greşită. Asupra acestor aspecte se vor pronunţa cei de la Oficiul de Cadastru. Topometristul nu răspunde faţă de mine“, spune Cătălin Chiriac.

 

Bătută şi ea şi soţul

Deoarece de terenurile pe care urma să le moştenească erau interesate mai multe persoane, în 2004, un vecin, Constantin Chelaru, a atacat-o pe drum pe Elena Iftime şi a lovit-o. „Familia Chelaru i-a bătut şi pe bunicii mei şi pe tatăl meu. După un proces de câţiva ani, Chelaru, care a fost condamnat cu suspendare la doi şi şase luni, le-a spus unor apropiaţi că Maria Moraru l-a pus să mă omoare şi să-i rămână lui terenul“, precizează femeia.

În 2010, un alt vecin, Gheorghiţă Dascălu, a încercat să-l omoare pe soţul Elenei Iftime. „A intrat în casă să fure şi noi l-am prins. Atunci, Dascălu l-a atacat pe soţul meu şi l-a lovit în faţă cu o sticlă. În cele din urmă, a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare, însă am înţeles că a fost recent eliberat“, menţionează femeia.

Moruzi a cerut hârtie oficială pentru a răspunde

Îl acuză pe Moruzi că a lovit-o

În 2003, când a fost la Primărie să se intereseze de ce din cei 9.800 metri pătraţi, cât susţine că a avut bunicul ei, apăreau în acte doar 0,800 metri pătraţi, Elena Iftime spune că a fost lovită de Benoni Moruzi chiar în sediu.

El era atunci secretar şi m-a certat că de ce am cerut în instanţă rezolvarea problemei legate de moştenirea de la bunicul meu. Mi-a dat două palme chiar pe holul Primăriei şi m-a dat afară. Atunci eu am început să ţip şi tot eu am fost acuzată că tulbur liniştea publică“, povesteşte Iftime, care susţine că de atunci a fost „vânată“ de actualul primar: „L-a deranjat foarte tare şi de-atunci a încercat mereu să-mi pună beţe în roate. Peste drum de casa părinţilor, mai am un teren moştenire. Lângă li s-a dat teren Anei Păltinel şi lui Beatrice Fotea. Cu acordul lui Moruzi, acestea au făcut gard pe proprietatea mea şi, cu un utilaj dat de către Moruzi, de la Primărie, mi-au fost tăiaţi 60 de copaci de pe linia de hotar. După alţi ani de procese, în 2012, am câştigat în instanţă şi am obţinut ştergerea dreptului de proprietate şi plata unor despăgubiri de peste 3.000 de lei, bani pe care însă nu i-am mai primit nici în ziua de azi.“

Contactat telefonic, Benoni Moruzi a refuzat să comenteze acuzele aduse de Elena Iftime, solicitând ca întrebările să fie adresate oficial Primăriei Aroneanu.


Published in Slideshow HOMEPAGE

Dosar inedit pe masa judecătorilor ieşeni. O familie din Iaşi a cerut 5.000 de lei despăgubiri în instanţă de la vecinii lor, după ce au avut un conflict cu aceştia.

 

Expresii jignitoare, ofensatoare”

Victoria şi Marian P. s-au plâns că familia care locuieşte lângă ei li “s-a adresat, într-o manieră defăimătoare, utilizând cuvinte şi expresii jignitoare, ofensatoare”.

Reclamanţii susţin că Alina şi Constantin T. i-ar fi acuzat că au aruncat gunoiul în curtea acestora, aspecte care ar fi reprezentat doar un pretext pentru declanşarea scandalului. Ca probe, Victoria şi Marian P. au adus o înregistrare făcută cu telefonul mobil în care ar fi surprins o parte din insultele şi ameninţările unuia dintre vecini. Acesta din urmă a arătat însă în instanţă că expresiile jignitoare pe care le-a folosit nu ar fi fost adresate familiei care locuieşte lângă el, “astfel încât nu ar fi putut produce stări de intimidare, denigrare ori de angoasă, nelinişte sau chiar inferioritate”.

 

Nu l-au crezut

Judecătoria Iaşi a decis ca doar Constantin T. să plătească 2.000 de lei daune morale vecinului său, Marian P., pentru că i-a adresat cuvinte jignitoare şi obscene. Instanţa a subliniat că, în mod clar, există un conflict între cele două familii, dar nu s-a putut stabili de la ce a plecat acesta. “Pârâtul este înregistrat în momentul în care adresează injurii şi cuvinte obscene reclamantului care realiza această înregistrare, fiind neîntemeiată apărarea formulată prin întâmpinare potrivit căreia cuvintele erau adresate într-un spaţiu privat şi nu aveau ca destinatari reclamanţii din prezenta cauză” , se arată în motivarea sentinţei Judecătoriei Iaşi. Decizia instanţei nu este însă definitivă, ci poate fi atacată cu apel.

Cele două familii nu au putut fi contactate pentru a-şi spune punctul de vedere.

Daune pentru postările de pe Facebook

Judecătora Iaşi a obligat doi tineri din comuna Popricani să plătească 10.000 de lei daune morale pentru jignirile aduse patronilor unei firme de transport pe un grup de pe Facebook. Scandalul din localitate ar fi început după ce Micedu Company ar fi mărit preţurile la abonamentele de transport public.

Emilian Oprea, moderator al grupului “Eşti din Popricani dacă…”, ar fi publicat poza în care apare un angajat al societăţii Marianei şi a lui Constantin Dinte într-o „ipostază nedemnă” însoţită de comentariul „ţiganul nostru mult iubit domnul Dinte”. Pe de altă parte, Magdalena Caracaş ar fi postat pe acelaşi grup o fotografie cu Mariana Dinte şi fiul ei minor însoţită de comentariul „Ea e dracu!”. Pentru aceste afirmaţii, administratorii firmei au cerut 100.000 de lei depăgubiri. Procesul va fi reluat la Tribunalul Iaşi pe 12 februarie, după ce ambele părţi au făcut apel.

 


Published in Reportaje

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top