fbpx
 
Viziunea lui Chirica în 12 proiecte mari și late

Viziunea lui Chirica în 12 proiecte mari și late


Cu ce vrea să „defileze” Primăria prin oraş, în 2017: linii de tramvai, biserici, muzee şi reabilitări termice. Iaşul nu mai este pol de dezvoltare în următorul exerciţiu bugetar european. Drept urmare, pentru a obţine proiecte cu finanţare de la Uniunea Europeană va concura cot la cot cu celelalte oraşe din România, până la epuizarea fondurilor. Reprezentanţii Primăriei spun că au deja pregătite proiecte pentru evaluare şi finanţare în 2017.

 

Este aproape sigur că proiectele europene pe care Primăria Iaşi le va depune pentru finanţare, în acest an, vor avea drept obiectiv doar refacerea unor obiective existente.

 

12 proiecte anunţate pentru finanţare

Din lista vehiculată de Primăria Iaşi lipsesc noi investiţii. Conform oficialilor, cei mai mulţi bani vor fi folosiţi la refacerea unor linii de tramvai şi trotuare, reabilitări termice de blocuri şi spitale, refacerea unor biserici şi muzee. Un punct important este Spitalul Regional de Urgenţe, dar nu este clar dacă acesta va avea finanţare în 2017. “Iaşul pleacă de la 58 de milioane de euro în această competiţie. Suma despre care vorbesc a fost deja aprobată. Banii vor fi utilizaţi, în cea mai mare parte, pentru refacerea unor linii de tramvai şi trotuare sau străzi”, explică vieprimarul Gabriel Harabagiu. Banii se adaugă la lista de 12 proiecte anunţate pentru finanţare în 2017, în valoare de 320 milioane de lei.

 

Reabilitarea sistemului de termoficare, o prioritate la Iaşi

 

78,5 milioane de lei pentru reabilitări

Primăria a întocmit documentaţia şi va depune un proiect pentru obţinerea finanţării necesare refacerii corpului A (principalul) al Muzeului de Ştiinţe Naturale din Iaşi. Suma necesară este de aproape 13,5 milioane de lei. “Este unul dintre proiectele importante din acest an”, susţine viceprimarul Harabagiu. Primăria va mai depune documentaţia de evaluare pentru refacerea Palatului Braunstein, unde este necesară suma de 22 de milioane de lei. Tot la capitolul „refacere” intră şi 22 de milioane de lei pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea fostei Băi Comunale, ce va deveni „Centrul Internaţional de Artă Contemporană”. Tot de refacere pe proiect european întocmit de Primăria Iaşi va beneficia şi Ansamblul Mănăstirii Frumoasa: suma necesară este de 21 de milioane de lei.

 

Reabilitarea sistemului de termoficare

Unul dintre proiectele importante din Iaşi, care va fi executat, cel mai probabil, în 2017, este cel pentru reabilitarea reţelelor de termoficare. Suma estimată este de peste 151 de milioane de lei şi va conduce, aproape sigur, la cel mai mare şantier din oraş în acest an. Se intenţionează schimbarea conductelor de agent termic din Iaşi, iar lucrările vor începe în câteva zone prioritare: Şoseaua Naţională şi Bulevardul Mangeron. Se intenţionează înlocuirea a 25 de km de reţele primare şi 50 de km de reţele secundare. „Este un proiect important care are prioritate pentru proiectare şi execuţie în vara lui 2017”, au explicat surse din Primăria Iaşi. Licitaţia, desfăşurată electronic, este aproape de adjudecare.

Tot la reparaţii intră şi 3 loturi a câte 10 blocuri, care vor fi reabilitate termic, valoarea fiecărui lot fiind de aproximativ 9 milioane de lei. Pe lista de proiecte ale Primăriei din 2017 se mai găsesc proiecte legate de incluziunea socială a romilor şi pentru atragerea ieşenilor plecaţi din ţară în a investi în Iaşi. “Mai există 3 proiecte de reabilitare energetică la cele trei spitale deţinute de Primărie – Parhon, Spiridon şi Recuperare. Proiectele le vor aparţine, dar vor fi depuse tot de către Primărie”, a mai spus Harabagiu.

 

58 de milioane de euro sunt siguri

Totuşi, deşi pleacă cu şanse egale cu alte oraşe, Iaşul are deja asigurată o finanţare europeană de 58 de milioane de euro (261 milioane de lei) pentru planul de mobilitate urbană. Suma va fi utilizată pentru refacerea unor linii de tramvai, a unor străzi şi trotuare. „În funcţie de ghidurile apărute, vom putea inclusiv să cumpărăm tramvaie. Dar, pentru că nu sunt publicate ghidurile, nu avem detalii. Oricum, sunt bani pentru refacerea şinelor de tramvai din Dancu, cu tot cu şosea, pentru şinele de la Metalurgie până la Ceramica, pentru şinele şi şoseaua din Tudor Vladimirescu. Acestea sunt în program pentru 2017”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga. “Pentru că nu avem ghidurile, încă nu am adoptat nici una dintre strategii. Dar acestea sunt principalele proiecte pentru care accesăm fonduri în 2017. În plus, pe listă este şi Spitalul Regional de Urgenţe, dar nu ştim când va fi deblocată finanţarea”, a declarat Gabriel Harabagiu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: