fbpx
 

Țara fără apă în casă: de ce nu-și pun românii pompă la fântâni


Un domeniu care ne situează la ani lumină de ţările civilizate şi despre care se vorbeşte puţin. Statisticile arată că 38% dintre români cară apă cu găleata şi au WC-ul în fundul curţii. O scurtă călătorie pe drumurile din satul Mogoşeşti, la 15 km de Iaşi, arată că problema nu este a instituţiilor, ci a mentalităţii: „Pentru ce să-mi pun pompă, aşa m-am obişnuit”, spun ţăranii. Surprinzător, cei mai mulţi dintre ei au propria fântână în curte, dar se spală încă la lighean, cu apă încălzită pe sobă. Investiţia într-o baie civilizată nu este uriaşă: între 600 şi 900 de euro pentru un spaţiu de 6 metri pătraţi, cu pompă la fântână şi boiler.

Oare suntem din altă lume dacă vom considera mereu că baza civilizaţiei este baia în casă? Că de la a apăsa pe buton să curgă apă încălzită, pentru spălat, şi a avea un WC în casă pleacă multe altele? Pentru aproape 40% dintre români, viaţa de zi cu zi arată cu totul altfel: apă cărată cu găleţile de la fântână, încălzită pe plită pentru un pseudo-duş şi un WC din scânduri în fundul curţii, deasupra unei gropi în pământ. Este o delăsare recunoscută direct de unii ţărani care spun că aşa s-au învăţat şi aşa vor muri.

 

Obişnuinţa de-o viaţă

Mogoşeştiul este o comună situată destul de departe de oraş pentru a reprezenta un etalon în ceea ce priveşte satul românesc. Nu este pe drumul principal către Vaslui, ci pe un drum care duce spre o mănăstire. Ei bine, la 15 kilometri de Iaşi, cei mai mulţi locuitori au fântână în curte, dar nu au dorit să facă următorul pas ca să-şi tragă apă în casă. Au rămas la stadiul de găleată, deşi recunosc că le este greu. „Ce să zic, nu mi-am luat pompă. Am avut alte cheltuieli mereu. Car apă cu găleata, de câteva ori pe zi. Aşa m-am obişnuit, aşa am făcut toată viaţa”, spune Ioana Vasile, o femeie care are o casă modestă la intrarea în sat.

 

Ioana vasile cară apă cu găleata, are WC în curte, dar are antenă parabolică

 

118 lei, cea mai ieftină pompă, cu garanţie

Dar o pompă cu garanţie doi ani nu este un capăt de ţară: costă 118 lei la Emag.  Sigur se găsesc mai ieftine de atât în bazar. Tubulatura mai costă încă 100 de lei până în casă, un robinet - 50 de lei, o chiuvetă încă maximum 100. Astfel că, de fapt, investiţia este de sub 400 de lei. Numai că, în cazul femeii, prioritate a avut antena parabolică. „Nu doar ţăranii nu vor să-şi ia pompe. Fosta mea soţie a primit o pompă de fântână de la un nepot, din Olanda. Acum vreo 12 ani. Nu a folosit-o niciodată, preferă să scoată apa cu găleata. Eu mi-am făcut la Mogoşeşti casă de vacanţă, vin rar şi nu am avut nevoie, dar la casa de la Tomeşti am hidrofor, boiler, baie în casă cu tot ce trebuie”, spune proprietarul unei mici case cochete din sat.

O altă săteancă, Maria Boghea, care are, de asemenea, fântână în curte, spune că nu s-a gândit niciodată la o pompă, deşi şi-ar permite. “Fata mea are o casă tot în sat şi şi-a pus, şi-a făcut baie în casă. Este mult mai comod, recunosc. Dar eu m-am obişnuit aşa, nu mai vreau să schimb nimic la vârsta mea”.

 

„Sunt într-adevăr mulţi oameni de la ţară care nu vor nici măcar o pompă la fântână, deşi este ieftină. Dar, unde ajungem cu reţeaua de apă, vor cam toţi să-şi tragă, că i-a speriat seceta. La canalizare însă este problema. Nu vor să audă. Aşa s-au obişnuit. Avem comune unde am dus canalizarea până la poartă. Nu se racordează. Mai sunt cazuri, foarte puţine, în care copiii bat cu pumnul în masă şi transformă, cu câteva sute de lei, o debara, o magazie ceva, în baie. Se schimbă generaţiile şi se va schimba şi asta” Ion Toma, manager Apavital

 

Zonă cu apă rea

La Mogoşeşti sunt şi oameni ghinionişti. Ionuţ Bâlna cară, zilnic, apă de la 500 de metri distanţă, cu un căruţ. În cazul său, nu este vorba despre delăsare. “Mâine mi-aş pune pompă la fântână, dar este imposibil. Apa de la mine este galbenă, miroase urât. M-am interesat şi pentru filtru, mă gândeam că pun pompă şi o filtrez. Nu există filtru de casă care să poată curăţa apa aceea”, spune omul. Merge în fiecare zi la o intersecţie unde există cinci fântâni şi îşi aduce de acolo apă. În schimb, vecinii săi, mai norocoşi, au apă bună, dar tot la găleată o cară. „Asta este poveste că nu au ţăranii fântână în curte. Au, dar nu acceptă să schimbe ceva. Am cunoştinţe care au pus pompă sau hidrofor şi chiar nu au plătit exagerat de mult. Toţi spun că merită fiecare leu”, spune Ionuţ. “Noi abia ne-am făcut casa, nu am săpat fântâna, aducem de pe drum. Eu spun că, după ce ne facem fântâna, punem şi o pompă la ea, măcar pentru o chiuvetă”, spune Maria Vornicu.

 

 Casă nouă, cu fântână fără pompă, la Mogoşeşti. La aşa o casă, nu-şi permitea o pompă?

 

Cât costă să ai baie în casă, la ţară

Pornind de la premiza că există deja o fântână, preţul unei pompe este de 120-450 de lei. La această sumă se adaugă tubulatura – aproximativ 100-150 de lei, în funcţie de distanţa până la casă. Presupunând că baia se poate amenaja într-o anexă a casei, sunt excluse cheltuielile de construcţie. “Instalaţiile din casă nu sunt foarte scumpe, sunt câteva ţevi pentru apă şi ţevile pentru canalizare, care se poate face la reţea, dacă există, sau fosă”, spune managerul Apavital, Ion Toma. Cu achiziţionarea unei fose – 1.500 sau 2.000 de lei, a unei căzi – 500 de lei, a unei chiuvete de baie – 100 de lei şi a unui boiler – 500 de lei, preţul final ajunge la 3.000 de lei. Oricine lucrează sau are un oarecare venit îşi permite, măcar în câţiva ani, această sumă.

 

Ionuț cară zilnic apă de la fântână. Şi-ar pune pompă, dar are apă rea

 

38% dintre români au apă la găleată şi WC în fundul curţii

Doar 0,8% dintre bulgari sunt în aceeaşi situaţie cu sătenii din Mogoşeşti. În zona Bucureşti şi Ilfov, 81% din populaţie are apă şi canalizare. Situaţia este cu adevărat dramatică în Moldova şi Oltenia: mai puţin de 50% dintre oameni au apă, canalizare sau pompă la fântână. Trei oraşe din România nu au sistem de apă şi canalizare: Cajvana, Salcea (Suceava) şi Miercurea Sibiului (Sibiu).


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: