fbpx
 
Chirica, alt eșec pe bani europeni. IAȘI devine orașul N-AVEM

Chirica, alt eșec pe bani europeni. IAȘI devine orașul N-AVEM


Marți s-a anunțat că pierdem al doilea proiect european pe anul acesta: refacerea Palatului Braunstein. În februarie, pierdusem și proiectul pentru anveloparea a 24 de blocuri. Iașul s-a transformat în orașul eșecurilor. Centura de trafic ușor, de 152 milioane de lei, anunțată în ianuarie, a fost tăiată de la finanțare de Ministerul Transporturilor. Iașul n-are terenuri de sport, abia s-a făcut o cerere la PNDL, dar sesiunea de proiecte s-a terminat deja, Anul trecut, primarul Mihai Chirica a cheltuit doar 20 milioane de lei din cele 70 de milioane pentru investiții, A asfaltat o singură stradă, deși anunțase 17. N-a făcut cele 90 de parcuri de joacă, fără niciun motiv serios. Acum, pentru Braunstein, ia 8 milioane de lei de la bugetul local. Cu banii aceștia, se puteau face terenuri de sport pentru copii. La licee, terenurile stau sub lacăt, pustii, în timp ce la Cluj s-au făcut amenajări de 20 milioane de lei. Mitropolia a avut bani să-și modernizeze terenul de la Școala Mitropolit Varlaam. Primăria Iași n-are bani. A vorbit de sala polivalentă și nu e nimic adevarat. Se face la Timișoara. Chirica are în schimb o viață de noapte agitată, compensată cu monologurile terapeutice de la televiziunile locale, iar cea de-a treia obsesie a sa în viață este să se certe cu dușmanii închipuiți din oraș și de la Centru. Poate de aceea suntem orașul cu cel mai mare indice de praf din România, că de toate proiectele lui Mihai Chirica s-a ales praful.
 

Primăria Iaşi aproape că a pierdut finanţarea pentru unul dintre cele mai mari proiecte ale administraţiei Mihai Chirica. Cei 22 de milioane de lei, bani europeni, pe care conta municipalitatea pentru acest proiect, depind acum de o contestaţie.  Este al doilea proiect respins de ADR Piatra-Neamț, după anveloparea blocurilor. Analiza proiectului depus de Primărie pentru a primi 22 de milioane de lei a identificat o hibă fatală. Prin viitorul muzeu din Palat urmează să circule locatarii de la un bloc învecinat. Drept urmare, dosarul a fost respins, dar Primăria mai speră la întoarcerea rezultatului.   

 

ADRNE: „Nu trece mai departe”

Proiectul de consolidare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein a fost respins de Organismul Intermediar, respectiv Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamţ (ADRNE). „Proiectul «Consolidare şi refuncţionalizare Palat Braunstein», depus la ADR Nord-Est în data de 24 august 2016, în cadrul apelului nr. POR/2016/5/5.1/1, nu va fi inclus în următoarea etapă a procesului de evaluare şi selecţie”, este răspunsul dat săptămânalului REPORTER DE IAŞI, în cursul zilei de luni, 10 aprilie, de către Gabriela Bobeanu, şef Birou Regional de Informare din cadrul ADRNE.

 

Această uşă poate costa oraşul 22 de milioane lei

 

Uşa fatală

Riscul excluderii de la finanţare al Palatului Braunstein a existat încă din toamna anului trecut. Atunci s-a descoperit faptul că accesul în imobil este legat de cel al unui bloc-plombă construit de comunişti în anii 60, zid în zid cu Palatul, existând o scară de serviciu care deserveşte ambele imobile. Imediat după ce i-a fost adus la cunoştinţă această problemă, edilul a dat vina pe locatarii din acel bloc, pe care i-a acuzat că au blocat o altă cale de acces.

„La Palatul Braunstein am rezolvat problema. A fost Poliţia Locală, l-a găsit pe individul care a închis accesul şi acesta va fi redeschis, exact acolo unde a fost uşa veche. Aceasta a fost zidită de un cetăţean de la parter. Am mai luat în calcul şi posibilitatea construcţiei unei scări exterioare care să separe total cele două clădiri”, declara primarul Mihai Chirica în noiembrie 2016.

Cu toate acestea, acest acces buclucaş, de genul „uite-l, nu e”!, a dat peste cap proiectul.

 

Băbîi: „Nu o să se rezolve nimic”

Această situaţie nu a trecut neobservată de Organismul Intermediar POR din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, care a început să facă verificări încă din etapa de evaluare. Soluţia accesului comun, propusă de şefii Primăriei, a dus la respingerea proiectului, care a fost declarat neconform pentru că încălca reguli din documentaţia de acceptare.

Cea mai importantă era că locatarii din blocul nou vor merge spre apartamente printr-o scară a ceea ce va fi un muzeu. „E o casă a scării, până la urmă. Nu-i un palat, nu-i muzeu. Dacă aşa au prevăzut ăia când au construit blocul, să se intre pe acolo, de ce ne-am împotrivi? Dintr-un motiv absurd o să pierdem finanţarea la Braunstein. Cei de la Piatra Neamţ au cerut un punct de vedere din partea Comisiei de Monumente şi apoi ne-a chemat la ADRNE şi ne-au arătat hârtiile pe masă. Cu Braunstein-ul nu o să se rezolve nimic. O să pierdem banii!”, a spus Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Iaşi.

 

Braunstein așteaptă de mult reconsolidarea, au început să curgă bucăți din el. La următorul cutremur s-ar putea să nu mai rămână nimic de restaurat

 

Fotache: „Sunt stresată, recunosc”

Mai rezervată în a spune negru pe alb care e adevărul despre Braunstein a fost Beatrice Fotache, şefa Direcţiei de Dezvoltare şi Proiecte Europene din cadrul Primăriei Iaşi. „Eu ştiu că cei din Executivul Primăriei, la comisie, au spus că e preventiv, dar nu am nicio hârtie oficială, niciun semn că ar fi aşa. Sunt stresată, recunosc, dar nu avem încă nimic oficial. Noi am trecut de faza de conformitate şi urmează evaluarea proiectului tehnic. Expertiza ne arată că va fi o intrare unică, acolo unde este scara de acces în palat. Practic, locatarii din blocul care se află perete în perete cu palatul vor intra pe aceeaşi scară şi asta am convenit”, a spus Fotache.

 

Primarul Chirica mai speră la primirea banilor

 

Contestație la decizie

Ca o măsură de criză în faţa deciziei ADRNE, Primăria Iaşi a comandat o expertiză tehnică, prin care se urmăreşte stabilirea unei alte căi de acces pentru locatarii blocului ridicat în anii -60. „Din punctul nostru de vedere nu există o incompatibilitate prin faptul că aceşti locatari ar putea ajunge acasă prin scara viitorului muzeu, pentru că activitatea muzeală nu începe de la parter, ci exact de la etajul întâi. ADRNE consideră că acest acces ar putea fi o stare de incompatibilitate. Noi ne-am cerut dreptul de a depune contestaţie, pentru că nu vedem niciun motiv pentru care această scară ar putea deranja aşa de mult locatarii blocului”, a spus Mihai Chirica.

Una dintre soluţiile identificate de edil se referă la crearea unui sistem de monitorizare sau de acces pe bază de cartelă, prin muzeu, al locatarilor. Ca o măsură de prevedere, în bugetul acestui an s-a alocat o sumă de 8 milioane de lei pentru a se da drumul la procedura de licitaţie. „Dacă acea contestaţia trece, vom intra pe procedura de finanţare europeană, dacă nu trece, atunci rămânem pe finanţarea proprie”, a precizat Chirica.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: