fbpx
 
Prăpăd: patronul de la Tago a tăiat un parc și l-a betonat

Prăpăd: patronul de la Tago a tăiat un parc și l-a betonat


Oamenii lui Ghenadie Călăraș acționează ca niște rackeți, în disprețul legii și sfidându-și partenerii. Administratorul restaurantului a spus că e proprietate privată. În Centru, la cealaltă locație, proprietarul spațiului nu știe cum să mai scape de ei, având de recuperat 90.000 de lei. Tago are datorii mari la furnizori, cu 10 procese pe rol. Terasa de la fosta Opera e neautorizată și trebuia demolată. Ghenadie Călăraș a fost implicat în politica din R. Moldova și a fost menționat într-un scandal de mare evaziune cu produse petroliere.

 

La adăpostul nopţii, au tăiat copacii dintr-un parc şi l-au betonat, pentru a-l transforma în terasă. Cu doi ani înainte, au afectat structura de rezistenţă a unui bloc din centrul Iaşului, în urma unor lucrări neautorizate de extindere a unui subsol, iar apoi au acaparat ilegal domeniul public, cu o terasă.

Împotriva patronilor de la Tago, care acum s-au extins și în Copou,  instanța dispusese demolarea terasei de pe IC Brătianu (fosta Opera), dar soluția nu este definitivă.

Terasele neautorizate s-au extins însă în zona centrală.

 

Copaci tăiați noaptea

În ultimele săptămâni, administratorii SC Capo Capone, având cetățenie din Republica Moldova, au ras mai mulți copaci de pe Bulevardul Carol și au turnat beton, amenajându-și o terasă la numărul 5. Spațiul este închiriat de la Dan Cojocaru (Mops), patronul lanțului Magic Pizza. Locatarii din bloc i-au acționat în judecată și pentru că au înfundat, în mod voluntar, o aerisire.
Copacii au fost tăiați în timpul nopții, spune un locatar din blocul de deasupra restaurantului: „Au lucrat numai noaptea și au betonat imediat, fără să-i vadă nimeni”.

Vecinii au sesizat Poliția Locală, iar aceasta a dispus sistarea lucrărilor, aducerea parcului la stadiul inițial și a dat o amendă de 10.000 de lei.

 

Aici erau copaci și spațiu verde. Noul Tago, din Copou, a turnat o terasă de beton peste noapte

 

Beton peste spațiul verde

Administratorii de la Tago au continuat însă lucrările. Victor Ștefanco, administratorul restaurantului, consideră însă că e liberă să amenajeze cum vrea pe o proprietate privată: „Nu e spațiu public, am autorizație de la proprietar, prin notariat, că pot să fac terasă acolo. Este un abuz al Poliției Locale, e teritoriul meu”.

Potrivit legii, nu este permisă ridicarea niciunei structuri pe spaţiul verde, iar în Copou, la Tago, s-a lucrat fără autorizație.

 

Distrugeri la Blocul Cina

Patronii basarabeni sunt recunoscuți pentru modul agresiv în care modifică zonele în care își administrează restaurantele. La Blocul Cina, au intrat în conflict cu locatarii după ce au făcut modificări la subsol care puteau afecta structura clădirii. Un locatar a depus plângere pentru că ar fi fost agresat fizic.
Terasa ridicată pe IC Brătianu nu avea autorizație și a fost contestată în instanță. Aceasta a dispus demolarea, dar sentința nu este încă definitivă.

Restaurantul a acumulat datorii de 50.000 de lei la E.On, fiind decuplat, acum funcționând cu energie trasă de la vecinii Cream Outlet, printr-un cablu pe direct.

 

Patronul basarabean, Ghenadie Călăraș, are, peste Prut, o imagine de mafiot

 

E.On i-a debranșat

Scandalul curentului electric e mai vechi. Suspectând că nu vor plăti facturile la energie, proprietara spațiului de la fosta Opera, Maria Amarandei, a cerut celor de la E.On, în decembrie 2016, să debranșeze Tago de la rețea. Aceasta, deoarece contractul cu furnizorul rămăsese înregistrat pe firma lui Amarandei, SC Opera SRL, iar administratorul Tago, Victor Ștefanco, nici nu plătea, nici nu voia să preia contractul pe firma proprie. Pe 1 martie 2017, E.On a tras heblul la Tago.

„E un litigiu între proprietar și chiriaș. Noi suntem băgați la mijloc. Contractul nu e pe Tago și nu-i putem forța să le luăm banii pe facturi. Deconectarea s-a făcut la cererea titularului de contract. Recuperarea datoriei se va face în conformitate cu prevederile contractuale”, a declarat Corneliu Zaiț, purtătorul de cuvânt al E.On. Altfel spus, Maria Amarandei are toate șansele să rămână cu pagubele.

 

Înglodați în datorii, plini de litigii

Basarabeanul n-a achitat nici chiria la timp, ceea ce recunoaște: „Am avut datorii la chirie și ne-au oprit curentul, fără o notificare scrisă. I-am dat în judecată și cerem prejudicii de la SC Opera SRL. Dacă am întârzieri, îmi dai penalizări, dar nu-mi stingi lumina”.

Firma basarabenilor sunt rău-platnici cu o vastă experiență. Tago funcționează pe firma Ital-Gusto, deținută de cetățeanul moldovean Ghenadie Călăraș, fiind acționată în judecată de E.On. Pe rolul instanțelor mai sunt 10 litigii civile față de anumiți debitori, printre care RCS&RDS sau Salubris.

Maria Amarandei spune că chiriașii îi datorează 90.000 de lei și că se judecă pentru plata datoriei. Și cealaltă firmă sub care operează Tago din Copou, Capo Capone, figurează cu datorii pe șase luni la plata chiriei către patronul Magic Pizza.

 

Terasa de la fosta Opera trebuia demolată. Arată ca la țară

 

Patronul din umbră: evazionist în Basarabia

Ghenadie Călăraș, omul din spatele Tago, a fost președinte al Partidului pentru Unirea Moldovei, are un trecut tenebros. În iulie 2014, a fost implicat într-un scandal în Republica Moldova, cu firma pe care o avea Agrocom Oil. Potrivit presei basarabene, în şapte benzinării pe care societatea sa le avea în raionul Floreşti, oficialităţile au descoperit că se vindeau produse petroliere fără a avea licenţă de funcţionare.
În cursul anului 2015, Restaurantul Tago a fost deschis sub administrarea societăţii Capo Capone SRL , iar la 1 martie 2016, restaurantul este trecut pe SC Ital Gusto SRL, la care acţionari sunt basarabenii Natalia Popovici şi Ghenadie Călăraş.

 

Fenta basarabeană: nu vor folosi terasa neautorizată

Terasa Tago, din IC Brătianu, în spatele Primăriei, a fost ridicată fără autorizație, sentința judecătorilor fiind demolarea. Poliția Locală încă așteaptă: „Hotărârea nu ne-a ajuns în forma definitivă. Încă așteptăm mențiunea DEFINITIV de la instanță”, a explicat purtătorul de cuvânt Daniel Ungureanu.

Administratorul a găsit însă o scuză și la această „mică problemă”: autorizarea. „Nu vom folosi acea terasă pentru că nu am încheiat contract cu Primăria pe 2017. A rămas amenajată, dar n-o vom folosi. Suntem în litigiu și cu Poliția Locală, contestând sancțiunea pe care am primit-o”, a explicat Victor Ștefanco.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: