fbpx
 
Mărturie-șoc în Dosarul Skoda: falsul avizat de Chirica

Mărturie-șoc în Dosarul Skoda: falsul avizat de Chirica


Mașinile le-au luat în februarie, actele le-au măsluit în iulie. Toți șefii Primăriei au comis frauda. Hordilă, fost director al Poliției Locale, spune că referatul pe baza căruia s-au cumpărat cele patru Skoda a fost făcut după plecarea sa din funcție. El a părăsit postul în iunie 2013, dar documentul aprobat de Mihai Chirica are data 1 februarie 2013. În realitate, Liviu Hliboceanu, noul șef al Poliției Locale a măsluit actul în luna iulie. Referatul a primit un număr de înregistrare fals, înlocuind adeverința de salariat pentru un credit. Mai gravă decât cumpărarea mașinilor a fost ascunderea adevărului prin fraudă.

 

O declarație tranșantă a fostului șef al Poliției Locale, Alexandru Hordilă, aduce Dosarul Skoda într-un punct nevralgic. Acesta a afirmat că referatul Poliției Locale pe baza căruia au fost cumpărate cele patru mașini pentru șefii Primăriei a fost scris la câteva luni de la achiziție.

 

Conspirația șefilor din Primărie

Iată declarația lui Alexandru Hordilă: „Toate referatele de necesitate către Primărie trebuia să le fac eu, în calitate de ordonator terțiar de credite, tot așa cum ceream bani de la Primărie pentru orice lucrare, salarii sau achiziții. Referatul a fost făcut de Hliboceanu, fără să țină cont de nimic. În fapt, referatul e făcut după mult timp, după luni de zile de la achiziție. El când a făcut referatul, eu plecasem, nu mai eram director al Poliția Locală”. Menționăm că acestuia i-au fost luate declarații și de către DNA Iași.
Alexandru Hordilă a plecat din postul de director general al Poliției Locale pe 3 iunie 2013, fiind succedat în funcție de Liviu Hliboceanu. Ipoteza lansată este că abia în vară a fost redactată cererea, mai exact în iulie, aceasta fiind antedatată în fals. Oficial, aceasta apare înregistrată cu nr. 791 și apare ca fiind scrisă pe 1 februarie 2013, deci cu cinci luni înainte.
Dacă ipoteza este reală, înseamnă că șefii Primăriei cercetați în acest dosar, fostul primar Gheorghe Nichita, actualul primar Mihai Chirica și directorul tehnic Dumitru Tomorug, nu doar că au făcut o achiziție considerată ilegală, ci au și conspirat pentru ștergerea urmelor. 

 

Hliboceanu n-avea cum să semneze

Hordilă semnalează prima anomalie identificată și de procurorii DNA: toate referatele de necesitate erau semnate de el, în calitate de director general, în afară de unul singur: cererea pentru cele patru mașini Skoda, care e parafată de Hliboceanu, care, în februarie 2013, era doar Șef Dispecerat, neavând drept de semnătură. Potrivit evidențelor Poliției Locale, Liviu Hliboceanu nu mai semnase niciodată un astfel de document.
Liviu Hliboceanu era cunoscut pentru obediența față de Gheorghe Nichita, pe care îl lega o prietenie de 10 ani. În iulie este numit director general și girează un fals de zile, atribuindu-și calitate pe care o avea în luna februarie: cea de Șef Dispecerat.

 

Mihai Chirica a coordonat Operațiunea Skoda: a participat sau nu la falsul grosolan realizat de șeful Poliției Locale?

 

Număr șters cu creion corector

În mod firesc, în iarna lui 2013, Liviu Hliboceanu nu putea face decât un referat către Biroul de Achiziții al Poliției Locale, nefiind ordonator de credite. Astfel, el putea pleda pentru asigurarea unui necesar de echipamente pentru buna funcționare a Serviciului Dispecerat. Niciodată acest traseu al documentelor nu fusese încălcat, procedura fiind strictă.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, noua funcție de conducere obținută în vara anului 2013 i-a permis lui Liviu Hliboceanu nu doar să antedateze referatul de necesitate, ci și să falsifice numărul de înregistrare în registrul de evidență al Poliției Locale.
Actul 791/1.02.2013 era de fapt o adeverință de salariat emisă la acea dată. Adeverința fusese dată unui polițist local în vederea obținerii unui credit de la o bancă. Acel număr de înregistrare a fost șters cu un creion corector și atribuit referatului de necesitate care a stat la baza achiziționării celor patru mașini.

 

Legea le interzicea achiziția

De ce era nevoie de Hliboceanu? Pentru că Primăria lansase procedura de achiziționare a patru mașini Skoda în leasing operațional fără a respecta OUG 34/2009, care interzicea achiziția de autoturisme de către autoritățile locale, sub orice formă: cumpărare, leasing sau închiriere. Exceptate erau instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
Conform declarațiilor date până în acest moment, cronologia a fost următoarea:
1. Șeful Serviciului Administrativ, Eugen Chișcă, propune achiziția a patru mașini noi, după ce leasingul celor anterioare se apropia de sfârșit
2. Primarul Gheorghe Nichita aprobă achiziția, iar viceprimarul Mihai Chirica preia ducerea la bun sfârșit a operațiunii
3. Caietul de sarcini și licitația avantajează o singură firmă, Open Service, dealerul Skoda din Iași, unde socrul lui Chișcă era acționar
4. Cele patru mașini sunt luate cu încălcarea legii, în aprilie 2013
5. În luna iulie, Liviu Hliboceanu face referatul în fals, ca și cum ar fi fost scris în februarie. Șefii Primăriei încearcă să ascundă încălcarea legii.

Mașinile figurau la Poliția Locală, dar aceasta nu le-a folosit nici măcar o zi. Chirica își conducea singur mașina

 

Minciunile în serie ale lui Chirica

În referatul procurorului care a întocmit dosarul se menționează că fostul viceprimar Mihai Chirica, actual primar al Iașului, a fost cel care a semnat așa-zisul referat al Politiei Locale și că trebuia să știe că Liviu Hliboceanu nu avea dreptul de a face acea solicitare. O puteau face doar Alexandru Hordilă, director general al Poliției Locale, sau adjunctul său, Aurel Harabulă.
Camera de Conturi Iași descoperă tărășenia la controlul din 2014 pentru anul anterior. Raportul Curții de Conturi nu este dat publicității, invocându-se existența unui dosar penal pe acest subiect. Neoficial, surse autorizate din cadrul inspectorilor au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că referatul întocmit în fals a fost identificat încă de la început: „Nu a fost o greșeală nevinovată, cum ar fi fost dacă nu cunoșteau acea ordonanță. Cei care au cumpărat știau prea bine că nu au voie să cumpere așa ceva și au căutat prin jur, să vadă în numele cui pot face achiziția. Acele mașini n-au fost nicio secundă la Poliția Locală”.
Dezvăluirea finală este că inspectorii Camerei de Conturi au înaintat concluziile la Parchet, unde era deja un dosar penal in rem pentru fapte de fals. Chirica a mai mințit o dată săptămâna trecută, când a declarat că raportul Curții de Conturi le-a dat dreptate. De asemenea, a mințit și când a spus că nu are calitatea de cercetat în acest dosar, deși, în realitate, are calitate de suspect încă din decembrie 2016.
Contactat, primarul Mihai Chirica nu a dorit să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI.

 

Polițiști în salopete Salubris o spionau pe Adina
Liviu Hliboceanu este printre principalii acuzați în Dosarul „Amanta”, privind urmărirea Adinei Samson prin disponibilizarea unei „armate” de polițiști locali pentru „muncă informativă”.
O dezvăluire din interiorul Poliției Locale spune că Hliboceanu ordonase chiar ca anumiți polițiști să fie îmbrăcați în salopete de la Salubris și să supravegheze blocul în care locuia Adina Samson, prefăcându-se că mătură. „A fost exces de zel din partea lui Hliboceanu, urmare a obedienței sale. Dacă era să se facă o cercetare la sânge, erau dați afară vreo 40 de polițiști locali”, este semnalul de alarmă tras de un anchetator.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30