fbpx
 
Verdict: fraudă în scandalul stâlpilor!

Verdict: fraudă în scandalul stâlpilor!


Comisiile de recepție sunt direct răspunzătoare pentru stâlpii falși pe Splai Bahlui. Cerințele tehnice din clarificări au aceeași valoare cât caietul de sarcini, fiind parte din acesta. O spun doi experți în achiziții publice. În aceste condiții este inexplicabil de ce Primăria a cerut, pe ambele splaiuri ale Bahluiului, un anumit tip de stâlpi ornamentali de iluminat, dar a recepționat cu totul altceva. PNL cere anchetă în cazul celor două licitații.

 

Primarul Mihai Chirica refuză să facă lumină în scandalul stâlpilor de pe cele două maluri ale Bahluiului. „În calitate de consilier local, am cerut să văd dosarele de achiziție privind cele două licitații pentru modernizarea Splai Bahlui Mal Stâng și Splai Bahlui Mal Drept. Mi s-a spus să nu mă duc la Primărie, că nu-mi vor fi date, ci să aștept un răspuns scris”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.

Primarul refuză să discute atât despre diferența de preț a stâlpilor, cât și despre schimbarea soluției tehnice. Prin fișa tehnică de la clarificări s-a cerut un anumit tip de stâlp ornamental de iluminat, în teren constructorii au montat altceva, mult mai ieftin. „Clarificările completează caietul de sarcini și devin parte a acestuia. Astfel, la evaluarea tehnică, vor fi luate în calcul și aceste clarificări. Trebuie respectate”, a declarat un expert în achiziții publice contactat de REPORTER DE IAȘI.

 

Stâlpii montați sunt diferiți și de două ori mai ieftini decât cei din caietul de sarcini

 

„Ajută la clarificarea în detaliu”

Cei 350 de stâlpi montați pe malul stâng al Bahluiului, parte a unui proiect european realizat cu fonduri nerambursabile, nu respectă fișa tehnică. Primăria a indicat cerințele tehnice la clarificări, ca urmare a solicitării venită din partea unei firme interesată de licitație. Astfel, potrivit fișei tehnice, stâlpii trebuiau să fie: material bază - fontă – diametrul 425 mm, material exterior stâlp - fontă, material miez stâlp - oțel, înălțime totală - cca. 6 metri.

Iar lângă toate aceste precizări de ordin tehnic, cei din Primărie au atașat o fotografie cu un stâlp. Pe teren, la finalizarea investiției realizată de Victor Construct și Eky Sam a apărut alt tip de stâlp.

Situația e similară și pe Splai Bahlui Mal Drept, acolo unde asocierea dintre Conest și Viarom realizează lucrări de modernizare.

Stâlpii de pe malul drept sunt livrați de Infra Data, firma lui Dragoș Gafița (partener de concedii de-al primarului Mihai Chirica și asociat într-o firmă cu Cristina Elena, soția edilului șef). Despre prezența fotografiei în fișa tehnică de la clarificări, un expert care a dorit să-și păstreze anonimatul a afirmat că este legală. „Ajută la clarificarea în detaliu, atât timp cât nu se spune de unde e. Chiar dacă e luată de pe site-ul producătorului, nu e nicio problemă. Orice ofertant se poate duce și lua acel model. Doar dacă producătorul îl dădea la o singură firmă ar fi fost o problemă”, a explicat expertul.

Primarul refuză să explice escrocheria, fiind implicat prietenul său



Clarificările trebuie respectate
La rândul său, Ioana Grojdea, avocat și consultant în achiziții, a explicat rolul clarificărilor într-o licitație. „Orice clarificare are rol fie de completare, fie de modificare a caietului de sarcini și trebuie respectată atât de autoritatea contractantă cât și de ofertanți”, a spus Grojdea.
Mergând pe acestă pistă, Răzvan Timofciuc, consilier local PNL, a cerut de la Primărie:

  • toate fișele tehnice care au stat la baza licitațiilor și documentele justificative depuse de câștigătorul licitațiilor, inclusiv fișele de conformitate, garanție pentru toate produsele achiziționate, conform situațiilor de lucrări depuse.
  • rapoartele întocmite de dirigintele de șantier
  • raportul proiectantului la finalizarea lucrărilor
  • dispozițiile de șantier

La această solicitare, datată 4 octombrie 2017, Timofciuc nu a primit niciun răspuns. „Mi s-a spus că nu pot consulta dosarele de licitație și că mi se pregătește un răspuns scris, care însă n-a mai venit deși au trecut două săptămâni”, a declarat liberalul.

 

„Vom sesiza Curtea de Conturi a României şi organele abilitate de anchetă, urmând ca toţi cei implicaţi din Primăria Iaşi în această achiziţie vădit ilegală să dea explicaţii în faţa acestora şi să plătească din buzunarul propriu acest prejudiciu”, Marius Bodea, deputat PNL

 

Cât e prețul real?

Nici chestiunea legată de preț nu a fost lămurită de primarul Chirica. Pe Splai Stâng, edilul a precizat că Primăria a decontat fiecare exemplar la 6.700 lei, fără a spune dacă acest preț a inclus racordurile și montajul. Informația este extrem de importantă deoarece antreprenorul lucrării, asocierea Victor Construct – Eky Sam, achiziționase anterior stâlpii de la producătorul din Brașov la 3.100 lei/bucata (cu tot cu corp de iluminat), aproximativ 350 de exemplare.

Pe malul drept, asocierea Conest – Viarom a cumpărat stâlpii de la Dragoș Gafița la un preț de 6.100 lei, preț fără corpul de iluminat și fără montaj. Dar aceștia, deși sunt identici cu cei de pe Mal Stâng, nu sunt produși la KroneMag Brașov. „Rămân indubitabile faptele: s-a comandat ceva şi s-a livrat altceva, încălcându-se documentaţia tehnică, iar ieşenii au plătit un adaos de 250% pentru un stâlp”, a declarat Marius Bodea, deputat PNL.

 

Citește și Chirica umblă cu „cioara vopsită”: licitația e trucată, Gafița e furnizor, stâlpii sunt „vițeversa”


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30