fbpx
 
Maidanezii din Iași, cu covrigi în coadă: sunt cei mai scumpi la decontat din România

Maidanezii din Iași, cu covrigi în coadă: sunt cei mai scumpi la decontat din România


Cheltuielile cu câinii fără stăpân raportate de Salubris sunt uriașe: 74.000 prinși, 20.000 eutanasiați. Salubris are cele mai mari tarife din țară și cere o nouă majorare, cu 11,6%, din 2019. Oficial, hingherii prind 20 de câini pe zi, 365 de zile pe an. Se decontează cu nemiluita, peste 74.500 de câini capturați și peste 19.000 eutanasiați în ultimii 11 ani. În total, s-au cheltuit 4 milioane de euro pentru câini din 2007 până în prezent. Tarifele în Iași sunt de 3-4 ori mai mari decât în alte orașe și nu există dovezi concrete ale cifrelor raportate. În cartiere sunt în continuare câini fără stăpân.

Aproape 17 milioane de lei, echivalentul a 3,7 milioane de euro, a cheltuit Primăria în 10 ani, între 2007 și 2016, pentru gestionarea problemei maidanezilor. Adăugând ultimii doi ani, suma trece de 20 milioane de lei. Iar joi, în ședința de Consiliu Local, Salubris va solicita majorarea tarifelor de hingherit. Care oricum erau printre cele mai mari din România, așa cum rezultă dintr-o analiză făcută de Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.

„Am propus anul trecut un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă care să verifice activitatea Salubris, operatorul de salubritate din subordinea municipalităţii. Din păcate, majoritatea PSD-ALDE l-a respins. Aproximativ 20 milioane lei au fost cheltuiți în ultimii 11 ani pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Vrem să vedem eficienţa cheltuirii acestor fonduri şi cum putem rezolva această pro­blemă”, a declarat Timofciuc.

Oficial, la Iași se prind 20 de câini zilnic, cei mai mulți din România. Nimeni n-a verificat dacă cifra e reală

Printre cei mai scumpi din țară

În cazul în care proiectul de hotărâre va primi girul aleșilor locali, operațiunea de prindere a unui câine comunitar ar urma să fie facturată cu 74,28 lei față de 66,67 lei cât este în prezent, deci o creștere de 11,4%. Doar Clujul are mai mult, 85,86 lei, Constanța (71 lei), Craiova (59 lei), Oradea (60 de lei) și Bicaz (47 lei) fiind sub tariful propus la Iași.
Reprezentanții Salubris solicită un nou tarif și pentru sterilizarea unui mascul, adică 124 lei față de 114 lei cât este acum și de 146 lei față de 134 lei în cazul unei femele. La Cluj, potrivit analizei consilierului PNL, sterilizarea unui mascul costă doar 16 lei, iar a unei femele 30 de lei. La Constanța e tarif unic, de 77 de lei, la fel și la Oradea unde este 80 de lei.
O zi de îngrijire și hrănire în adăpost va fi taxată cu 5,56 lei față de 4,73 de lei în prezent. La Cluj, costul este de doar 1,34 lei, la Constanța 4,76 lei, la Oradea 1,62 lei.

Consilierul local PNL Răzvan Timofciuc a cerut audit financiar la Serviciul Ecarisaj. Consiliul Local a respins cererea

Bani mulți, efecte discutabile

Și în ceeea ce privește operațiunea de eutanasiere, șefii Salubris propun o creștere de la 52,84 lei, cât este acum, la 59 lei, adică o majorare de peste 11,6%. La Cluj este de 16,85 lei, la Alba Iulia de 10,08 lei, la Constanța de 47 de lei, la Constanța de 30 de lei și de 60 de lei la Oradea.

„Remarc faptul că Primăria Iași a cheltuit printre cei mai mulți bani dintre primăriile din țară pentru gestionarea acestei probleme. Având în vedere că cetăţenii municipiului Iaşi reclamă faptul că patrupedele fără stăpân sunt foarte numeroase în cartierele oraşului şi că există un sentiment de nesiguranţă pe străzi, trag concluzia ca managamentul societății de salubritate a fost unul defectuos”, a spus consilierul liberal.

„Studiind proiectul cu atenție și din toate datele pe care le avem, acest proiect se încadrează și în spiritul și în litera legii. Nu se încalcă legea cu nimic.”
Florentin Traian Ciobotaru, consilier local PSD

75.000 de maidanezi în 10 ani

Gestionarea câinilor fără stăpân este realizată din 2005 de Salubris, companie a Primăriei. Din 2007 și până în 2016, Primăria a alocat fonduri, strict pentru acest lucru, de aproape 17 milioane de lei. Valoarea bugetară a variat între 864.000 de lei în 2007 și până la un vârf de 2,7 milioane de lei aferent anului 2014, media anuală fiind, așadar, de 1,7 milioane de lei.
Cu acești bani, reprezentanții Salubris au raportat o cifră impresionantă în dreptul capturilor: 74.582 maidanezi în decurs de 10 ani. Adică, o medie anuală de 7.458 de câini. Reiese o medie zilnică de 20 de câini capturați, inclusiv duminica și în sărbătorile legale, indiferent de anotimp.
În ultimii ani, după expirarea celor 14 zile de cazare în adăpost (7 zile pentru revendicare și alte 7 pentru adopție), legea a permis eutanasierea. Salubris a anunțat că au fost eutanasiați peste 19.000 de câini fără stăpân. „Aproape 20.000 de câini eutanasiați în ultimii 10 ani înseamnă un record absolut, un masacru unic la nivel național. Cu toate acestea, mulți ieșeni încă reclamă faptul că, în continure, câinii fără stăpân «fac legea» în diferite cartiere ale Iașului”, a afirmat Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: