fbpx
 
A fost sau n-a fost asfalt ca la carte pe strada Olteniei? Dubii asupra unor lucrări de milioane de lei achitate de Primăria Iași

A fost sau n-a fost asfalt ca la carte pe strada Olteniei? Dubii asupra unor lucrări de milioane de lei achitate de Primăria Iași


Pe strada Olteniei din zona Păcurari, constructorul pare să fi pus asfalt fără a respecta regulile de bază în astfel de cazuri. Imaginile arată că din structura drumului (foto sus) lipsesc total straturile de minimum 15 centimetri de balast şi 12 centimetri de piatră spartă, în timp ce stratul de asfalt este mai subţire decât ar trebui. Reprezentanţii firmei care a realizat asfaltarea, Mecon, spun că imaginile nu sunt relevante, pentru că nu se vede fundaţia, ci doar marginea asfaltului.

Au promis că vor termina mai repede

Licitaţia pentru asfaltarea străzilor Semănătorului, Transilvaniei şi Olteniei a avut loc în primăvara anului trecut, iar câştigătorul a fost desemnat de Primăria Iași în luna octombrie. Preţul estimat pentru lucrare a fost de 3,13 milioane de lei, iar perioada de execuţie  - 24 de luni.

La licitaţie s-au prezentat Geiger Transilvania, Mecon Iaşi, Con Ted în asociere cu SC Construcţii Gabap, Test Prima SRL Suceava.

Câştigătoare a fost asocierea Mecon-Conest, cu un preţ de 2,6 milioane de lei pentru cele trei străzi și cu durata de execuţie scăzută la 18 luni.

„Modernizarea străzilor va consta în realizarea unei îmbrăcăminţi cu mixturi asfaltice cilindrate la cald, corectarea profilului longitudinal şi transversal al străzii, asigurarea scurgerii apelor pluviale, refacerea trotuarelor, montarea bordurilor, precum şi aducerea la cotă a căminelor de canalizare şi a gurilor de scurgere”, a spus la momnetul atribuirii primarul Mihai Chirica despre lucrarea din apropierea intrării dinspre Păcurari a Grădinii Botanice.

Realitatea din teren

Muncitorii de la Mecon au asfaltat deja strada Olteniei, pe întreaga distanţă, iar pe margini nu a mai rămas loc nici pentru sistem de scurgere a apei pluviale, nici pentru trotuare. În plus, pentru că au intrat cu lucrările pe o stradă ce se intersectează cu Olteniei, structura fundaţiei acesteia este descoperită.

Imaginile arată că din fundaţie lipsesc elemente importante, iar locuitorii zonei spun că s-a lucrat foarte repede. „A durat doar câteva zile, 4 sau 5, nu-mi mai amintesc. Sincer să fiu, nu ştiu dacă au turnat acolo ce trebuia să fie. Nu mă pricep”, a spus un locuitor al străzii Olteniei.

Există un strat final de aproximativ 10 centimetri de asfalt. Pe toată lungimea de peste 300 de metri a străzii se vede un strat subţire de pietriş, peste care s-a venit cu asfalt. Locuitorii de acolo au fotografiat acest prim strat se pietriş, turnat direct peste pământul de dedesubt.

Conform proiectului, strada Olteniei ar trebui să aibă şi sistem de colectare a apei, dar şi trotuar. Din cauza lăţimii reduse rămase disponibilă, este neclar unde vor încăpea amândouă. Muncitorii firmei spun că se mai realizează doar trotuarul și că nu știu nimic despre sistemul de evacuare a apelor pluviale.

Specialist: „Categoric lipsesc aceste straturi”

REPORTER DE IAŞI a stat de vorbă cu doi specialişti în drumuri şi le-a prezentat fotografiile realizate la intersecţia Transilvaniei-Olteniei. Fără să ştie de unde este strada şi cine lucrează, ambii au fost categorici.

„Ce trebuie să conţină structura unui drum comunal, căruia îi asimilez această şosea, la minim, după ultimele standarde: peste pământ, 15 centimetri de balast, apoi un strat de 12 centimetri de piatră spartă, 6 centimetri strat de legătură – binder, un asfalt mai deschis la culoare, 4 centimetri asfalt de uzură. Asta la minimum, pe încărcătură mică. Aceste straturi sunt însă şi mai groase de atât. Din ce văd în imagine şi chiar mă pricep, categoric lipsesc aceste straturi”, a explicat un inginer de drumuri care a dorit să rămână anonim.

La fel a spus şi directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iaşi, Ovidiu Laicu. Fără să ştie de unde este drumul, pentru a nu fi influenţat de relaţia proastă pe care o are cu primarul Mihai Chirica, Laicu a spus că aparent lipseşte fundaţia. „Văd vreo 10 centimetri de asfalt acolo, este puţin. Nu-mi dau seama dacă are sau nu fundaţie, pare că nu. Văd nişte cărămizi sparte în imagine. Un drum are neapărată nevoie de stratul de pietriş, care îi asigură trecerea peste cilcurile îngheţ-dezgheţ. Fără acest strat, poţi pune şi 10 metri de asfalt, prima iarnă îl distruge”, a spus Laicu.

Explicație: profit mai mare

Conform unei firme de asfaltări din Iaşi, preţul pentru acest gen de lucrare, cu acele cote, cu fundaţie făcută ca la carte, este de 200.000 de euro/kilometru, fără TVA (normativele vechi aveau un preţ de 165.000 de euro, între timp asfaltul s-a scumpit, la fel forţa de muncă). „Din acest preţ, 30-40% este costul fundaţiei, cu acele straturi. Asta înseamnă că, dacă faci fundaţia în bătaie de joc, salvezi undeva la 30-40% din preţul pe care îl încasezi pe kilometru. La 70.000 de euro pe distanţa respectivă, salvezi 20.000-30.000 euro”, a explicat proprietarul unei firme de lucrări de drumuri.

„Oricum, nu avem de unde să ştim efectiv cum arată structura drumului pe acea suprafaţă decât dacă analizăm nişte carote. Este o procedură pentru a vedea cum s-a făcut lucrarea”, a mai declarat Laicu.

Mecon: „Asfaltul va avea la final 18 centimetri grosime”

Reprezentanţii Mecon au explicat că ceea ce se vede în imaginile de la intersecţia cu Transilvaniei nu ar fi structura Olteniei. „Acolo excavatorul nu a decupat din fundaţia drumului, ci doar din marginea netăiată a asfaltului de deasupra. Fundaţia are 50 de centimetri, sunt straturi de pietriş şi piatră spartă acolo, aşa cum trebuie să fie. Pe cei 300 şi ceva de metri s-a lucrat 14 zile: 10 zile la săpături şi aşezarea utilităţilor, două zile s-a turnat pietriş, una piatră spartă, una asfalt. Stratul de asfalt nu este final, va avea stratul de uzură deasupra”, a explicat Marius Bubulac, directorul Mecon.

La rândul său, Lucian Dumitrescu, directorul tehnic al firmei, a explicat că va exista trotuar, dar şi două guri de evacuare a apei. „Puţine, ce-i drept, dar aşa este proiectul pe care îl respectăm. Am turnat piatră spartă, pietriş, exact tot ce trebuie să conţină fundaţia. Asfaltul va avea la final 18 centimetri grosime”, a precizat Dumitrescu.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: