fbpx
 
Proiectul lui Niculiță din Aleea Sadoveanu ajunge în instanță

Proiectul lui Niculiță din Aleea Sadoveanu ajunge în instanță


15 proprietari de case din zonă și-au luat avocat și contestă înălțimea și numărul de apartamente autorizat în decembrie de Primăria Iași. „Ne-a costat pe fiecare 200.000 – 250.000 casa cu tot cu teren și acum pierdem intimitatea”, spun proprietarii caselor lângă care Niculiță vrea să construiască peste 1.100 de apartamente. Proprietarii caselor contestă și apropierea de imobilele lor, care ar fi de 20 de m, dar și faptul că Primăria a eliberat o autorizație pe un teren aflat în litigiu și fără consultarea lor.

Dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiță are o mare problemă. 15 oameni influenți care au casele  lângă terenul pe care acesta vrea să ridice 7 blocuri de 10 etaje și-au luat avocat și s-au dus în instanță. „Contestăm tot proiectul, pe câteva principale probleme pe care acesta le are. Cea mai importantă este regimul de înălțime pentru această zonă”, spun proprietarii caselor. S-au depus docuemnte, acțiunea ajunge în instanță săptămâna viitoare.

D+P+10 cu 1.120 de apartamente

În decembrie 2018, dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiță a obținutautorizație de construire pentru șapte blocuri, cu câte 10 etaje, pe Aleea Mihail Sadoveanu. Potrivit documentului, complexul rezidenţial ar urma să aibă 1.120 apartamente, dintre care 280 cu o cameră, 560 cu 2 camere şi 280 cu 3 camere.
Suma totală estimată de investitorul imobiliar ca investiție pentru acest proiect se ridică la aproximativ 50 milioane de euro.La parterul a cinci dintre cele șapte blocuri, Niculiță intenționează să amenajeze spaţii comerciale. Sunt prevăzute spațiid e parcare (1.250), spaţii tehnice, pentru depozitare, adăposturi de apărare civilă, spaţii pentru evacuare pietonală în exterior - la subsol şi demisol, precum şi un parc central.
Din totalul de 35.500 mp, cât are suprafața pe care vrea să construiască Niculiță, procentul de ocupare a terenului este de 29,13%, iar coeficientul de utilizare a terenului este de 3,98 mp.

Proprietarii caselor, revoltați

Cele mai apropiate case de viitorul cartier sunt la 20 de metri distanță, pe strada George Călinescu. Casele sunt făcute în 2007-2010, la acea vreme era votat și PUZ-ul pentru cartier, pe un alt proprietar – Shiran Construcții SRL.
„Nu este normal ca la 20 de metri de case să pui blocuri de 10 etaje. Sunt clădiri extrem de înalte, nu putem fi de acord cu așa ceva. Noi nu ne opunem tuturor blocurilor. Ne opunem acestora, care sunt prea înalte fix lângă case. Spre exemplu, în planul doi, mai departe, este un P+6. Nu deranjează pe nimeni”, ne-a spus unul dintre proprietarii caselor din zonă, Radu Tărniceriu.
S-au strâns 15 oameni, proprietari de case, care au aceeași problemă: înălțimea blocurilor de lângă ei.
„Una este să ai niște imobile P+4 aici, alta să ai niște monștri de 10 etaje. Când ne-am făcut casele, nu ne-a spus nimeni că într-o zi vin blocurile peste noi. În medie, fiecare proprietar a plătit 200.000 – 250.000 de euro pentru casă și teren. Sunt investițiilor lor, foarte mari”, mai spun oamenii.

Daniel Niculiță a construit până acum blocuri tip „ciupercă”, înghesuite pe suprafețe mici. Acesta este cel mai mare proiect al său

Și-au luat avocat, au mers la instanță

Cei 15 proprietari de case au angajat un avocat care să conteste în instanță autorizația.
„Am depus deja primele documente, am efectuat procedura prealabila, ni s-a raspuns, următorul pas este introducerea in instanță a acțiunii”, spune avocatul Mircea Brănici.
Acesta spune că acțiunea de contestare va viza mai multe detalii ale autorizației.
„În primul rând, înălțimea acestor imobile. Și aliniamentul la stradă. Strada are mai puțin de 6 metri acolo, la cartier, pe unde scoți mașinile de la 1.120 de apartamente, pe unde vii cu utilajele de construcție?”, spune Mircea Brănici. Înălțimea imobilelor, conform PUZ-ului și autorizației, este de 36 de metri.
Avocatul celor 15 proprietari de case mai spune că PUZ-ul aprobat în 2009 s-a întocmit fără consultarea publicului. “Nu i-a întrebat nimeni nimic pe cei care locuiesc acolo”, mai explică avocatul.

Dispensă ciudată de la Primărie

O altă nemulțumire a proprietarilor este faptul că, fapt fără precedent, Primăria Iași a emis autorizația din 2018 deși există un litigiu poe terenul cumpărat de imobiliarul Daniel Niculiță.
Concret, în autorizația de construire este stipulat: „EMITENTUL ACESTEI AUTORIZAȚII DE CONSTRUIRE NU ÎȘI ASUMĂ NICI O RĂSPUNDERE ÎN SITUAȚIA ÎN CARE SE MODIFICĂ STATUTUL JURIDIC AL PROPRIETĂȚII”. Este o referire la faptul că o parte din teren se află în litigiu, fiind revendicat de o bătrână din București  - Sanda Elena Panaitescu, într-un proces care are loc la Judecătoria Iași.

Article image
Dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiță a obținut, la finele anului trecut, de la Primărie, o autorizație de construire pentru șapte blocuri, cu câte 10 etaje, pe Aleea Mihail Sadoveanu. La 20 de metri de viitorul complex rezidențial sunt mai multe case ai căror proprietari sunt nemulțumiți de eliberarea acestei autorizații. Ei au contactat un avocat și vor ataca legalitatea proiectului în instanță. Oamenii acuză faptul că ...
Autor cristi tanasa Anchete 21 Februarie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30