fbpx
 
Blocurile ridicate de polițistul Ciochină au tulburat apele pe strada V.A. Urechia. Este în proiect și al treilea, pe terenul împrejmuit Blocurile ridicate de polițistul Ciochină au tulburat apele pe strada V.A. Urechia. Este în proiect și al treilea, pe terenul împrejmuit

ARE PRIMĂRIA LA PICIOARE: Polițistul Ciochină e la al treilea bloc printre casele din Nicolina. Toate cu „permis special"


Pentru că are pile la Primărie, un dezvoltator din Iași mută munții: o comisie din Palatul Roznovanu și-a schimbat opțiunea, învinsă de influențele acestui dezvoltator. În decembrie amânase decizia și îi pusese în vedere să mai taie din nivele, iar în ianuarie, la revenire, i-a aprobat proiectul inițial. Vecinii lui Bogdan Ciochină sunt revoltați de intențiile acestuia – clădiri înalte în zonă de case-, dar nimeni din Primărie nu-i bagă în seamă.

„Verde” pentru polițistul de la Rutieră
Cu două unități de măsură diferite. Așa lucrează mai marii Primăriei Iași când vine vorba despre autorizarea investițiilor imobiliare. Pentru cei apropiați, limitele sunt forțate și se dau aprobări scandaloase. Pentru cei „fără pile”, legea este aplicată sec, fără milă, și nu se face nicio derogare. Caz concret: pe strada Vasile Urechia, familia Ciochină a construit, din temelie, un bloc cu patru etaje, a transformat o altă casă într-un mic bloc și forțează aprobarea pentru un al treilea. Bogdan Ciochină, polițist la Rutieră, este un prieten apropiat de-al viceprimarului Gabriel Harabagiu. Pe aceeași stradă, un simplu cetățean ce deține o casă doar cu parter, de până în 100 de metri pătrați amprentă la sol, a solicitat Primăriei mansardarea. Răspunsul a fost că operațiunea este posibilă, dar pentru doar 20% din aria desfășurată construită. Adică poate face o mansardă de nici 20 metri pătrați. Un fel de „Hai, sictir!”.

Investiții una după alta

Între străzile Vasile Urechia și Hatman Șendrea (zona Galata), familia polițistului Ciochină jonglează de câțiva ani cu mai multe proprietăți imobiliare. Două clădiri au fost deja edificate, iar proiectul pentru a treia a fost retras, în primăvară, de pe ordinea de zi a Consiliului Local. Investițiile lui Ciochină, prieten de-al viceprimarului Harabagiu și fost ginere al omului de afaceri Cornel Brânză, au bulversat viața locuitorilor de pe liniștita stradă Urechia, situată la doi pași de Centrul Balnear Nicolina.

Primul imobil, din 2015-2016: trei a devenit patru
Cronologic: în septembrie 2015, Gabriela Ciochină, mama polițistului, a primit autorizație de construire de la Primărie pentru a ridica un imobil la adresa Vasile Urechia nr. 19-21. Indicatorii urbanistici din document au prevăzut o clădire cu un regim de înălțime P+3, adică parter și trei etaje.
Blocul lui Ciochină are acum parter și patru etaje, deci unul în plus. Într-adevăr, în august 2016, dezvoltatorul a fost reautorizat de Primărie, primind aprobare pentru supraetajare, adică să construiască un al patrulea etaj.

S-a încălcat PUZ-ul

Patru controverse la această investiție:
1) Autorizarea inițială a Primăriei, cea din 2015, și reautorizarea din 2016 cu etajul suplimentar au venit în condițiile în care în acea zonă există numai locuințe individuale cu parter și mansardă. În cazuri excepționale, sunt case cu etaj și mansardă. Or, în această zonă de case, Primăria a autorizat, în final, un bloc cu patru etaje;
2) Vecinii au declarat că al patrulea etaj era deja construit când familia Ciochină a primit autorizarea pentru supraetajare;
3) Primăria a cerut amenajarea a 26 de locuri de parcare pe lot, adică pe terenul investitorului, nu pe domeniul public. „Nu au niciun loc de parcare. Toți cei din bloc își lasă mașinile pe stradă. Au apărut deja conflicte între locatarii noului imobil și vecinii de la case”, a declarat unul dintre locuitorii din zonă care a dorit să-și păstreze anonimatul.
4) La fel ca în alte investiții ale acestei familii, și de această dată arhitectul care a întocmit actele a fost Marian Jan Chirița, faimos pentru „intrările” pe care le are la vârful municipalității.  

Al doilea imobil, din 2017: modificări minore au dus la un mic bloc  
Lipit de această proprietate, familia Ciochină mai deține un imobil, o casă. În septembrie 2017, pentru această construcție, Primăria a autorizat lucrări pentru „modificări interioare și exterioare la locuință existentă (...) și schimbarea formei arhitecturale a acoperișului”.

Unul dintre locuitorii din zonă a spus că transformarea a fost de substanță. „Vorbim de un imobil cu mai multe locuințe, e de fapt un mic bloc. Chiar privit din exterior, vedem mai multe balcoane pe mai multe niveluri. De fapt, ei s-au extins și pe orizontală și pe verticală”, a afirmat unul dintre vecini.

Al treilea imobil: comisie din Primărie, învinsă

A treia investiție programată a fost un alt bloc în continuarea acestora două, amplasat spre Centrul Balnear Nicolina.

În noiembrie 2017, a fost lansată în dezbatere intenția lui Bogdan Ciochină de a ridica un imobil cu demisol, parter și trei etaje (D+P+3E), totul pe o suprafață de doar 360 metri pătrați care nici măcar aceștia nu-i aparțineau în totalitate investitorului. O parte îi cumpărase Ciochină, o alta a făcut obiectul unui contract de folosință încheiat cu Primăria.

Deci, Primăria a pus în discuție ridicarea unui bloc cu cinci niveluri pe un petec de pământ. Și, în al doilea rând, din acea suprafață infimă pentru un bloc, o parte aparținea Primăriei ai cărei șefi au fost de acord să o cedeze lui Ciochină printr-un contract de folosință. Culmea, în niciun document public, nici în documentația PUZ, nu se precizează câți din cei 360 mp de teren îi aparțin lui Ciochină și câți au fost cedați de Primărie.

Misterul unei inversări de opinie
Cu acest proiect s-au jucat și cei din Comisia pentru amenajarea teritoriului și urbanism a Consiliului Local. Astfel, în ședința de pe 22 decembrie 2017, rezoluția comisiei a fost: „Amânare cu schimbare soluție tehnică și recomandare S+P+2E”. Adică, Ciochină să transforme demisolul în subsol și să radă unul dintre cele trei etaje proiectate. Paradoxal, aceeași comisie, întrunită în ședința din 10 ianuarie 2018, deci la o distanță de trei săptămâni, a aprobat, fără alte obiecții, S+D+P+3E. Recapitulare: Ciochină a cerut demisol, parter și trei etaje, comisia i-a recomandat inițial subsol, parter și două etaje pentru ca în final să-i accepte și subsol, demisol și parter, dar și cele trei etaje. Absolut uluitor.

Schița zonei arată că imobilele lui Ciochină, ridicate sau în proiect, depășesc clar regimul de înălțime din zonă


Revolta vecinilor
Însă acest proiect a stârnit reacții vehemente din partea vecinilor (foto jos). Astfel, potrivit unui raport de informare și consultare a publicului din ianuarie 2018, vecinii Romeo Vasile Grigoriu și Constantin Constantinescu au identificat următoarele probleme la această investiție:
- Distanța între construcția propusă și vecini este prea mică, în acest sens solicitându-se un studiu de însorire;

- Nu este respectată distanță minimă de amplasare a locurilor de parcare față  de ferestrele imobilelor de locuit; 

- Lățimea străzii Hatman Sendrea figurată în planșa de reglementări nu este de 6 metri lățime, ci doar de 4 metri circulația făcându-se pe o singură bandă, neexistând trotuar pentru pietoni; 

- Din planșa de reglementări nu reies spațiile de joacă pentru copii și spațiile verzi; 

- Nu se respectă regimul de înălțime a zonei studiate, întreaga zonă având clădiri cu P, P+1, P+1+M, cu excepția imobilului aflat pe proprietatea vecină și având un regim de înălțime de P+3 (care aparține tot lui Ciochină – n.r.); 

- Nu este prevăzut un sistem de canalizare în zona studiată, în prezent executându-se lucrări în vederea amenajării unei fose septice.


Retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local
Investitorul a dat câteva răspunsuri care nu au lămurit marile probleme, pentru Primărie a fost, însă, suficient. „S-a demarat circuitul legal de avizare pentru documentația PUZ”, au notat funcționarii Primăriei.

PUZ-ul nu a intrat în dezbaterea Consiliului Local în 2018. În martie 2019, raportul de informare și consultare a publicului a fost republicat, fiind același cu cel din 2018, doar că persoanele fizice au fost anonimizate. Similar, raportul a fost republicat a treia oară pe 17 aprilie.

Explicația e simplă: pe 24 aprilie 2019, deci după câteva zile, proiectul de hotărâre privind aprobarea acestui PUZ a fost introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local. Imobilul propus a intrat cu un regim de înălțime de D+P+3E, adică fix cum a vrut Ciochină inițial.
În urma protestelor Opoziției din Consiliul Local, proiectul lui Ciochină a fost retras de pe ordinea de zi, deci nu a mai ajuns la vot. Investiția este pusă, acum, în așteptare.

Până la ora editării acestui material, Bogdan Ciochină nu a putut fi contactat pentru a-și preciza punctul de vedere.

O ilegalitate duce la alta
Unul dintre locuitorii din zonă a arătat că, pe lângă problemele deja semnalate, mai sunt cel puțin două. „La această investiție, ca să se justifice regimul mare de înălțime, D+P+3E, este invocat blocul vecin de patru etaje. Dar acela a fost ridicat tot de familia Ciochină și tot nerespectând regimul de înălțime din zonă”.

În al doilea rând, este subiectul accesului la viitorul proiect imobiliar. Iată ce le-a răspuns Bogdan Ciochină vecinilor din zonă referitor la cum se va circula: „La momentul inițierii PUZ-ului, terenul nu avea ieșire la strada Hatman Șendrea, pe parcursul elaborării proiectului s-a obținut de la Primăria Municipiului un contract de folosință pentru a se da acces

către strada Hatman Șendrea.”

Praf în ochi, au explicat vecinii. „În planșe, drumul de acces la viitorul bloc este o porțiune din strada Hatman Șendrea. Dar aceea este o alee îngustă, un fundac, un fel de stradă interioară a Centrului Balnear Nicolina, nicidecum un drum în adevăratul sens al cuvântului”, a completat locuitorul, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Dezvoltatorul, cercetat penal pentru furt de la fostul socru

În acest moment, Parchetul are în lucru un dosar penal în care Bogdan Ciochină este cercetat pentru furtul a 190.000 de euro de la fostul său socru, omul de afaceri Cornel Brânză, patronul firmei Ted Construct. Recent, Ciochină a depus la Judecătorie o cerere de urgentare a dosarului, magistrații dând termen procurorilor să termine ancheta până pe 15 iulie.

Conform publicației 7Iași, în 2015, Brânză l-a acuzat pe Ciochină, fostul său ginere, că i-a furat din torpedoul mașinii suma de 190.000 de euro.  

„După aceea fiica mea a divorțat de domnul Ciochină și mi-a mai dat câteva detalii. Fata a venit și mi-a spus că în cercul său de prieteni se vorbește despre faptul că fostul ginere ar fi luat banii și i-ar folosi să ridice un bloc de locuințe undeva în Iași. Eu asta am spus la Poliție, nu l-am indicat direct pe domnul Ciochină. Am adăugat doar ce se vorbește în cercul de prieteni ai fiicei mele”, a spus Cornel Brânză pentru 7Iași.

Pentru aceeași publicație, Ciochină a negat acuzațiile.

În cazul unora dintre aceste blocuri, polițistul Ciochină se află periculos de aproape de altă anchetă penală: prin prisma funcției sale, legea îi interzicea să se implice în activități comerciale. De exemplu, colegi de-ai săi din Iași au fost deja trimiși în judecată pentru comerț cu mașini, chiar dacă au încercat să-și mascheze urmele.

Pentru alții, ciumă
În paralel cu investițiile imobiliare ale familiei Ciochină se află intenția unui locuitor din zonă de a-și mansarda propria casa. Cetățeanul a explicat, sub rezerva anonimatului, că deține în acel cartier o locuință doar cu parter. Iar acum câtva timp a făcut o solicitare la Primărie pentru a-și mansarda imobilul. Răspunsul a fost năucitor. „Mi-au zis că pot să fac mansardarea, dar nu mai mult de 20% din suprafața deja construită. Cum casa are mai puțină de 100 metri pătrați, reiese că mi-aș putea face, cel mult, o cămăruță. Deci, eu nu pot mansarda, iar alții fac, tot aici, blocuri cu câte 3 și 4 etaje. Este aberant”, a declarat acesta, pentru REPORTER DE IAȘI.

Article image
Dănuț Coșman e favoritul cuiva de „sus” de la Primărie. Toate blocurile sale sunt pe suprafețe minuscule, fără locuri de parcare și fără spații verzi. Toate încalcă autorizațiile inițiale și obțin dispense. Construcția din curtea interioară de la Capăt CUG este o monstruozitate urbanistică, prin pereții căreia se văd grămezile de bani trecute prin mai multe mâini. Deși pereții sunt din cărămidă, banii se văd atât de clar de...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 05 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: