fbpx
 

Items filtered by date: Miercuri, 21 Februarie 2018

Consilierii județeni ai Partidului Mișcarea Populară (PMP) Iași au reușit să obțină finanțare pentru toate amendamentele propuse la bugetul consolidat al judeţului Iaşi pentru anul 2018. Din dorința de a nu crea un blocaj și un haos generalizat în ceea ce privește funcționarea instituțiilor aflate în subordinea CJ Iași, 81,60% din buget reprezentând secțiunea de funcționare iar 18,40%  secțiunea de dezvoltare, consilierii județeni ai PMP au votat pentru aprobarea bugetului consolidat al judeţului Iaşi al anului 2018.
Un alt element pe care consilierii PMP Iași l-au avut în vedere,  este reprezentat de faptul că bugetul de anul acesta are prevăzute, la secțiunea Dezvoltare, investiții în infrastructura rutieră și în Sănătate. De asemenea, toate amendamentele pe care le-a depus PMP Iași, prin consilierii județeni, au fost aprobate.

În urma votului din ședința de CJ de astăzi, consilierii PMP au obținut alocarea de fonduri pentru o serie de investiții precum:

  1. Alocarea de fonduri pentru inițierea din partea Consiliului Județean Iași a Strategiei Smart City, în vederea realizării unei strategii pentru dezvoltarea unui județ inteligent, strategie care să înglobeze toate unitățile administrative ale județului Iași.
  2. Susținerea financiară a cluburilor sportive angrenate în competițiile naționale, a sporturilor pe echipe, dar şi a sporturilor individuale care prin performanța obținută asigură promovarea județului Iași.
  3. Achiziţia unui număr de 4 de ambulanţe pentru transferul interclinic al pacienţilor internaţi în spitalele din subordinea Consiliului Judeţean Iaşi. Ambulanțele au fost solicitate pentru Spitalul Clinic de Urgență  Dr. Nicolae Oblu, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria, Spitalul de Obstretrică și Ginecologie Cuza Vodă și pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie.
  4. Reînființarea în cadrul Consiliului Județean a unui Birou de Relații Internaționale.
  5. Majorarea sumelor destinate programului pentru acordarea de finanţări nerambursabile în anul 2018 din bugetul Judeţului Iaşi - Consiliul Judeţean Iaşi, pentru activităţi nonprofit de interes judeţean (exclusiv proiecte culturale, proiecte sociale și activități de tineret).
  6. Alocarea de fonduri în vederea efectuării Studiului de Fezabilitate privind executarea unei benzi de legatură dintre DN 24 (E58)-Zona Aeroport Iaşi- DJ 249A-DN 28.

Nu în ultimul rând, grupul consilierilor judeţeni ai Partidului Mişcarea Populară, susţin necondiţionat toate proiectele care presupun modernizarea judeţului Iaşi, cu precădere investiţiile în infrastructură, conform MPGT, infrastructura în sistemul medical, precum şi toate proiectele care presupun  accesarea de fonduri europene.

„Am analizat atent faptul că în situația în care acest buget nu era votat, județul Iași putea fi blocat din punct de vedere al funcționării  instituțiilor din subordinea CJ Iași dar și a derulării proiectelor în curs de implementare. Și noi ne-am fi dorit ca secțiunea de dezvoltare să reprezinte un procent mai mare, dar am fost asigurați că procentul poate fi depășit în situația rectificărilor bugetare ulterioare”, a declarat Alin Aivănoaei, liderul de grup al consilierilor județeni ai PMP Iaşi.


Publicat in Actualitate
Deputatul PNL Marius Bodea anunță crearea unei noi platforme civice, „Salvează Iașul”. „Va fi o campanie de informare a cetățenilor asupra drepturilor pe care le au atunci când abuzurile din domeniul urbanismului și a construcțiilor îi afectează”, a precizat acesta. 
 
Lansarea platformei va fi făcută joi, 22 februarie, la ora 12.00, chiar în dreptul proiectului imobiliar de la Rond CUG, aparținând imobiliarului Daniel Niculiță, fundație care a produs surparea carosabilului la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie. Conferința de presă realizată chiar în stradă va cuprinde o trecere în revistă a abuzurilor din urbanism săvârșite în ultimii ani și, în același timp, va fi lansat „Salvează Iașul”, care își propune să coaguleze toate mișcările de protest împotriva construcțiilor abuzive din toate zonele Iașului. „Fiecare protestează în proximitate, când îi este afectată calitatea vieții personale de către un proiect imobiliar. Dar oamenii din toate cartierele, afectați de blocurile care le răsar peste noapte în fața ferestrelor, trebuie să devină o forță locală a cărei voce reunită să fie auzită de autorități”, a explicat Marius Bodea.
 
„Mișcarea <Salvează Iașul> are și rolul de conștientizare la nivelul comunității a distrugerii orașului prin haosul urbanistic și a afectării vieții din cauza abuzurilor din construcții, tolerate de Primăria Municipiului Iași”, mai spun organizatorii.       

Publicat in Actualitate

Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la 40, după confirmarea unui nou caz. Este vorba despre un barbat de 59 de ani din Suceava.

Conform Centrului National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în cazul bărbatului a fost confirmat virusul gripal B. Pacientul avea și alte boli și nu fusese vaccinat antigripal.

Ieri, două femei au murit din cauza gripei : una de 55 de ani, din județul Brașov și o alta de 61 de ani, din județul Constanța.

Patruzeci şi cinci de noi cazuri de gripă au fost înregistrate, în ultima săptămână, în judeţul Botoşani, potrivit DSP.

Şi la Galaţi, Direcţia de Sănătate Publică a confirmat, ieri, trei noi cazuri de gripă sezonieră. (Radio Iaşi/ FOTO adevarul.ro)


Publicat in Sanatate

Poliţistul Dan Ciprian Sfichi a fost transferat cu o ambulanţă MAI de la Iaşi la Clinica de recuperare a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Carol Davila’, potrivit paginii de Facebook a MAI.

Conform protocolului medical, acesta va fi reevaluat.

Poliţistul Dan Ciprian Sfichi de la Serviciul de Acţiuni Speciale Suceava a fost grav rănit în dimineaţa zilei de 5 decembrie, după ce a fost atacat cu o sabie în timpul unei percheziţii ce se desfăşura la Rădăuţi, potrivit IGPR.(Agerpres/FOTO arhiva telegraf)


Publicat in Sanatate

Ionuţ Ceobanu, tânărul condamnat iniţial la 25 de ani de închisoare pentru că şi-a violat şi ucis sora în 2004, se poate plimba liniştit pe străzile Iaşului. Acesta a fost pus în libertate de Judecătoria Timişoara, iar procurorii nu s-au mai obosit nici măcar să conteste decizia. Astfel, pe 14 februarie 2018, Ceobanu a ieşit pe porţile Penitenciarului Timişoara.

Peste 13 ani de închisoare a executat efectiv Ionuţ Ceobanu, cel care, în 2004, şi-a violat şi ucis cu sânge rece sora în catacombele din centrul Iaşului. În 2014, tânărului de 35 de ani i-a fost redusă pedeapsa cu 5 ani, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Cu alte aproape 300 de zile i-a fost scurtată perioada de detenţie după intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu. La acestea s-au adăugat peste 500 de zile muncite după gratii. Astfel, Ceobanu a îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru a ieşi din închisoare, şi anume să execute ¾ din pedeapsă.

 

Propus pentru liberare din 2017

Comisia de liberări condiţionate din Penitenciarul Timişoara i-a dat “undă verde” lui Ceobanu încă de la sfârşitul anului 2017 pentru a fi pus în libertate şi a trimis cererea către Judecătoria Timişoara.

Într-un proces-verbal trimis anul trecut instanţei, reprezentanţii Penitenciarului au precizat că Ionuţ Ceobanu nu a fost sancţionat disciplinar, a primit recompense, a participat la diverse programe şi, din 2011, a muncit. Atunci “criminalul de la Cub” a încercat să-i convingă pe magistraţi că „s-a îndreptat”. Ieşeanul a explicat instanţei, în notele scrise depuse la dosar, că atunci când a comis crima era sub influenţa drogurilor şi a alcoolului, „neavând discernământ integru”.

Orientarea spre credinţa religioasă, programele educative urmate în detenţie, o relaţie stabilă şi demersurile făcute pentru găsirea unui loc de muncă au fost prezentate de tânăr ca fiind în avantajul său pentru a ieşi din închisoare. Acesta a mai arătat că a fost recompensat de 53 de ori, a urmat cursurile şcolare, fiind elev în clasa a 13-a, şi a lucrat inclusiv ca voluntar.

Ionuţ Ceobanu le-a mai spus judecătorilor că a greşit şi „vrea o şansă”. Însă, magistraţii au respins cererea de liberare condiţionată şi au fixat termen de reînnoire a acesteia 1 februarie 2018. Tânărul a contestat decizia, care a fost respinsă şi de Tribunalul Timişoara.

 

Pus în libertate de ”Ziua Îndrăgostiţilor”

Pe 31 ianuarie 2018, Ceobanu a făcut o nouă cerere de liberare condiţionată, care a fost admisă pe 8 februarie de Judecătoria Timişoara. “Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare nr. 162/2014 emis de Tribunalul Arad, conform sentinţei penale nr. 156/2014 a Tribunalului Arad”, se arată în minuta deciziei Judecătoriei Timişoara.

Cum procurorii nu au mai contestat acestă decizie, Ionuţ Ceobanu a ieşit din Penitenciarul Timişoara pe 14 februarie, chiar de Ziua Îndrăgostiţilor. Tânărul are domiciliul în judeţul Arad, poliţiştii de acolo fiind anunţaţi deja că a ieşit din închisoare.

 

Condamnat la 25 de ani de închisoare

În 18 martie 2004, Ionuţ Ceobanu, pe atunci în vârstă de 22 de ani, şi-a violat şi ucis sora de 16 ani. La înmormântarea fetei, Ceobanu a părut foarte afectat. El a fost descoperit ca făptuitor la mai bine de jumătate de an de la uciderea adolescentei. Îl dăduseră de gol rezultatele probelor ADN. În 2005 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omor calificat şi viol. Pedeapsa i-a fost redusă de Tribunalul Arad cu cinci ani, în 2014, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal care conţinea prevederi mai favorabile pentru multe infracţiuni.

Ceobanu nu a răspuns mesajului trimis de REPORTER DE IAŞI pe contul de Facebook înfiinţat de acesta după eliberare. Pe acest cont, tânărul a scris că “trăieşte în Iaşi”.

Robert Ciobanu şi-a refăcut viaţa

Unul dintre colegii de detenţie ai lui Ionuţ Ceobanu, Robert Ciobanu, cu care a împărţit la un moment dat aceeaşi cameră în Penitenciarul Iaşi, şi-a refăcut viaţa. Acesta s-a stabilit în comuna natală Ciurea şi s-a căsătorit, potrivit unor surse judiciare. Robert Ciobanu a fost acuzat că, în 2005, a ucis-o pe vecina sa Larisa Chelaru, o fetiţă de opt ani. Tânărul a fost pus în libertate în septembrie 2014. Iniţial, Robert Ciobanu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, pedeapsa i s-a micşorat şi lui, la 15 ani de închisoare într-un centru de reeducare pentru minori.

Raportat la cuantumul pedepsei, de 20 ani închisoare, care urmează să expire în 25.01.2024 (fracţia obligatorie fiind împlinită doar ca urmare a aplicării Legii 169/2017), la motivaţia extrinsecă a condamnatului pentru schimbare (respectiv, determinată de factorii externi, interesul de a face ceva numai ca mijloc în vederea unei recompense), instanţa apreciază că partea din pedeapsă executată de condamnat până în prezent nu este de natură să creeze convingerea că procesul de reeducare s-a încheiat înainte de executarea integrală a pedepsei”

Fragment din motivarea Judecătoriei Timişoara, care iniţial, în noiembrie 2017, i-a respins cererea de eliberare condiţionată lui Ionuţ Ceobanu.

La înmormântarea surorii sale, Ceobanu s-a prefăcut distrus


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Ionuţ Ceobanu, tânărul condamnat iniţial la 25 de ani de închisoare pentru că şi-a violat şi ucis sora în 2004, se poate plimba liniştit pe străzile Iaşului. Acesta a fost pus în libertate de Judecătoria Timişoara, iar procurorii nu s-au mai obosit nici măcar să conteste decizia. Astfel, pe 14 februarie 2018, Ceobanu a ieşit pe porţile Penitenciarului Timişoara.

Peste 13 ani de închisoare a executat efectiv Ionuţ Ceobanu, cel care, în 2004, şi-a violat şi ucis cu sânge rece sora în catacombele din centrul Iaşului. În 2014, tânărului de 35 de ani i-a fost redusă pedeapsa cu 5 ani, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Cu alte aproape 300 de zile i-a fost scurtată perioada de detenţie după intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu. La acestea s-au adăugat peste 500 de zile muncite după gratii. Astfel, Ceobanu a îndeplinit condiţiile prevăzute de lege pentru a ieşi din închisoare, şi anume să execute ¾ din pedeapsă.

 

Propus pentru liberare din 2017

Comisia de liberări condiţionate din Penitenciarul Timişoara i-a dat “undă verde” lui Ceobanu încă de la sfârşitul anului 2017 pentru a fi pus în libertate şi a trimis cererea către Judecătoria Timişoara.

Într-un proces-verbal trimis anul trecut instanţei, reprezentanţii Penitenciarului au precizat că Ionuţ Ceobanu nu a fost sancţionat disciplinar, a primit recompense, a participat la diverse programe şi, din 2011, a muncit. Atunci “criminalul de la Cub” a încercat să-i convingă pe magistraţi că „s-a îndreptat”. Ieşeanul a explicat instanţei, în notele scrise depuse la dosar, că atunci când a comis crima era sub influenţa drogurilor şi a alcoolului, „neavând discernământ integru”.

Orientarea spre credinţa religioasă, programele educative urmate în detenţie, o relaţie stabilă şi demersurile făcute pentru găsirea unui loc de muncă au fost prezentate de tânăr ca fiind în avantajul său pentru a ieşi din închisoare. Acesta a mai arătat că a fost recompensat de 53 de ori, a urmat cursurile şcolare, fiind elev în clasa a 13-a, şi a lucrat inclusiv ca voluntar.

Ionuţ Ceobanu le-a mai spus judecătorilor că a greşit şi „vrea o şansă”. Însă, magistraţii au respins cererea de liberare condiţionată şi au fixat termen de reînnoire a acesteia 1 februarie 2018. Tânărul a contestat decizia, care a fost respinsă şi de Tribunalul Timişoara.

 

Pus în libertate de ”Ziua Îndrăgostiţilor”

Pe 31 ianuarie 2018, Ceobanu a făcut o nouă cerere de liberare condiţionată, care a fost admisă pe 8 februarie de Judecătoria Timişoara. “Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare nr. 162/2014 emis de Tribunalul Arad, conform sentinţei penale nr. 156/2014 a Tribunalului Arad”, se arată în minuta deciziei Judecătoriei Timişoara.

Cum procurorii nu au mai contestat acestă decizie, Ionuţ Ceobanu a ieşit din Penitenciarul Timişoara pe 14 februarie, chiar de Ziua Îndrăgostiţilor. Tânărul are domiciliul în judeţul Arad, poliţiştii de acolo fiind anunţaţi deja că a ieşit din închisoare.

 

Condamnat la 25 de ani de închisoare

În 18 martie 2004, Ionuţ Ceobanu, pe atunci în vârstă de 22 de ani, şi-a violat şi ucis sora de 16 ani. La înmormântarea fetei, Ceobanu a părut foarte afectat. El a fost descoperit ca făptuitor la mai bine de jumătate de an de la uciderea adolescentei. Îl dăduseră de gol rezultatele probelor ADN. În 2005 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omor calificat şi viol. Pedeapsa i-a fost redusă de Tribunalul Arad cu cinci ani, în 2014, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal care conţinea prevederi mai favorabile pentru multe infracţiuni.

Ceobanu nu a răspuns mesajului trimis de REPORTER DE IAŞI pe contul de Facebook înfiinţat de acesta după eliberare. Pe acest cont, tânărul a scris că “trăieşte în Iaşi”.

Robert Ciobanu şi-a refăcut viaţa

Unul dintre colegii de detenţie ai lui Ionuţ Ceobanu, Robert Ciobanu, cu care a împărţit la un moment dat aceeaşi cameră în Penitenciarul Iaşi, şi-a refăcut viaţa. Acesta s-a stabilit în comuna natală Ciurea şi s-a căsătorit, potrivit unor surse judiciare. Robert Ciobanu a fost acuzat că, în 2005, a ucis-o pe vecina sa Larisa Chelaru, o fetiţă de opt ani. Tânărul a fost pus în libertate în septembrie 2014. Iniţial, Robert Ciobanu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, pedeapsa i s-a micşorat şi lui, la 15 ani de închisoare într-un centru de reeducare pentru minori.

Raportat la cuantumul pedepsei, de 20 ani închisoare, care urmează să expire în 25.01.2024 (fracţia obligatorie fiind împlinită doar ca urmare a aplicării Legii 169/2017), la motivaţia extrinsecă a condamnatului pentru schimbare (respectiv, determinată de factorii externi, interesul de a face ceva numai ca mijloc în vederea unei recompense), instanţa apreciază că partea din pedeapsă executată de condamnat până în prezent nu este de natură să creeze convingerea că procesul de reeducare s-a încheiat înainte de executarea integrală a pedepsei”

Fragment din motivarea Judecătoriei Timişoara, care iniţial, în noiembrie 2017, i-a respins cererea de eliberare condiţionată lui Ionuţ Ceobanu.

La înmormântarea surorii sale, Ceobanu s-a prefăcut distrus


Publicat in Reportaje

Primăria n-a făcut nimic pentru a limita datoriile Amo Press Retail, în schimb executând silit firma concurentă. Mai bine de 24 de luni, firma lui Manuel Onofrei n-a plătit niciun leu la Primărie, iar Direcția Economică, la ordinul lui Mihai Chirica, n-a mișcat un deget. Reglările de conturi sunt ca între mafioți: afișe denigratoare lipite prin oraș, mașini mânjite cu fecale, decuplări în forță de la rețeaua electrică, controale comandate folosind ca arme angajați ai Primăriei. După ce-au chefuit împreună pe spatele celor 65 de chioșcuri aflate pe domeniul public, Chirica și Onofrei își ridică acum poalele în fața întregului oraș.

Foști prieteni la cataramă, Manuel Onofrei, patronul celor 65 de chioșcuri Amo din oraș, și cuplul Chirica-Harabagiu au ajuns la cuțite. Primarul Mihai Chirica i-a protejat afacerea cât a putut prietenului său, până când firma Amo Press Retail a ajuns prima în topul datornicilor la bugetul local. Doi ani și jumătate, Onofrei n-a plătit nimic la Primărie, din momentul în care Chirica devenea primar interimar, în mai 2015.

 

Rahat de câine și amenințări

Acum, speriat de consecințe, primarul a cerut în instanță recuperarea datoriilor, existând amatori pe margine care pândesc preluarea vastei rețea de chioșcuri din cele mai bune locuri cu vad din Iași. Între Onofrei și Chirica-Harabagiu s-a ajuns la reglări de conturi în stil mafiot.

Săptămânalul pe care Manuel Onofrei îl editează sub franciză numește cuplul de la Primărie „Hara-Kiri”, acuzându-i pe primar și viceprimar de ilegalități grave. Un protejat al lui Harabagiu i-a amenințat direct pe ziariștii lui Onofrei, iar mașinile personale au fost mânjite cu rahat de câine de către persoane necunoscute. Colaje denigratoare au fost lipite pe chioșcurile din tot orașul, ca între mafioți.

Harabagiu a dat ordin ca toate chioșcurile Amo să fie decuplate de la rețeaua de energie, pentru a putea fi apoi ridicate, dar acest lucru s-a dovedit, procedural, imposibil. În replică, Amo Press Retail și-a declarat rapid insolvența nemaiputând fi executată silit.

Păruiala dintre foștii camarazi care au siluit împreună patrimoniul public timp de aproape un deceniu lasă un gust amar privitorilor de pe margine, semânând cu reglările de conturi dintre mafioți.

 

Doi ani de huzur

Este relevant cum, între octombrie 2016 și octombrie 2017, Amo Press Retail s-a cățărat de pe locul 16 pe locul 1 în topul datornicilor la bugetul local. Datoria le-a crescut de la 162.000 de lei la 350.000 de lei, plus penalizări. Firma nu a plătit nimic din ce datora încă din 2015. Și proprietarul Manuel Onofrei și-a permis să facă asta exclusiv în baza relațiilor personale cu Gabriel Harabagiu și Mihai Chirica.

Când relația lor nu a mai mers, când nu l-au mai protejat, s-a ajuns la executări silite, la instanță, la controale trimise țintit, la proceduri de insolvență. Și acum, când povestea de dragoste s-a sfârșit, societatea își plătește restanțele. Din octombrie până acum restanțele nu au mai crescut.

 

Protecție la nivel înalt

În octombrie 2016, Amo Press Retail, firma lui Manuel Onofrei care are contract cu Primăria pentru 66 de amplasamente de chioșcuri, având efectiv 65, avea deja o datorie de 162.000 de lei la bugetul local. Sumele începuseră să se adune din 2015, de când Mihai Chirica devenise primar interimar.

Manuel Onofrei era deja pe locul 16 dintr-un top de 20 în care se regăseau cei mai mari datornici la bugetul local. În numai un an, datoria s-a dublat. Fără să plătească nimic din ce datorează, Manuel Onofrei și-a dus firma pe primul loc în același clasament, iar suma a crescut la 350.000 de lei, în octombrie 2017.

Până în vara anului trecut, Primăria condusă de Mihai Chirica, prieten la cataramă cu patronul Amo Press Retail, s-a făcut că încearcă să recupereze banii. Funcționarii mai trimiteau din când în când hârtii de amenințare la societate, dar atât. Nici o altă acțiune, nimic concret. Alte firme din Top 20 datornici la bugetul locale erau executate silit de Direcția Economică a Primăriei.

Abia la sfârșitul lui august, Municipalitatea a dat firma în judecată pentru recuperarea datoriilor, iar primul termen a fost abia în decembrie. Departamentul de comunicare al Primăriei și conducerea Direcției Economice au refuzat să explice, la cererea REPORTER DE IAȘI, lipsa de reacție, timp de doi ani, față de creșterea datoriilor firmei Delta Press Retail.

Nici eșalonarea n-a respectat-o

În doar câteva luni, Manuel Onofrei a parcurs drumul de la un om fără griji care nu-și plătește datoriile la bugetul local, protejat fiind, până la un om vânat de foștii săi aliați. În afară de procesul pe rol, cu un nou termen pe 26 februarie, Onofrei are și un angajament de plată cu Primăria. Termenul scadent ar fi luna martie a acestui an, dată la care să ajungă pe zero.

Societatea Amo Press Retail a făcut demersurile necesare pentru reeșalonarea datoriilor, dar Primăria nu a mai așteptat termenul final, care este martie 2018, și a deschis un proces în instanță. Nu scrie nicăieri că pot să ne dea în judecată dacă nu am plătit o tranșă, două sau trei din reeșalonare. Pot să ne dea în judecată dacă la termenul final nu am depus toată suma restantă”, a explicat Rareș Neamțu, director la Amo Press Retail.

Colacul de salvare: insolvența

În plus, pentru a se proteja de o viitoare executare silită din cauza datoriilor, Manuel Onofrei a mai făcut ceva: a cerut în instanță insolvența firmei Amo Press Retail, deținătoarea contractelor de închiriere pentru terenurile unde are amplasate chioșcurile. Concret, procesul poate bloca orice tentativă de-a Primăriei de a rupe contractul cu firma lui Onofrei.

Dacă judecătorul decide intrarea în insolvență, va fi realizat un plan de măsuri de redresare, cu un calendar de plată a datoriilor. Automat, încercarea Primăriei de a rupe contractul, de a obține banii sau o executarea în instanță este blocată. „Avem în intenție un plan de reorganizare pe maxim cinci ani, dar probabil că vor fi suficienți trei ani. Vom restrânge activitatea la 45 din cele 65 de chioșcuri, multe dintre acestea urmând a fi date în franciză”, a mai spus Rareș Neamțu.

 

Răzbunarea lui Hara-Kiri

Sunt interesante și acțiunile Primăriei. Aceeași Primărie care mai mult de doi ani nu a mișcat un deget în privința Amo Press Retail. În luna ianuarie, Corpul de Control al Primarului a avut misiune specială: verificarea tuturor chioșcurilor Amo Press Retail. Care au și fost amendate, de altfel. Inspectorii s-au agățat de lipsa autorizației de funcționare, dar firma a contestat toate amenzile.

În două zile, inspectorii au călcat 65 de chioșcuri. Am contestat toate amenzile, pentru că autorizația noastră de funcționare este depusă în original la prelungire, la Primărie. Actele au fost depuse din timp, dar eliberarea unei noi autorizații de funcționare a fost întârziată mai mult de 30 de zile. Drept urmare, se consideră acord tacit”, ne-a explicat Rareș Neamțu.

REPORTER DE IAȘI a solicitat și Primăriei un punct de vedere referitor la datoriile Amo Press Retail, vechimea acestora, demersurile realizate pentru recuperare. Solicitările au fost trimise din timp, încă de săptămâna trecută. În 4 zile, Primăria nu a putut formula un răspuns. Nici Manuel Onofrei nu a răspuns, deși a fost contactat.

 

Studiu de caz: cum spoliază Onofrei spațiul public

Relevant este modul în care Manuel Onofrei face bani fără a-și achita obligațiile către bugetul local, protejat fiind. El ar trebui să plătească, pentru fiecare metru pătrat de teren, 56 de lei în zona A (zona centrală) și 28 de lei în zona B. Suprafața este calculată pentru amprenta la sol a chioșcului.

În Nicolina, există un chioșc de cafea, în apropiere de pod, închiriat de Amo Press Retail unei alte firme. Aceasta achită lunar o chirie de 900 de lei către firma lui Onofrei. Dar acesta ar trebui să achite pentru locul ocupat, Primăriei, aproximativ 168 de lei (chioșcul are maxim 6 mp).

Singurele cheltuieli pe care le are acum Manuel Onofrei sunt această taxă de folosință a terenului către Primărie și eventuale rate pentru chioșc, dacă acesta nu este deja plătit și amortizat.

Practic, din închirierea unui singur chioșc, Manuel Onofrei poate face un profit de 700 de lei, Primăria alegându-se cu o sumă de cinci ori mai mică.

La nivelul întregului oraș, pentru toate chioșcurile, poate face 10.000 de euro profit doar din subînchirieri.

 

15.600 lei, ar trebui să plătească lunar Amo Press Retail la Primărie, drept chirie. În 2016, datoria era de 162.000 de lei, deci timp de un an nu plătise nimic. Apoi, în 2017, datoria s-a dublat, tot n-a plătit nimic, fiind protejat.

În 2008, Manuel Onofrei a prins cele 65 de locații cu vad printr-o licitație făcută în mare viteză, caietul de sarcini conținând clauze care nu puteau fi îndeplinite decât de firma Amo, ajungându-se până la detalii privind modul în care trebuie să arate viitoarele chioșcuri. Relația lui Mihai Chirica, pe atunci director tehnic în Primărie, cu Manuel Onofrei s-a cimentat în acea perioadă, când aveau tot orașul la picioare, „la bine”, dar nu și „la rău”.

Executat și de firme din București

Firma jurnalistului sportiv Horia Ivanovici a pus sub sechestru cele 65 de chioșcuri care aparțin Amo Press Retail pentru o datorie de 60.000 de euro plus TVA. În anul 2015, între Horia Ivanovici, administratorul ziarului Fanatik, și Manuel Onofrei, patronul Amo Press, a fost stabilit un parteneriat de publicitate. Onofrei plătea pentru a face publicitate unor produse Disney, iar Ivanovici se obliga să îi ofere machete de publicitate pe o perioadă de un an.
Relația contractuală a intrat în colaps, Onofrei susținând că Ivanovici nu i-a promovat machete de publicitate conform contractului, iar Ivanovici că Onofrei nu i-a plătit publicitatea făcută. Ca să scape de sechestru, Manuel Onofrei a vândut chioșcurile către Amo Press Group, apoi le-a închiriat gratis către Amo Press Retail. „
Judecătorul acelei cauze a văzut toate dovezile, Fanatik a emis o factură pentru niște servicii care nu au fost prestate în realitate”, a explicat Rareș Neamțu.

Pentru cine s-ar pregăti rețeaua

Oamenii lui Onofrei se plâng că șefii Primăriei vor să dea rețeaua de chioșcuri unei alte firme. „Aceasta este explicația la tot războiul început de câteva luni. Harabagiu este cel mai înverșunat”, afirmă subalternii lui Manuel Onofrei.

O nouă închiriere a zonelor cu vad din Iași ar trebui făcută printr-o licitație, vehiculându-se numele unui favorit, care provine tot din presă. Fiind doar o speculație în acest moment, rămânem în expectativă, urmărind următoarele mutări.

 

3-4 milioane de euro venituri pe an

Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanțe, Amo Press Retail a avut anul trecut o cifră de afaceri de 13.924.846 lei, cu un profit net de 19.777 lei. Numărul de angajați a fost în 2016 de 58. În 2015, cifra de afaceri a fost de peste 16,6 milioane de lei, profitul net de peste 152.000 lei, iar numărul de angajați a fost de 65.

 

Dubla măsură

Cum a procedat Primăria în cazul unui alt mare datornic de la buget, într-o situație asemănătoare cu Amo Press Retail? Foarte simplu. A cerut în instanță insolvența firmei. Tutun și Ziare SRL, concurent direct al Amo Press Retail, are datorii la bugetul local de 287.511 lei, fiind pe locul 2 după firma lui Onofrei. Societatea a contestat ulterior întreaga sumă datorată Primăriei.

Au vrut să le taie curentul

Primăria Iași a ajuns cu războiul atât de departe încât a vrut să deconecteze de la rețeaua de curent electric toate chioșcurile Amo Press Retail. A trimis o adresă în acest sens la EOn, doar că furnizor este Enel. „Au trimis adresă, EOn a trimis mai departe la Enel, aceștia ne-au contactat, să vadă care este problema. Le-am spus că există un conflict cu Primăria, Enel a spus că până la soluționarea de către instanță nu vor face nimic”, ne-a spus Rareș Neamțu. Explicația unei asemenea solicitări stă în faptul că Primăria nu poate pur și simplu lua de pe teren chioșcurile Amo Press, în contul datoriei, chiar și dacă ar avea acest drept. Ele trebuie întâi deconectate de la rețeaua de current electric.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Primăria n-a făcut nimic pentru a limita datoriile Amo Press Retail, în schimb executând silit firma concurentă. Mai bine de 24 de luni, firma lui Manuel Onofrei n-a plătit niciun leu la Primărie, iar Direcția Economică, la ordinul lui Mihai Chirica, n-a mișcat un deget. Reglările de conturi sunt ca între mafioți: afișe denigratoare lipite prin oraș, mașini mânjite cu fecale, decuplări în forță de la rețeaua electrică, controale comandate folosind ca arme angajați ai Primăriei. După ce-au chefuit împreună pe spatele celor 65 de chioșcuri aflate pe domeniul public, Chirica și Onofrei își ridică acum poalele în fața întregului oraș.

Foști prieteni la cataramă, Manuel Onofrei, patronul celor 65 de chioșcuri Amo din oraș, și cuplul Chirica-Harabagiu au ajuns la cuțite. Primarul Mihai Chirica i-a protejat afacerea cât a putut prietenului său, până când firma Amo Press Retail a ajuns prima în topul datornicilor la bugetul local. Doi ani și jumătate, Onofrei n-a plătit nimic la Primărie, din momentul în care Chirica devenea primar interimar, în mai 2015.

 

Rahat de câine și amenințări

Acum, speriat de consecințe, primarul a cerut în instanță recuperarea datoriilor, existând amatori pe margine care pândesc preluarea vastei rețea de chioșcuri din cele mai bune locuri cu vad din Iași. Între Onofrei și Chirica-Harabagiu s-a ajuns la reglări de conturi în stil mafiot.

Săptămânalul pe care Manuel Onofrei îl editează sub franciză numește cuplul de la Primărie „Hara-Kiri”, acuzându-i pe primar și viceprimar de ilegalități grave. Un protejat al lui Harabagiu i-a amenințat direct pe ziariștii lui Onofrei, iar mașinile personale au fost mânjite cu rahat de câine de către persoane necunoscute. Colaje denigratoare au fost lipite pe chioșcurile din tot orașul, ca între mafioți.

Harabagiu a dat ordin ca toate chioșcurile Amo să fie decuplate de la rețeaua de energie, pentru a putea fi apoi ridicate, dar acest lucru s-a dovedit, procedural, imposibil. În replică, Amo Press Retail și-a declarat rapid insolvența nemaiputând fi executată silit.

Păruiala dintre foștii camarazi care au siluit împreună patrimoniul public timp de aproape un deceniu lasă un gust amar privitorilor de pe margine, semânând cu reglările de conturi dintre mafioți.

 

Doi ani de huzur

Este relevant cum, între octombrie 2016 și octombrie 2017, Amo Press Retail s-a cățărat de pe locul 16 pe locul 1 în topul datornicilor la bugetul local. Datoria le-a crescut de la 162.000 de lei la 350.000 de lei, plus penalizări. Firma nu a plătit nimic din ce datora încă din 2015. Și proprietarul Manuel Onofrei și-a permis să facă asta exclusiv în baza relațiilor personale cu Gabriel Harabagiu și Mihai Chirica.

Când relația lor nu a mai mers, când nu l-au mai protejat, s-a ajuns la executări silite, la instanță, la controale trimise țintit, la proceduri de insolvență. Și acum, când povestea de dragoste s-a sfârșit, societatea își plătește restanțele. Din octombrie până acum restanțele nu au mai crescut.

 

Protecție la nivel înalt

În octombrie 2016, Amo Press Retail, firma lui Manuel Onofrei care are contract cu Primăria pentru 66 de amplasamente de chioșcuri, având efectiv 65, avea deja o datorie de 162.000 de lei la bugetul local. Sumele începuseră să se adune din 2015, de când Mihai Chirica devenise primar interimar.

Manuel Onofrei era deja pe locul 16 dintr-un top de 20 în care se regăseau cei mai mari datornici la bugetul local. În numai un an, datoria s-a dublat. Fără să plătească nimic din ce datorează, Manuel Onofrei și-a dus firma pe primul loc în același clasament, iar suma a crescut la 350.000 de lei, în octombrie 2017.

Până în vara anului trecut, Primăria condusă de Mihai Chirica, prieten la cataramă cu patronul Amo Press Retail, s-a făcut că încearcă să recupereze banii. Funcționarii mai trimiteau din când în când hârtii de amenințare la societate, dar atât. Nici o altă acțiune, nimic concret. Alte firme din Top 20 datornici la bugetul locale erau executate silit de Direcția Economică a Primăriei.

Abia la sfârșitul lui august, Municipalitatea a dat firma în judecată pentru recuperarea datoriilor, iar primul termen a fost abia în decembrie. Departamentul de comunicare al Primăriei și conducerea Direcției Economice au refuzat să explice, la cererea REPORTER DE IAȘI, lipsa de reacție, timp de doi ani, față de creșterea datoriilor firmei Delta Press Retail.

Nici eșalonarea n-a respectat-o

În doar câteva luni, Manuel Onofrei a parcurs drumul de la un om fără griji care nu-și plătește datoriile la bugetul local, protejat fiind, până la un om vânat de foștii săi aliați. În afară de procesul pe rol, cu un nou termen pe 26 februarie, Onofrei are și un angajament de plată cu Primăria. Termenul scadent ar fi luna martie a acestui an, dată la care să ajungă pe zero.

Societatea Amo Press Retail a făcut demersurile necesare pentru reeșalonarea datoriilor, dar Primăria nu a mai așteptat termenul final, care este martie 2018, și a deschis un proces în instanță. Nu scrie nicăieri că pot să ne dea în judecată dacă nu am plătit o tranșă, două sau trei din reeșalonare. Pot să ne dea în judecată dacă la termenul final nu am depus toată suma restantă”, a explicat Rareș Neamțu, director la Amo Press Retail.

Colacul de salvare: insolvența

În plus, pentru a se proteja de o viitoare executare silită din cauza datoriilor, Manuel Onofrei a mai făcut ceva: a cerut în instanță insolvența firmei Amo Press Retail, deținătoarea contractelor de închiriere pentru terenurile unde are amplasate chioșcurile. Concret, procesul poate bloca orice tentativă de-a Primăriei de a rupe contractul cu firma lui Onofrei.

Dacă judecătorul decide intrarea în insolvență, va fi realizat un plan de măsuri de redresare, cu un calendar de plată a datoriilor. Automat, încercarea Primăriei de a rupe contractul, de a obține banii sau o executarea în instanță este blocată. „Avem în intenție un plan de reorganizare pe maxim cinci ani, dar probabil că vor fi suficienți trei ani. Vom restrânge activitatea la 45 din cele 65 de chioșcuri, multe dintre acestea urmând a fi date în franciză”, a mai spus Rareș Neamțu.

 

Răzbunarea lui Hara-Kiri

Sunt interesante și acțiunile Primăriei. Aceeași Primărie care mai mult de doi ani nu a mișcat un deget în privința Amo Press Retail. În luna ianuarie, Corpul de Control al Primarului a avut misiune specială: verificarea tuturor chioșcurilor Amo Press Retail. Care au și fost amendate, de altfel. Inspectorii s-au agățat de lipsa autorizației de funcționare, dar firma a contestat toate amenzile.

În două zile, inspectorii au călcat 65 de chioșcuri. Am contestat toate amenzile, pentru că autorizația noastră de funcționare este depusă în original la prelungire, la Primărie. Actele au fost depuse din timp, dar eliberarea unei noi autorizații de funcționare a fost întârziată mai mult de 30 de zile. Drept urmare, se consideră acord tacit”, ne-a explicat Rareș Neamțu.

REPORTER DE IAȘI a solicitat și Primăriei un punct de vedere referitor la datoriile Amo Press Retail, vechimea acestora, demersurile realizate pentru recuperare. Solicitările au fost trimise din timp, încă de săptămâna trecută. În 4 zile, Primăria nu a putut formula un răspuns. Nici Manuel Onofrei nu a răspuns, deși a fost contactat.

 

Studiu de caz: cum spoliază Onofrei spațiul public

Relevant este modul în care Manuel Onofrei face bani fără a-și achita obligațiile către bugetul local, protejat fiind. El ar trebui să plătească, pentru fiecare metru pătrat de teren, 56 de lei în zona A (zona centrală) și 28 de lei în zona B. Suprafața este calculată pentru amprenta la sol a chioșcului.

În Nicolina, există un chioșc de cafea, în apropiere de pod, închiriat de Amo Press Retail unei alte firme. Aceasta achită lunar o chirie de 900 de lei către firma lui Onofrei. Dar acesta ar trebui să achite pentru locul ocupat, Primăriei, aproximativ 168 de lei (chioșcul are maxim 6 mp).

Singurele cheltuieli pe care le are acum Manuel Onofrei sunt această taxă de folosință a terenului către Primărie și eventuale rate pentru chioșc, dacă acesta nu este deja plătit și amortizat.

Practic, din închirierea unui singur chioșc, Manuel Onofrei poate face un profit de 700 de lei, Primăria alegându-se cu o sumă de cinci ori mai mică.

La nivelul întregului oraș, pentru toate chioșcurile, poate face 10.000 de euro profit doar din subînchirieri.

 

15.600 lei, ar trebui să plătească lunar Amo Press Retail la Primărie, drept chirie. În 2016, datoria era de 162.000 de lei, deci timp de un an nu plătise nimic. Apoi, în 2017, datoria s-a dublat, tot n-a plătit nimic, fiind protejat.

În 2008, Manuel Onofrei a prins cele 65 de locații cu vad printr-o licitație făcută în mare viteză, caietul de sarcini conținând clauze care nu puteau fi îndeplinite decât de firma Amo, ajungându-se până la detalii privind modul în care trebuie să arate viitoarele chioșcuri. Relația lui Mihai Chirica, pe atunci director tehnic în Primărie, cu Manuel Onofrei s-a cimentat în acea perioadă, când aveau tot orașul la picioare, „la bine”, dar nu și „la rău”.

Executat și de firme din București

Firma jurnalistului sportiv Horia Ivanovici a pus sub sechestru cele 65 de chioșcuri care aparțin Amo Press Retail pentru o datorie de 60.000 de euro plus TVA. În anul 2015, între Horia Ivanovici, administratorul ziarului Fanatik, și Manuel Onofrei, patronul Amo Press, a fost stabilit un parteneriat de publicitate. Onofrei plătea pentru a face publicitate unor produse Disney, iar Ivanovici se obliga să îi ofere machete de publicitate pe o perioadă de un an.
Relația contractuală a intrat în colaps, Onofrei susținând că Ivanovici nu i-a promovat machete de publicitate conform contractului, iar Ivanovici că Onofrei nu i-a plătit publicitatea făcută. Ca să scape de sechestru, Manuel Onofrei a vândut chioșcurile către Amo Press Group, apoi le-a închiriat gratis către Amo Press Retail. „
Judecătorul acelei cauze a văzut toate dovezile, Fanatik a emis o factură pentru niște servicii care nu au fost prestate în realitate”, a explicat Rareș Neamțu.

Pentru cine s-ar pregăti rețeaua

Oamenii lui Onofrei se plâng că șefii Primăriei vor să dea rețeaua de chioșcuri unei alte firme. „Aceasta este explicația la tot războiul început de câteva luni. Harabagiu este cel mai înverșunat”, afirmă subalternii lui Manuel Onofrei.

O nouă închiriere a zonelor cu vad din Iași ar trebui făcută printr-o licitație, vehiculându-se numele unui favorit, care provine tot din presă. Fiind doar o speculație în acest moment, rămânem în expectativă, urmărind următoarele mutări.

 

3-4 milioane de euro venituri pe an

Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanțe, Amo Press Retail a avut anul trecut o cifră de afaceri de 13.924.846 lei, cu un profit net de 19.777 lei. Numărul de angajați a fost în 2016 de 58. În 2015, cifra de afaceri a fost de peste 16,6 milioane de lei, profitul net de peste 152.000 lei, iar numărul de angajați a fost de 65.

 

Dubla măsură

Cum a procedat Primăria în cazul unui alt mare datornic de la buget, într-o situație asemănătoare cu Amo Press Retail? Foarte simplu. A cerut în instanță insolvența firmei. Tutun și Ziare SRL, concurent direct al Amo Press Retail, are datorii la bugetul local de 287.511 lei, fiind pe locul 2 după firma lui Onofrei. Societatea a contestat ulterior întreaga sumă datorată Primăriei.

Au vrut să le taie curentul

Primăria Iași a ajuns cu războiul atât de departe încât a vrut să deconecteze de la rețeaua de curent electric toate chioșcurile Amo Press Retail. A trimis o adresă în acest sens la EOn, doar că furnizor este Enel. „Au trimis adresă, EOn a trimis mai departe la Enel, aceștia ne-au contactat, să vadă care este problema. Le-am spus că există un conflict cu Primăria, Enel a spus că până la soluționarea de către instanță nu vor face nimic”, ne-a spus Rareș Neamțu. Explicația unei asemenea solicitări stă în faptul că Primăria nu poate pur și simplu lua de pe teren chioșcurile Amo Press, în contul datoriei, chiar și dacă ar avea acest drept. Ele trebuie întâi deconectate de la rețeaua de current electric.


Publicat in Anchete

Bărbatul o alerga prin curte cu cuțitul, deși avea ordin de restricție, pe care l-a încălcat de mai multe ori. Peste 60 de bărbați din Iași au încălcat acest ordin dar niciunul n-a făcut închisoare. Peste 1.000 de cazuri de încălcare a ordinelor de protecţie au fost, în 2017, la nivel naţional.

Mama mea este un om bun la suflet, care ne îngrijeşte. Şi tatăl meu este un om bun atunci când nu consumă băuturi alcoolice. Acesta bea însă des şi devine agresiv (izbeşte oale mese, ţipă la noi)”, le-a spus un băiat de 13 ani, zilele trecute, magistraţilor Judecătoriei Iaşi. Copilul a fost audiat ca martor într-un dosar în care tatăl său era judecat pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, după ce încălcase de şase ori un ordin de protecţie emis de instanţă.

Costică U. (55 ani), dintr-o comună din judeţul Iaşi, s-a apropiat la o distanţă mai mică de 50 de metri de fosta sa soţie şi cei patru copii minori. „Tatăl meu spune că dacă nu bea îl doare după cap şi îi amorţeşte limba. (...) Din cauza lui ne-am mutat din casă. Tatăl meu ştie că nu are voie să se apropie de noi, înţelege când este treaz, însă nu şi atunci când este beat”, a mai povestit copilul.

 

Căsătoriţi de 30 de ani

După o căsătorie de 30 de ani din care au rezultat nouă copii, mama - B.B. (48 de ani), a cerut în instanţă un ordin de protecţie împotriva soţului care consuma frecvent băuturi alcoolice, o lovea şi o jignea. Judecătoria Iaşi i-a admis cererea, în 31 mai 2016, şi a dispus ca pe o perioadă de 6 luni bărbatul să fie evacuat din locuinţa comună, să păstreze o distanţă de minimum 50 de metri faţă de femeie şi de cei 4 copii.

După ce a fost scos din casă de poliţişti, Costică U. a încălcat ordinul de restricţie în aceeaşi zi. Bărbatul s-a întors acasă beat şi a făcut scandal, susţin anchetatorii. Până în septembrie 2016, Costică U. s-a mai apropiat de familia sa încă de 5 ori, de fiecare dată fiind sub influenţa băuturilor alcoolice şi adresându-le soţiei şi uneori copiilor cuvinte obscene. Mai mult, într-una din situaţii bărbatul a luat un cuţit şi şi-a ameninţat consoarta cu moartea.

Astfel, Costică U. a fost trimis în judecată pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, următorul termen al procesului fiind pe 13 martie. „Recunosc faptele şi îmi dau angajamentul că nu îmi mai voi deranja familia”, le-a spus Costică U, anchetatorilor.

Cei doi soţi au divorţat între timp, bărbatul a plecat la muncă în Italia, iar femeia şi-a luat copiii şi s-a mutat într-un alt sat. Însă, de Sărbători, bărbatul şi-ar fi căutat familia şi ar fi făcut din nou scandal, le-a povestit unul dintre copii judecătorilor.

 

Agresori, trimişi în judecată

Acesta nu este singurul caz în care un agresor şi-a atacat din nou victima după ce împotriva lui a fost obţinut un ordin de protecţie. Cei care îl încalcă se pot alege cu dosar penal pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, faptă pedepsită cu închisoare de la o lună la un an, dar împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Potrivit datelor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, anul trecut au fost înregistrate 48 de infracţiuni pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, iar de la începutul anului 2018, alte 9.

Totodată, anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a trimis în judecată trei persoane care au încălcat ordinele de protecţie, iar anul acesta una. Ultimul caz a fost cel al lui Petronel Ignat (41 de ani) care a încălcat de opt ori ordinul de protecţie şi şi-a agresat soţia de care nu avea voie să se apropie. Acesta a fost acuzat de lovire, violare de domiciliu şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.

 

Pedepse mici

În cazuri similare, magistraţii au condamnat inculpaţii la amendă penală sau la închisoare cu suspendare. Astfel, un ieşean a primit, în octombrie 2017, o pedeapsă de 1.500 de lei amendă penală după ce s-a apropiat de cinci ori fosta soţie şi cele două fiice ale sale, deşi era obligat să păstreze o distanţă de minimum 100 de metri.

Din punctul meu de vedere, legiuitorul în acest moment prevede o pedeapsă mult prea blândă, neexistând o coerciţie cu adevărat din partea statului. De cele mai multe ori, instanţa dispune suspendarea sub supraveghere a acesteia, iar agresorul, fiind în libertate, poate fi tentat să agreseze victima din nou, neprimind de fapt un răspuns ferm că aşa nu se poate. Mesajul pentru ei ar trebui să fie unul mai dur, cu pedeapsa închisorii obligatorie de executat în regim închis şi într-un cuantum mai ridicat”, a precizat Irina Cehan, unul dintre avocaţii care a reprezentat victime care au solicitat emiterea unor ordine de protecţie.

Reprezentanţii IPJ Iaşi au precizat pentru REPORTER DE IAŞI că, în 2017, au fost emise 205 ordine de protecţie, trei dintre acestea fiind revocate la solicitarea victimei. În cazul a 177 termenul legal sau durata măsurilor de protecţie a expirat.

În luna ianuarie 2018 au fost emise alte 18 ordine de protecţie.

 

Măsuri luate de Poliţie

Odată ce victima a obţinut un ordin de restricţie împotriva agresorului Poliţia ia o serie de măsuri. „Se procedează la punerea în executare de îndată a măsurilor prevăzute în ordinul de protecţie; se contactează agresorul, care este informat despre conţinutul ordinului de protecţie şi obligaţiile legale ce-i revin potrivit legii; este instruită victima cu privire la modul de acţiune în diferite situaţii, îndeosebi cea în care agresorul nu respectă măsura dispusă de instanţă; victimele sunt informate despre posibilitatea de a fi asistate psihologic, în mod gratuit de către specialişti din cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară şi cu privire la posibilitatea cazării într-un spaţiu destinat victimelor violenţei domestice, pe o perioadă determinată”, a precizat subinspector Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

 

Sistemul cu brăţară există de mulţi ani în Occident

 

Se vor introduce brăţări electronice

O femeie a fost ucisă, luna trecută, în Bucureşti, de fostul soţ, împotriva căruia avea emis un ordin de protecţie. În şedinţa din 8 februarie, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede, printre altele, că poliţiştii pot emite un ordin de protecţie cu aplicare imediată în cazul agresorilor. Aceştia pot fi monitorizaţi şi permanent cu ajutorul unei brăţări electronice.


Publicat in Reportaje