
Asociațiile pro-autostradă din Iași: „Domnule ministru Grindeanu, rupeți pisica în C.A. CNIR!”
Reprezentanții Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei și ai asociațiilor Moldova Vrea Autostradă și Împreună pentru A8, solicită lansarea procedurilor de licitație pentru ultimele trei loturi rămase din A8 (pe segmentul Lețcani-Ungheni), dar și reluarea ședințelor de progres cu reprezentanții CNIR, CNAIR și ai firmelor de proiectare, respectiv de construcții care și-au adjudecat până acum contractele de execuție.
Iată mesajul celor trei asociații civice adresat ministrului Sorin Grindeanu:
DOMNULE MINISTRU GRINDEANU, RUPEȚI PISICA ÎN C.A. CNIR!
În atenția Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, domnul Sorin Grindeanu
Stimate domnule Ministru,
Ne vedem nevoiţi să luăm încă o dată atitudine vis-a-vis de situaţia din Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, de această dată pe un ton mult mai insistent, constatând că în ciuda avertismentelor noastre repetate şi a apelurilor publice făcute de către membrii societăţii civile, în contextul lipsei unei intervenţii ferme a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi a dumneavoastră în calitatea pe care o aveţi, situaţia din CA-ul CNIR este foarte aproape de blocarea completă a activităţii acestei companii strategice şi cu rol determinant în derularea investiţiilor în infrastructura rutieră din România.
Practic, situaţia de conict surd între unii membri ai CA şi conducerea executivă a CNIR, sesizată de noi la şedinţele de progres cu societatea civilă din urmă cu câteva luni, a degenerat urât dintr-o luptă de orgolii şi de interese materiale mărunte către un conict exportat în spaţiul public, care s-a amplicat aproape zilnic în ultimele două luni şi care a ajuns să tensioneze peste măsură atât angajaţii Companiei, cât mai ales cetățenii care aşteaptă rezultate şi nu scandaluri mediatice pornite de la indemnizaţiile primite de către membrii CA.
Rezultatele se văd cu ochiul liber:
– nici până astăzi, la sfârşit de lună februarie 2025, nu avem lansate procedurile de achiziţie pentru ultimele trei loturi ale Autostrăzii Unirii A8 cuprinse între Leţcani şi Ungheni;
– nici până astăzi, la două luni de la începutul anului, nu s-au mai organizat şedinţele de progres ale CNAIR şi CNIR cu societatea civilă, conform celor stabilite la întâlnirea pe care am avut-o cu dumneavoastră în aprilie 2024. Ultima şedinţă de progres organizată de CNAIR a avut loc în luna decembrie 2024, de la acea dată comunicarea cu societatea civilă lovindu-se de tăcere şi ignoranţă;
– nici până astăzi, la două luni de la începutul anului, nu s-a reuşit asigurarea cvorumului unei şedinţe de CA CNIR, lucru grav care afectează strategia şi activitatea Companiei.
Domnule ministru,
Considerăm că de-a lungul timpului am dat dovadă de bună credinţă şi de înţelegere în relaţia de parteneriat pe care o avem cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi cu dumneavoastră ca reprezentant al Guvernului. Am apreciat public rezultatele foarte bune în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura rutieră mare în regiunea Moldovei şi darea în folosinţă celui mai mare număr de km de autostradă din istoria României, am apreciat transparenţa şi continuarea dialogului stabilit cu societatea civilă şi am apreciat şi urmărim îndeaproape realizarea investiţiilor prevăzute pentru anul acesta şi următorii ani în ţara noastră.
Dar, după mai multe apeluri publice şi o scrisoare închisă a celor trei Asociaţii transmisă la începutul lunii februarie prin care vă solicitam o întâlnire urgentă pentru a soluţiona problemele ridicate, în lipsa unui răspuns şi a continuării acestei situaţii inacceptabile cu impact major asupra proiectului Autostrăzii Unirii A8 aşteptat de 35 de ani de către milioane de locuitori ai Moldovei şi Ardealului, vă cerem public să rupeţi pisica şi să rezolvaţi problema!
Este datoria şi atributul dumneavoastră de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii să acţionaţi proactiv şi ecient, aşa cum aţi procedat şi în mandatul precedent, pentru a asigura funcţionarea corespunzătoare a Companiilor din subordine, aate sub autoritatea ministerului şi în deplină transparență instituţională în relaţia cu societatea civilă şi cu cetăţenii acestei ţări.
Aşteptăm în cel mai scurt timp deblocarea situaţiei, lansarea procedurilor de achiziţie publică pentru ultimele trei loturi ale Autostrăzii Unirii A8 dintre Leţcani şi Ungheni şi reluarea imediată a şedinţelor de progres ale proiectelor din regiunea Moldovei. Iaşul şi ieşenii, Moldova şi moldovenii, România şi românii nu trebuie să stea în loc pentru orgoliul mărunt şi pecuniar al unor pseudo martiri care, pretinzând patetic şi politicianist că luptă pentru obiective de ţară urmăresc în realitate doar jocuri de culise, imagine publică şi parvenire materială.
În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne deplasa la Bucureşti şi a vă cere din nou acest lucru, de o manieră încă şi mai vehementă!
Semnează asociațiile: Moldova Vrea Autostradă, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8
RĂSPUNS la scrisoarea celor trei asociații adresată ministrului Transporturilor
Înainte să reacționeze ministrul Transporturilor la problemele ridicate în mesajul asociațiilor civice pro-autostradă, câteva precizări au fost făcute din partea președintelui Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere.
„Comunicatul celor trei asociații din Iași este total eronat!”, afirmă Cătălin Urtoi într-o replică primită la redacție. El afirmă că „situația actuală din CA al CNIR nu are nicio legătură cu cele două probleme invocate în scrisoare”. Astfel, „reluarea ședințelor de progres pe proiectele Moldovei, este strict problema celor doi directori generali de la CNAIR și CNIR! Doar prin decizia celor doi pot fi reluate aceste ședințe”, subliniază el.
Pe de altă parte, „situația documentației tronsonului Lețcani-Ungheni ține strict de DECIZIA Directorului General de a trimite această documentație la CA”, afirmă el (sublinierile îi aparțin).
„A fost cumva trimisă această documentație la CA CNIR până acum și NU a fost aprobată?! Răspunsul este: NU!”, amintește Cătălin Urtoi, care întreabă, la rândul lui: „Care este până la urmă rolul CA-ului CNIR în rezolvarea celor două probleme ridicate de către cele trei asociații din Iași?!”
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Documentația pentru contractele privind proiectarea și execuția tronsoanelor cuprinse între Lețcani și Podul de la Ungheni a fost transmisă, miercuri, spre validare, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole