
Instituțiile de cultură din Iași, în imposibilitatea de a plăti facturile la utilități
„Nu avem bani”, spune managerul Operei Naționale din Iași care atrage atenția că și așa încasările sunt scăzute pentru că spectacolele au loc cu 50% din capacitate, transmite RFI România.
Managerii multor instituții de cultură din Iași au contabilizat primele facturi la utilități. Directorul artistic al Teatrului Luceafărul, criticul de teatru Oltița Cântec, spune simplu că spectatorii nu pot fi ținuți în frig iar artiștii au nevoie de reflectoare. Nu pot juca pe întuneric.
În această situație se află și Ateneul Tătărași, Filarmonica dar și Opera Națională. Managerul Operei din Iași, Daniel Șandru, spune că „va fi o creștere de trei ori față de ce aveam până acum. Va fi un impact major. Am primit o circulară din partea Ministerului Culturii trimisă către toate instituțiile de cultură și spectacole aflate în subordine prin care ni s-a solicitat să facem o analiză a acestui impact.
Am trimis deja hârtia către București și sunt sigur că Executivul o să găsească soluții pentru a nu fi afectată activitatea Operei. Mai ales că datorită situației pandemice noi jucăm cu sala la o capacitate de 50%, câtă vreme suntem sub 1 la mie în municipiul Iași. Nu știm ce se întâmplă în următoarele săptămâni dar impactul este mare. Dacă nu primim subvenții de la București nu ne putem plăti facturile. Dacă am avea 100% capacitate și spectacole externalizate am putea face față poate. Dar în situația actuală, nu!”.
Sursa: G4Media
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Ateneul Național din Iași anunță organizarea celei de-a V-a ediții a proiectului Conferințe la Ateneu, un eveniment cultural de excepție care va adresa un subiect de mare relevanță istorică: Iași – Capitala României în timpul Războiului cel Mare. Conferința va avea loc duminică, 9 martie 2025, începând cu ora 18:00, la Sala Unirii – Cinema Victoria.
Articole pe subiecte simiare