
Marius Bodea: Primăria a realizat 13% din măsurile propuse în Planul de calitate a aerului în Municipiul Iași
În ultimii patru ani, în Iași s-au înregistrat valori negative la stațiile de măsurare a calității aerului de pe raza Iașului în ceea ce privește poluarea, conform rapoartelor publicate de Agenția pentru Protecția Mediului din Iași: 70 de depășiri în 2016, 183 de depășiri în 2017, 279 de depășiri în 2018, fiind cel mai mare record negativ la nivelul întregii țări, și 150 de depășiri până în luna noiembrie 2019. Limita maximă admisă pentru 12 luni este de 35 depășiri!
În iulie 2018, a fost aprobat, în Consiliul Local, Planul de calitate a aerului în Municipiul Iași. Acest document conține o serie de măsuri concrete care au fost propuse și asumate de către Municipalitate pentru îmbunătătirea calității aerului în Municipiul Iași.
„Dl. Chirica este mai preocupat să găsească vinovați decât să se apuce de treabă pentru a combate poluarea din Iași. Ba Guvernul e de vină, ba Uniunea Europeană, ba ieșenii care aleg să își cumpere o mașină. Nicio vorbă despre propria vină și neputință de a întreprinde măsuri pentru ca cetățenii din Iași să respire un aer mai curat. Planul de calitate a aerului conține 23 măsuri concrete pentru reducerea nivelului de poluare. Din aceste măsuri, a implementat PARȚIAL doar trei. Adică sub 13%”, a spus Marius Bodea.
Dintre acțiunile concrete care ar fi trebuit demarate de către dl. Chirica, amintim:
- Restricționarea traficului greu în situația riscului de depășire a pragurilor de alertă.
- Realizarea depozitului logistic de mărfuri lângă drumul de centură, pentru a limita accesul autovehiculelor de mare tonaj în oraș,
- Modernizarea parcului auto Citadin, prin achiziția de 19 autovehicule noi având norma de poluare Euro 6.
- Varianta de ocolire Sud pentru traficul ușor (Varianta de ocolire Sud pentru traficul ușor între actuala Centură Sud și str. Prof. Al. Barbat. Se vor realiza 5,33 km de drum.)
- Modernizarea a 279 stații de transport public de-a lungul liniilor de transport ale rețelei de bază.
- Colaborarea cu asociațiile de proprietari pentru întreținerea spațiului verde (înierbări, plantări de copaci, întreținere spații verzi existente). Se vor amenaja 10 ha spații verzi.
- Stimularea introducerii vehiculelor electrice și hibride în activitatea de taximetrie.
- Dezvoltarea zonelor de acces pentru pietoni, prin amenajarea de trotuare și alei pietonale, inclusiv piste pentru bicicliști.
- Dezvoltarea de clădiri verzi. Dezvoltarea de 15 clădiri verzi pe an.
- Continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor rezidențiale.
„Sunt câteva dintre măsurile propuse care aveau termen de finalizare 2019. Mai mult, conform unui raport emis de Observatorul Român de Sănătate în noiembrie 2018, Iașul se află pe locul cinci în clasamentul eficienței împotriva poluării, din rândul orașelor mari din România, cu același punctaj obținut de București!”, a mai spus Marius Bodea, Preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
În timp ce toți românii care înțeleg că drumul nostru trebuie să rămână în UE erau preocupați de salvarea democrației de sub asaltul agenților Rusiei, guvernul Ciolacu ne bagă în faliment fără să-l mai deranjeze nimeni.
Articole pe subiecte simiare