
REVOLTĂTOR! Clădire de patrimoniu demolată ilegal pentru ca unul dintre prietenii samsari ai primarului Chirica să ridice un bloc
Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă stradală, Marius Bodea, președintele Biroului Politic Local (BPL) al PNL și deputat, împreună cu Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași și fost Director General al Institutului Național al Patrimoniului (INP), au arătat cum Primăria Iași a „patronat” demolarea unei clădiri de patrimoniu istoric.
„Am vrut să aducem la cunoștința opiniei publice și a instituțiilor statului un ABUZ uriaș, o ilegalitate crasă care a presupus nici mai mult nici mai puțin decât DEMOLAREA SAMAVOLNICĂ a unei CLĂDIRI DE PATRIMONIU pentru ca unul dintre apropiații primarului să construiască UN BLOC. Vă mărturisesc că de 20 de ani de cind sunt implicat într-un fel sau altul în viața orașului rar mi-a fost dat să văd o grosolănie mai mare, un abuz mai strident și mai revoltător decit cel pe care am să vi-l prezint astăzi. Și, pe lângă această ilegalitate, vorbim iarăși de o absurditate întâlnită doar în Iași, și mă refer la construcția unui bloc între case și neluarea în seamă de către autorități a nevoilor și nemulțumirilor cetățenilor afectați de acest abuz”, a spus Marius Bodea, deputat PNL Iași.
Pe scurt, lucrurile s-au petrecut în felul următor:
- Bolobiță Cristinel a cumpărat în 2014 imobilul și terenul în suprafață de 1200 mp de pe str. Nicolae Bălcescu nr. 17 A. Imobil monument istoric data din secolul XIX și se afla în Patrimoniul Cultural conform Listei Monumentelor Istorice (Iași – II-m-B-03721).
- Imediat, dl. Bolobiță face la Primăria Iași o cerere de schimbare a adresei din str. N. Bălcescu nr. 17 A în str. O. Botez nr. 1A, cerere care i-a fost aprobată în cel mai scurt timp.
- În aprilie îi este eliberată autorizația de desființare/demolare de către Primăria Iași a imobilului de pe str. O. Botez nr. 1A.
- Această schimbare de adresa a permis demolarea monumentului istoric si obținerea tuturor autorizațiilor si avizelor fără a avea nevoie de un aviz special de la Direcția Județeană de Cultură.
- Desi imobilul de pe str. N. Bălcescu nr. 17 A, în locul blocului care se ridică acum, a fost demolat în aprilie 2015, el figurează pe lista actualizată a monumetelor istorice din patrimonioul cultural și în prezent.
- Acum, că acest fals grosolan a fost descoperit, Primăria susține că imobilul de patrimoniu demolat, pe locul blocului care se ridică, e de fapt o clădire de 3 nivele aflată în imediata vecinătate, care este, de fapt, o fostă casă de protocol a nomenclaturii comuniste. Această clădire nu este marcată ca fiind monument istoric nici în planșele executate pentru proiectul blocului care se ridică acum în locul fostei clădiri de patrimoniu!
- Prin acest concurs de falsuri și ilegalități, a fost posibilă demolarea unui monument istoric doar pentru a ridica un bloc de către unul dintre apropiații primarului.
„Pe lângă această ilegalitate revoltătoare, este absolut strigător la cer cum dreptul la intimitate și dreptul oamenilor la proprietate este strivit de către Chirica și instituțiile Primăriei. Acești ieșeni au casele fix lângă blocul pe care primarul Chirica l-a aprobat intr-un timp record”, a mai spus Marius Bodea.
Totodată, acesta a mai spus că „în lipsa PUG-ului, astfel de zone unde sunt case sunt distruse, iar oamenii batjocuriți, nu au nicio putere pentru că Primăria s-a transformat în pavăza samsarilor”.
Marius Bodea a criticat abordarea primarului Chirica în privința dezvoltării haotice a orașului.
„O spun cu toată responsabilitatea: La Primăria Iași s-a înșurubat un grup infracțional organizat, care lucrează în interesul cîtorva samsari imobiliari prieteni cu Primarul Chirica. Nu e de glumă! În acest moment, Primăria Iași este confiscată de către o mână de venetici care, din cauza lăcomiei, distrug orașul și viețile a zeci de ieșeni prin aceste abuzuri.
Îl somez pe primarul Chirica să ne spună de ce a aprobat autorizația de demolare a unui imobil aflat în patrimoniul Cultural! Dumnnealui spune că, citez, ”dacă a avut ghinionul să intervină peste un Monumen Istoric – se referă la prietenul său samsar imobiliar -, demolându-l sau transformându-l într-o manieră neautorizată, acest pix/stilou va semna plângerea penală către Procuratura Iași!”. Îl somez să facă această plângere, altfel este complice și eu îi voi face plângere pentru tăinuire și favorizarea infractorului. Îl somez pe primarul Chirica să le explice acestor oameni de ce, împreună cu majoritatea PSD-ALDE, a aprobat construcția unui bloc între case, într-o manieră în care nu ține cont absolut deloc de nevoile cetățenilror direct afectați! Îl somez să vină să stea o oră în casa acestor oameni să vadă prin ce calvar trec. Cât praf, ce zgomot și în ce mediu de șantier trebuie să trăiască în propria lor casă, doar pentru a beneficia prietenul domniei sale! Îl somez să le ofere explicații acestor oameni de ce trebuie să le fie distrusă proprietatea, de ce trebuie să fie tratați nedemn de către dumnealui și instituția pe care o conduce! Îl somez să nu mai pună Poliția Locală să monitorizeze și supravegheze șantierele private ale prietenilor săi samsari imobiliari. Da, aici, zi de zi, o mașină a Poliției Locale asigură permanență la șantierul din spatele nostru. Pe lângă aceste lucruri, care sunt cu adevărat revoltătoare, s-a dat autorizație de construcție la acest bloc pe singura arteră care face legătura directă cu Spitalul Sf. Spiridon – Secția UPU și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Imaginați-vă situațiile în care salvările vor fi blocate de mașinile care vor fi parcate pe trotuar sau vor ieși din parcările ce vor fi amenajate (dacă vor fi amenajate!). Comisia de circulație, condusă tot de primarul Chirica, care a dat avizul de circulație, a cerut puncte de vedere de la managerii spitalului de boli infecțioase din imediata vecinătate?”, a mai spus Bodea.
Alexandru Muraru, care a condus Institutul Național al Patrimoniului, a prezentat responsabilitatea directă a Primăriei în acest caz.
„După București, Iașul este orașul cu cele mai multe monumente istorice din țară. Ceea ce s-a petrecut aici înseamnă un cumul de infracțiuni, în sensul în care a fost încălcată și legea 422/2001 privind protecția monumentelor istorice, a fost încălcată și legea 50/1999, legea construcțiilor, și fapta corespunde cu un articol din Codul Penal, art. 253 privind distrugerea, intervenția sau orice fel de lucrări fără autorizare pe un monument istoric. Legea patrimoniului istoric individualizează care sunt atribuțiile primarului: primarul trebuie să se ocupe de protecția monumentelor istorice în ceea ce privește paza lor, să asigure semnalizarea lor și conservarea lor. Ceea ce s-a întâmplat cu monumentul istoric despre care vorbim, cu mutarea adresei, nu a condus la declasarea lui din lista monumentor istorice naționale! Fiecare monument istoric are un cod unic, iar lista națională și actualizează o dată la 5 ani. Această ”șmecherie” încercată pentru a demola acest monument istoric este o infracțiune flagrantă”, a spus Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași și fost Direct General al Institutului Național al Patrimoniului.
La conferința de presă au participat mai mulți cetățeni din zonă direct afectați de ridicarea acestui bloc ilegal. Doamna Demetra Andrian și doamna Cohl Maria au transmis un mesaj către autorități să stopeze această ilegalitate pentru că proprietățile și liniștea lor sunt iremediabil distruse.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Tot ce s-a prevăzut anul trecut în buget a fost minciună: Dacia – un sfert realizat, Depoul – zero, Socola – zero, niciun pasaj, nimic din ce s-a anunțat Mihai Chirica anunța un buget consolidat de 2,8 miliarde de lei, dar n-a adunat decât 2,1 miliarde Procentul de Dezvoltare a fost de 55% din ce s-a prevăzut. Dramatic: investițiile în Iași reprezintă doar 20% din total buget. 80% se cheltuie pe salarii, conferințe și beneficii sociale Chirica n-a fost în stare, în 10 ani, să facă 3 km de linie de tramvai din Dacia până la Complexul Era, deși se știa de mult de traficul infernal care se va crea Iașul nu mai are deloc proiecte europene de amploare. Se anvelopează 3 blocuri și două cantine școlare În schimb, primarul își plătește secretara cu 4.000 de euro net/lună, șefa DAPPP ia 6.000 de euro/lună, iar pensionarul Tomorug este plătit cu 5.000 de euro net lunar
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole