Cazul celor 16 elevi de la Strunga internați în spital: DSP Iași a stabilit că la școala din localitate a fost un focar de gastroenterocolită
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a informat, miercuri, că a închis ancheta epidemiologică demarată, în 6 iunie, după ce mai mulţi copii de la Şcoala Gimnazială Strunga au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi cu vărsături şi diaree, fiind stabilită existenţa unui focar de gastroenterocolită.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Iaşi, Marius Voicescu, starea de sănătate a elevilor este în prezent foarte bună, aceştia fiind externaţi la trei zile de la internarea în spital.
„În data de 7 iunie, inspectorii din cadrul SCSP DSP laşi s-au deplasat în două locaţii, la Şcoala Gimnazială Strunga şi la firma de catering. În cadrul acţiunii de control la unitatea de alimentaţie publică s-a recoltat şapte probe alimentare reprezentând mâncare gătită şi servită în data de 6 iunie, o probă de apă de reţea din blocul alimentar, trei probe de exudat nazal de la personalul prezent şi 10 teste de sanitaţie de pe suprafeţele de lucru, mâini şi echipament de lucru. La Şcoala Gimnazială Strunga a fost recoltată şi o probă de apă din reţeaua şcolii, un exudat nazal de la personalul desemnat pentru servirea mesei şi un sandwich reprezentând probă alimentară din data de 6 iunie”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.
Potrivit sursei citate, cele două probe de apă recoltate şi analizate sunt corespunzătoare din punct de vedere chimic şi microbiologic.
„Din cele patru probe de exudat nazal, trei sunt corespunzătoare şi una necorespunzătoare, au fost trei probe coprocultură corespunzătoare. De asemenea, din cele patru probe microbiologie aliment, trei sunt corespunzătoare şi cinci necorespunzătoare. Din zece probe efectuate pentru controlul normelor de igienă (teste de sanitaţie), şase sunt corespunzătoare, trei necorespunzătoare”, a precizat sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi a menţionat au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale conform HG 857/2011.
„Având în vedere că din probele recoltate de la pacienţi nu a fost izolat niciun germene patogen, se infirmă diagnosticul de toxiinfecţie alimentară şi evenimentul se clasifică focar de gastroenterocolită acută şi se declară închis”, a declarat Marius Voicescu.
Reamintim că pe 6 iunie, 16 copii de la Şcoala Gimnazială Strunga au prezentat manifestări digestive, iniţial fiind indicată suspiciunea că acestea ar fi fost cauzate de sandvişurile primite prin programul „Masa sănătoasă”.
Potrivit medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase, manifestările erau de tip greaţă, vărsături, scaune modificate. Iniţial a fost solicitat ajutorul personalului medical al dispensarului din localitate. Ulterior, 15 din cei 16 copii au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase cu ambulanţe şi autospeciala de transport victime multiple SMURD. Cel de-al şaisprezecelea copil a fost adus la spital de familie.
Sursa: Agerpres
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Contabila unei școli și a unei grădinițe din Sibiu a fost reținută pentru delapidare, fiind acuzată că a creat un prejudiciu de 353.000 de lei pe parcursul a aproape trei ani, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole