
Un conferențiar din Iași a fraudat peste 200 de autori din 22 de țări: „Am făcut-o din prostie“
Acesta a introdus 280 de citări fictive ale unor lucrări proprii sau semnate în co-autorat, în aproape 200 de articole științifice, semnate de universitari din 22 țări, fără știrea acestora.
Timp de cinci ani, conferențiarul universitar Dan Lupu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a pus la cale una dintre cele mai mari fraude din mediul universitar românesc, potrivit unei investigațiii scrise de Emilia Șercan, de la publicația PressOne.
Dezvăluirea jurnalistei a pornit de la un mesaj prin care un autor nigerian reclama frauda și a continuat prin contactarea directă a circa 100 autori din Europa, Africa și Asia.
Conferențiarul s-ar fi folosit de calitatea sa de editor administrativ al Journal of Public Administration, Finance and Law (JOPAFL), condusă la vremea respectivă de profesoara Mihaela Onofrei (redactor-șef) și de fostul rector al UAIC, profesorul Tudorel Toader (editor-șef).
Printre coautorii cu care Dan Lupu a semnat articole pe care le-a citat fraudulos se numără inclusiv Mihaela Onofrei, dar și actualul rector al UAIC, profesorul Liviu George Maha, sau secretarul de stat pentru învățământ superior din Ministerul Educației, Gigel Paraschiv.
„Majoritatea autorilor de care a profitat conferențiarul Dan Lupu provin din țări unde există un control mai lax asupra calității publicațiilor academice. Cei mai mulți sunt autori din țări africane, precum Nigeria, Africa de Sud, Gambia, Namibia, Etiopia, Algeria, sau din state asiatice, precum Indonezia sau Bangladesh. O parte importantă este, de asemenea, reprezentată de autori din România, în special doctoranzi de la FEAA – UAIC”, scrie jurnalista Emilia Șercan.
Mecanismul fraudei era unul simplu și destul de greu sesizabil: Lupu strecura în lista de referințe, cunoscută și sub denumirea de bibliografie, lucrările de-ale sale – semnate singur sau împreună cu alți autori.
Citările frauduloase au fost indexate automat de Google Scholar, contribuind la creșterea indicelui Hirsch al lui Dan Lupu, care, în prezent, a urcat la 19, un indice foarte mare. Hirsch-ul măsoară impactul unui cercetător pe baza numărului de citări primite pentru lucrările sale.
Dan Lupu spune că operațiunea de fraudare a făcut-o „dintr-o prostie, din orgoliu”, pentru că în domeniul economic „citările de genul ăsta contează”.
Lupu, care era membru al Comisiei de etică a universității din ianuarie 2025, spune că și-a dat demisia după investigația de presă.
La rândul ei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) confirmă faptul că o serie de practici neloiale şi străine de etica şi deontologia universitară au putut fi identificate în cadrul procedurii de editare şi publicare a articolelor într-una dintre revistele asociate universităţii prin membrii colectivului de redacţie şi prin procedura de alocare a identificatorului DOI: Journal of Public Administration, Finance and Law (jopafl.com).
„În urma unei sesizări jurnalistice, din contextul factual analizat preliminar şi doar pentru a stabili măsurile urgente ce se impun, a rezultat că, în ceea ce priveşte revista menţionată anterior, editorul administrativ, conf. univ. dr. Dan Lupu, a intervenit în conţinutul articolelor primite spre publicare, fără acordul ori ştiinţa autorilor, prin introducerea unor referinţe bibliografice la propriile lucrări”, se menţionează într-un comunicat de presă.
Aceeaşi sursă menţionează că, pe fondul acestei constatări au fost luate, la nivelul echipei editoriale şi al UAIC, o serie de măsuri imediate, cu rolul de a proteja drepturile autorilor lezaţi şi prestigiul Universităţii.
Astfel, conf. univ. dr. Dan Lupu a renunţat la calitatea de editor administrativ al revistei; au fost înlăturate articolele viciate, iar lucrările au fost readuse la starea iniţială.
De asemenea, pe pagina revistei a fost publicat un mesaj de scuze publice din partea echipei editoriale.
Totodată, Universitatea susţine că Dan Lupu a renunţat la calitatea de membru al Comisiei de etică şi deontologie universitară, a fost activat un mecanism de monitorizare a revistelor asociate UAIC şi a fost depusă o sesizare la Comisia de etică şi deontologie universitară a UAIC, pentru analiza în detaliu a situaţiei identificate.
„În conformitate cu principiile fundamentale ale integrităţii academice şi normelor etice aplicabile activităţii de cercetare şi publicare ştiinţifică, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ îşi exprimă susţinerea pentru aplicarea consecventă a principiului integrităţii ştiinţifice, (…) respectarea drepturilor autorilor (..), măsuri pentru protejarea calităţii şi reputaţiei ştiinţifice (…)”, se precizează în comunicatul de presă.
„Toţi autorii care au fost afectaţi de această situaţie sunt invitaţi să contacteze prorectoratul pentru cercetare ştiinţifică, dezvoltare, inovare şi transfer de cunoştinţe pentru clarificări şi eventuale demersuri suplimentare”, se mai precizează în comunicatul semnat de rectorul Liviu-George Maha.
Sursa: Adevărul
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Administrația președintelui american Donald Trump, în luptă cu pretinsele „fraude” ale agenției federale Administrația Securității Sociale (SSA), a tăiat ajutorul pentru peste 6.000 de imigranți latino-americani, declarându-i oficial „decedați”, au informat joi seara mai multe media, transmite AFP.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole