
CCR a respins contestațiile privind candidaturile Dianei Șoșoacă și a lui George Simion
Curtea Constituțională a României a respins, luni, contestațiile depuse împotriva neînregistrării candidaturii Dianei Șoșoacă (S.O.S. România) și înregistrării candidaturii lui George Simion (AUR) la alegerile prezidențiale din luna mai.
Biroul Electoral Central (BEC) a respins sâmbătă candidatura președintei S.O.S. România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, luând în considerare hotărârea Curții Constituționale de anul trecut.
„Atât timp cât instanța de contencios constituțional a statuat deja prin Hotărârea 2/2024, raportat la acest ciclu electoral, cu privire la atitudinile, conduitele, luările de poziție ale acestui candidat, constatând că sunt contrare principiilor și valorilor constituționale, Biroului Electoral Central îi revine obligația de a da eficiență aspectelor reținute de Curtea Constituțională”, a transmis BEC.
În egală măsură, arăta Biroul Electoral Central, în acest context, „îndeplinirea celorlalte condiții de înregistrare a candidaturii și a semnului electoral apare ca irelevantă”.
Anul trecut, Dianei Șoșoacă i-a fost respinsă de către CCR candidatura la scrutinul prezidențial ulterior anulat.
„Prin Hotărârea 2 din 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională (…) a constatat că ‘înregistrarea candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale (…) cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO”, se explica în decizia BEC.
Diana Șoșoacă este unul dintre cei cinci candidați la alegerile prezidențiale din luna mai ale căror candidaturi au fost respinse în ședința de sâmbătă a BEC.
În cazul lui George Simion, Curtea Constituțională a mai respins, duminică, alte trei contestații depuse împotriva înregistrării de către Biroul Electoral Central a candidaturii liderului AUR.
Sursa: Agerpres
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
A 14-a brăţară regală dacică de aur, care a fost prezentată, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României, este cea mai grea recuperată de autorităţi până acum, având 1,28 kilograme, este polispiralică, este printre cele mai lungi şi este 100% autentică, a declarat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, fost manager al MNIR, care a realizat expertiza. Decoraţia sa este specială: are capetele care se termină cu cap de dragon înaripat, o combinaţie dintre o reptilă şi un mamifer cu blană. Piesa de patrimoniu, „100% autentică” a fost repatriată după 13 ani de la cea mai recentă recuperare. Una dintre constatările expertizei este faptul că „activitatea ilegală de braconaj arheologic şi export ilegal continuă”.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole