
Ce este Comandamentul „Vlad Țepeș”, condus de un general de 101 ani și acuzat de DIICOT că plănuiește o lovitură de stat
Ce este „Comandamentul Vlad Țepeș”, gruparea a cărei lideri au fost reținuți de DIICOT și acuzați că plănuiau o lovitură de stat. Care sunt obiectivele grupării și ce revendicări au, potrivit site-ului oficial.
Procurorii DIICOT au reținut șase persoane, membre ale unei organizații autoproclamate „Comandamentul Vlad Țepeș”, acuzându-le de constituirea unui grup infracțional organizat și trădare.
Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi plănuit o lovitură de stat în România, cu scopul schimbării numelui țării și ieșirii din NATO. Printre cei vizați în cadrul anchetei se numără și generalul în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, veteran de război.

Cine sunt membrii organizației și ce urmăreau
Comandamentul „Vlad Țepeș” a fost înființat în 2021 de către Adrian Robertin Dinu, unul dintre cei șase reținuți de procurorii DIICOT. Organizația folosește imaginea generalului în rezervă Radu Theodoru, descris drept „mareșalul românismului” și prezentat ca fiind la conducerea Statului Major al organizației. Deși a fost vizat în cadrul anchetei, generalul Theodoru, în vârstă de 101 ani, nu a fost reținut.
În urma investigațiilor, DIICOT i-a acuzat pe suspecți că începând cu anul 2023, au constituit un grup infracțional organizat „în scopul de a știrbi suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării”. Potrivit procurorilor, gruparea s-a dezvoltat pe tipul unei structuri militare, cu eșaloane de conducere și personal de execuție.
Alături de Adrian Robertin Dinu, fondatorul Statului Major al „Comandamentului Vlad Țepeș”, au fost reținuți Ștefan Mateescu, Raul Mihai Lupu, Georgică Cristian Atitiene și Radu Pompiliu Sofran.
Structura și organizarea Comandamentului
Organizația era dezvoltată pe două paliere: unul militar și altul civil. Conform informațiilor de pe site-ul oficial al grupării, rolul decizional îl avea „Sfatul Înțelepților”, un grup civil format din 14 persoane.
Pe partea civilă, în teritoriu, organizația plănuia să înființeze comitete locale ale moșilor formate din 1300 de moși, unde „fiecare bătrân transmite la 10 moși informații și la rândul lui primește informații de la cei 10 moși din teritoriu”.
Un proiect major al grupării era schimbarea numelui țării din România în Geția, „desființarea tuturor partidelor politice și implementarea unui sistem VERITOCRAT, bazat pe adevărul divin, Legea lui UNU, fără niciunul dintre politicienii ultimilor 35 de ani”.
Planurile de reorganizare guvernamentală
Conform unei organigrame postate pe site-ul organizației, „Comandamentul Vlad Țepeș” intenționa să schimbe Guvernul României și să înființeze noi ministere:
Ministerul Dreptății
Ministerul Omului (Educație, Sănătate, Muncă, Cultură și Turism)
Ministerul Gliei (Agricultură, Ape, Păduri, Mediu și Energie)
Ministerul Bunăstării (Finanțe, Economie și Industrie)
Ministerul Mișcării (Infrastructură și Transporturi)
Ministerul Treburilor Externe
Ministerul Treburilor Interne
Ministerul Apărării Geției
Legături cu Rusia și acțiuni externe
Ancheta pentru trădare în dosarul generalului Radu Theodoru a arătat că suspecții ar fi avut contacte în Rusia, persoane care ar fi fost dispuse să ajute la organizarea unei lovituri de stat în România. Potrivit DIICOT, „pe parcursul lunii ianuarie, două dintre persoane s-ar fi deplasat la Moscova, unde ar fi intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizației cu privire la preluarea puterii de stat în România”.
Pe pagina de Facebook a lui Adrian Robertin Dinu apare o imagine din Ambasada Rusiei, cu mențiunea „de aici a plecat proiectul Statul Major al Comandamentului Vlad Țepeș”. În imagine apare Robertin Dinu, generalul Theodoru și fostul ambasador rus Valeri Kuzmin.
De altfel, în comunicatul DIICOT, procurorii menționează că membrii grupului infracțional „ar fi intrat, în mod repetat, în legătură cu agenți ai unei puteri străine, aflați atât pe teritoriul României, cât și al Federației Ruse”.
Manifestul Comandamentului și revendicările sale
Într-un memorandum publicat pe site-ul grupării sub semnătura generalului Radu Theodoru și a Statului Major al Comandamentului „Vlad Țepeș”, organizația și-a expus viziunea privind conducerea țării, cu cerințe pe plan intern și extern.
Pe plan intern, Comandamentul cerea:
Schimbarea imediată a „sistemului slugo-statului actual”
Înlocuirea conducerii Băncii Naționale
Formarea unui guvern de criză din specialiști „certificați prin opera lor tehnico-științifică”
Anularea „tuturor legilor anti-românești din economie, învățământ, administrație, sănătate și cultură”
Proclamarea neutralității României
Unirea partidelor și asociațiilor într-un singur partid politic
Pe plan extern, memorandumul cerea:
Refacerea „sistemului alianțelor tradiționale reciproc avantajoase”
Aducerea în țară a „tezaurului înstrăinat la Londra”
Activarea „sistemului relațiilor economico-comerciale în zona balcanică și Euro-Asiatică”
Impunerea intereselor naționale în Delta Dunării și bazinul Mării Negre
Abrogarea „relațiilor subalterne cu Ucraina”
Protejarea „românilor Transnistrieni”
Recuperarea „teritoriilor istorice răpite silnic de Ucraina”
Reluarea relațiilor economice și culturale cu Rusia, China și Iran
Negocieri cu Federația Rusă pentru anularea pactului Ribbentrop-Molotov
Comunicarea publică și teorii conspirative
Organizația comunica prin intermediul site-ului opusnostrum.ro, unde erau emise frecvent comunicate „către conducerea NATO și a reprezentanților NATO din România”, notificări către UE și către „președintele interimar numit” și către guvernul României.
În comunicările sale, gruparea folosea unele dintre teoriile conspirației care au circulat în ultimii ani în România, precum cele privind vaccinarea anti-Covid sau interzicerea religiilor. Unul dintre comunicatele semnate de Robertin Dinu acuza politicienii de „jaful național petrecut de la lovitura de stat din 1989” și de „achiesat la planul de genocid mondial al satanelor plantare” prin impunerea vaccinării obligatorii.
Gruparea se referea în mod frecvent la Revoluția din 1989 ca fiind „o lovitură de stat” și transmitea mesaje împotriva NATO și UE, pledând pentru apropierea de Rusia.
Acuzațiile oficiale ale DIICOT
Conform Poliției Române și DIICOT, în 5 martie procurorii au decis reținerea a 6 persoane, cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trădare. Procurorii au efectuat percheziții la locuințe din București, Ilfov, Giurgiu și Maramureș.
Din probatoriul administrat a reieșit că membrii grupării „ar fi desfășurat acțiuni continue, conștiente, publice sau conspirate” pentru îndeplinirea scopului propus. Aceștia sunt acuzați că au făcut demersuri pentru:
A executa o lovitură de stat în România
A scoate România din NATO
A schimba numele țării
A adopta o nouă Constituție
Astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București urmează să se pronunțe privind propunerea de arestare preventivă a 4 dintre persoane și măsura arestului la domiciliu pentru alte două persoane.
Cazul Comandamentului „Vlad Țepeș” ilustrează felul în care ideologii extremiste, alimentate de teorii ale conspirației și sentimente anti-occidentale, pot găsi ecou în anumite cercuri, chiar și într-o țară membră NATO și UE. Rămâne de văzut cum va evolua ancheta și care vor fi consecințele juridice pentru cei implicați.
Sursa: Știrile PRO TV
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Șase persoane au fost reținute de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri de risc. Potrivit procurorilor, în perioada 2024 – aprilie 2025, inculpații ar fi procurat, deținut și vândut canabis către consumatori din județul Mehedinți.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole