
Dumitru Buzatu, pus sub acuzare pentru luare de mită. Procurorii cer arestarea preventivă. Detalii din anchetă
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au informat că s-a dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie, în calitate de inculpat, a preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru luare de mită, în cauză cerându-se arestarea preventivă.
„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii (plată facturilor). În context (…), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.
Conform Agerpres, preşedintele CJ Vaslui urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Buzatu a fost adus în jurul orei 04:00 la audieri, după ce, în prealabil, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţa acestuia din comuna vasluiană Ştefan cel Mare.
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie, când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract.
Banii ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant.
Detalii din anchetă
Afacerea, se pare, era monitorizată de DNA de mai multă vreme și a plecat de la denunțul unui om de afaceri, care lucra cu CJ Vaslui și care a fost scos de pe o lucrare, pentru că nu voia să plătească șpagă. Firma acestuia a fost brusc eliminată, pentru că omul de afaceri ar fi refuzat să dea șpagă lui Dumitru Buzatu. Drept consecință, acesta a fost eliminat de la lucrare, după ce Buzatu a măsluit împreună cu un expert o expertiză la acel drum.
Expertiza a fost plătită din banii CJ Vaslui cu suma de 400.0000 lei. Constructorul în cauză a cerut o contraexpertiză, dar a avut surpriza să afle că trebuia să lucreze cu aceeași companie la care și Consiliul Județean făcuse expertiza inițială. Cu alte cuvinte, aceeași firmă care a făcut expertiza măsluită trebuia acum să realizeze și contraexpertiza. Ca un făcut, constructorului i se ceruse aproape dublu pe contraexpertiză decât plătise Consiliul Județean, adică 700.000 lei.
Acesta este momentul în care constructorul își dă seama că este victima unui șantaj și face denunț la DNA. Lucru acesta se întâmpla în urmă cu câteva luni, iar la CJ Vaslui Dumitru Buzatu i-a anulat companiei respective contractul de prestări servicii, deși firma mai avea de executat la acel drum doar punerea stratului de uzură și a scos din nou lucrarea la licitație. Acum câteva zile, licitația a fost adjudecată și de 48 de ore alți constructori au reînceput să lucreze pe „drumul strategic”.
Tot jocul lui Buzatu a fost făcut pentru a-l elimina pe acest constructor „obraznic”, dând astfel un exemplu și altora care îndrăzneau să nu dea șpagă pe lucrările făcute din banii CJ Vaslui. Surse din administrația locală au declarat pentru „Vremea Nouă” că Buzatu, folosindu-se de acea expertiză dubioasă, a blocat plățile către constructor, însemnând o sumă de de aproape 3 milioane de euro.
Numai că procurorii DNA monitorizau totul. După cum se vede, șpaga a fost luată de la o altă persoană, care nu s-a dat în lături de la a-i oferi lui Buzatu suma fabuloasă de 1,25 milioane de lei, cash, drept mită.
Suma cu care a fost prins în flagrant provine de la un constructor, altul decât cel eliminat de pe „drumul strategic”. Șpaga s-a dat într-un restaurant din Vaslui, iar Buzatu a fost ridicat în plină stradă.
Sursa: Vremea Nouă
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Caz revoltător în județul Timiș. Un polițist de frontieră a fost reținut, fiind acuzat că a pus în circulație bani falși. Procurorii spun că polițistul a obținut aproximativ 10.000 de euro contrafăcuți. O parte din această sumă ar fi trimis-o unui alt bărbat, pentru a fi puși în circulație.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole