G4Media / DNA a clasat, după 10 ani, un dosar al lui Relu Fenechiu, acuzat că a primit o mită de 4,3 milioane de euro ca să intervină la finul Cristian Adomniței
DNA a clasat un dosar al lui Relu Fenechiu – fost ministru PNL al Transporturilor în Guvernul Ponta și ex-lider al PNL Iași – acuzat în 2016 că ar fi primit o mită de 4,3 milioane de euro ca să intervină pentru acordarea unui contract privind dotarea laboratoarelor informatice din școli – conform unui răspuns oficial al DNA la solicitarea G4Media.
Clasarea a fost dată pe 23 ianuarie 2024 și este semnată de procurorul George Adrian Matei, potrivit G4Media. Procurorul Matei este cel care instrumentează dosarul Vaccinurilor în care sunt anchetați fostul premier Florin Cîțu și ex-miniștrii USR Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Matei este și cel care a instrumentat dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman în urma căruia fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis după gratii.
Potrivit ordonanței de clasare, Relu Fenechiu a fost acuzat că ar fi intervenit la finul lui, fostul ministru liberal al Educației, Cristian Adomniței, pentru atribuirea contractului către compania Siveco SA România.
Dosarului „Șpagă de 4,3 milioane de euro” pentru Relu Fenechiu
Decembrie 2014: DNA Ploiești începe urmărirea penală in rem pentru trafic de influență și spălare de bani într-un al treilea dosar penal al ex-ministrului Relu Fenechiu, potrivit documentului DNA
Octombrie 2016: DNA Ploiești începe urmărirea penală in personam față de Fenechiu, potrivit unui comunicat al DNA din acea perioadă.
Fostul ministru era acuzat atunci că a primit o mită de 4,3 milioane de euro de la reprezentanții companiei Siveco SA ca să îi ajute să obțină un contract privind dotarea laboratoarelor informatice din școli.
E vorba de fapt de sub-contractarea către compania Siveco a aproape jumătate dintr-un contract de peste 70 de milioane de euro atribuit de Ministerul Educației companiei Intrarom „pentru licențe e-learning, lecții multimedia, formarea profesorilor, suport tehnic pentru aplicațiile software”.
Potrivit acuzațiilor inițiale ale DNA, Fenechiu ar fi intervenit la finul său, fostul ministru liberal al Educației din Guvernul Tăriceanu, Cristian Adomniței.
Unul dintre denunțătorii din acest caz a fost șefa de atunci a Siveco, Irina Socol. Ea a primit identitatea protejată Alexandra Patrichi.
Potrivit acuzațiilor inițiale ale DNA, o parte a banilor – 2.500.000 de euro – ar fi fost dată către Relu Fenechiu printr-un intermediar, omul de afaceri ieșean Gabriel Iulius Mardarasevici. În 2020, acesta a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul fostului primar PSD al Iașiului, Gheorghe Nichita.
Restul banilor ar fi fost fost acordați sub forma unor contracte fictive de prestări servicii dintre Siveco și două firme controlate de Fenechiu, potrivit acuzațiilor DNA. Una dintre firme era a fostei secretare a fostului ministru, liberala Alina Huilă, și cea de-a doua a fratelui său, Lucian Fenechiu.
2017: După izbucnirea scandalului de la DNA Ploiești privind presupuse abuzuri în instrumentarea dosarelor, cazul a fost preluat de DNA Central (București).
21 aprilie 2023: O parte din dosar privind o presupusă evaziune fiscală comisă de Irina Socol a fost trimisă la Parchetul București.
23 ianuarie 2024: Procurorul DNA George Adrian Matei a dispus clasaea dosarului în care fostul ministru Relu Fenechiu era acuzat de o șpagă de 4,3 milioane de euro.
Citește AICI articolul integral
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Vasile Tiron e locotenentul fidel al primarului, omul bun la toate Ca să nu rămână fără serviciu, în cazul trimiterii în judecată de către DNA, șeful de la Relații Publice a fost avansat ca manager la Eco Piața, unde nu mai e funcționar public și nu mai poate fi suspendat Tiron n-are nicio pregătire într-o activitate comercială de zeci de milioane de lei anual Pentru fidelitatea sa, pensionarul militar încasează de la Primărie 4.500 de euro/lună
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole