O evreică revendică terenul de sub Prefectura Iași
Prefectura Iași, instituția care eliberează titlurile de proprietate pentru imobilele revendicate din județ, s-a trezit că i se cere retrocedarea terenului de sub propria clădire. Cererea a fost depusă de urmașa unui evreu din Iași care a deținut în acest loc o casă uriașă, cu 20 de camere, și un teren de 2.000 de metri pătrați.
Casă uriașă
Silvia Strul, care locuiește acum în Holon-Israel, a chemat la bară Instituția Prefectului Județului Iași, Consiliul Județean Iași (are sediul în același loc) și Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților. Femeia solicită restituirea în natură a imobilelor casă și teren care au fost confiscate de comuniști în 1953, de la tatăl ei, M. Segal. Acesta deținea la actuala adresă Bulevardul Anastasie Panu numărul 60 o casă cu parter și etaj, cu 20 de camere, 5 bucătării, 3 antreuri și 5 magazii în suprafață de 483 metri pătrați, precum și teren în suprafață de 2.000 metri pătrați. Strul a adăugat că, în situația în care nu există posibilitatea restituirii în natură, solicită acordarea de despăgubiri.
Dreptate pe jumătate
În acțiunea depusă recent la instanță, femeia a povestit că a depus anterior o notificare de retrocedare în baza Legii nr. 10/2001 care însă nu a fost soluționată. „Deși Municipiul Iași și Instituția Prefectului Județului Iași aveau obligația soluționării cu celeritate a cererii, nu s-au conformat prevederilor legale, tergiversând nejustificat, mai mult de un deceniu, emiterea actului administrativ la care era obligat”, a susținut Strul.
În replică, Prefectura a afirmat că, prin dispoziția Primarului Municipiului Iași nr. 1683/18.12.2015, rectificată prin dispoziția nr. 62/20.01.2016, s-a dispus acordarea de măsuri compensatorii Silviei Strul pentru casă, dispoziția emisă fiindu-i comunicată acesteia. În ceea ce privește terenul, instituția condusă de Marian Șerbescu a scris că reconstituirea dreptului de proprietate este neîntemeiată, deoarece Strul nu a dovedit faptul că acea casă ar fi fost amplasată pe locul actualului sediu al Prefecturii. „Din nici un înscris depus de reclamantă nu rezultă că terenul solicitat, pe care se află în prezent sediul Instituției Prefectului Județului Iași, ar fi unul și același cu terenul aferent imobilului demolat”, a menționat juristul Prefecturii.
Dintr-un dosar s-au făcut două
Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților, unde a trimis Primăria în 2015-2016, conform legii, propunerea de despăgubire a Silviei Strul, a invocat prin întâmpinare excepția lipsei calității sale procesuale și excepția prematurității emiterii titlului de plată. ”(…) dosarul reclamantei nu a fost soluționat încă, este prematură pretenția de emitere a titlului de plată”, au spus cei de la Autoritate.
Tribunalul Iași a decis să rețină pentru judecată dosarul în ceea ce privește justețea retrocedării în natură a imobilului construit și neconstruit de pe locul Prefecturii, dar a întocmit un nou dosar și l-a declinat spre Tribunalul Buurești pentru a se judeca acolo emiterea dispoziției de acordare a măsurilor compensatorii de către Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților.
La Iași, procesul va continua pe 25 februarie 2019.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Cea mai mare despăgubire încasată de un proprietar al unei locuinţe care era protejată de o poliţă de asigurare facultativă şi care a fost afectată de un incendiu a depăşit suma de 422.000 euro, arată Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole