Școala șuților. Cum acționa rețeaua hoților de buzunare din Păcureț (VIDEO)
70 de copii fac parte dintr-o reţea de români care se ocupa cu furtul şi cerşetoria la Paris. Procurorii DIICOT, în colaborare cu autorităţile franceze, au descoperit că minorii erau „şcoliţi” acasă, înainte să fie trimişi în străinătate. Anchetatorii au făcut 25 de percheziţii în Iaşi şi Prahova şi au ridicat peste 120 de suspecţi.
Peste 300 de poliţişti şi jandarmi români şi francezi, au participat la percheziţii. Din Păcureț, un cartier de la marginea Iaşului, au fost ridicaţi zeci de suspecţi. Cu toţii sunt bănuiţi că îşi învăţau copiii să fure, iar apoi îi trimiteau „la produs” pe stradă. Doar șase dintre suspecți au fost reținuți în această dimineață, și au fost duse cu propunerea de arestare preventivă la Tribunalul Iași.
Cei șase sunt: Bobocel Somna, Drugu Gheorghe, Gîndac Aurel, Leonte Norica, alias „Nadia”, Roman Marius, alias „Casier” sau „Comitet”, și Sănătescu Spania, alias „Anglia”. Alți patru complici au fost reținuți în baza unor mandate europene de arestare.
Potrivit procurorilor DIICOT, copiii învăţau să fure din buzunare în mijloacele de transport în comun şi în magazinele din țară. Când părinţii considerau că minorii se descurcă suficient de bine, aceştia erau trimişi să fure la Paris. Aceştia au arătat că, din probele pe care le-au adunat, gruparea infracţională s-ar fi constituit în Iaşi şi Roman, membrii grupării exploatându-şi propriii copii, de 10-13 ani, pentru a fura din buzunare, genţi sau din incinta unor firme din Paris. În medie, copiii furau cam 800 de euro pe zi. Toți minorii implicați au fost duși în centre specializate, iar procurorii DIICOT au anunțat că vor face solicitare în instanță pentru decădere din drepturi.
Odată ajunşi în taberele de romi din capitala Franţei, minorii erau îndrumaţi în special spre zonele aglomerate, prin care trec, zilnic, zeci de mii de turişti. Dimineaţă li se stabilea cota. Cine nu reuşea să strângă suma nu avea voie să se întoarcă în tabără. Bunurile erau însuşite exclusiv de membrii reţelei. „Minorilor li s-a impus să fure constant, susţinând în acest mod stilul de viaţă parazitar al părinţilor. Membrii grupării infracţionale şi-au exploatat propriii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi, cât şi în Paris. Aceştia au fost determinaţi şi îndrumaţi să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinţilor care le valorificau”, au mai precizat procurorii ieşeni. Aceştia au mai arătat că părinţii organizau în detaliu activitatea infracţională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acţiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate.
Poliţiştii spun că e deja obicei pentru multe familii de rromi să-şi trimită copiii la furat sau la cerşit. Doar cei sub 14 ani dau loviturile, pentru a nu putea fi traşi la răspundere.
Comunicatul DIICOT Iași
Lucrătorii din cadrul BCCO Iași, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT – ST Iași au organizat o acțiune în vederea documentării activității infracționale a unui grup infracțional format din 27 de persoane care sunt cercetate pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat” prev. de art. 367 alin 1 2 și 3 din C.P. și “ trafic de minori” prev. de art. 211 alin. 1 şi 2 a, d şi e. din C.p. toate cu art. 38 alin. 1 C.p.
Din cercetările efectuate a rezultat faptul că mai multe familii de rromi de pe raza municipiilor Iaşi și Roman, au constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori. Membrii grupării și-au exploatat proprii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților.
Membrii grupării infracţionale și-au exploatat proprii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi cât și în Paris. Aceștia au fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinților care le valorificau. Părinții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune și locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure.
În perioadele cât minorii au fost coordonați să acționeze pe raza Mun. Iași, datorită numărului foarte mare de furturi comise de către aceștia și imposibilității tragerii lor la răspundere penală datorită vârstei, comunitatea locală s-a confruntat cu un fenomen care a influențat în mod negativ ordinea publică și siguranța cetățenilor.
După ce erau instruiți pe raza municipiului Iași minorii erau duși în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde ulterior erau îndrumați de proprii părinți să comită furturi în grupuri în zonele turistice fapt ce a condus la crearea unei stări de insecuritate în rândul populației.
Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că de la debutul activității infracționale membrii grupului au creat un prejudiciu estimativ de 650.000 de euro, din care peste 148.000 au fost trimiși în România.
Pentru documentarea eficientă a activității infracționale a grupului atât în România cât și în Franța, în cursul anului 2016 a fost constituită o echipă comună de anchetă.
La data de 19.06.2017 începând cu orele 07:00 ora României au fost efectuate 25 de percheziții domiciliare pe raza mun. Iași, Roman și a județului Prahova. În paralel, în Paris, s-a desfășurat o acțiune de mare amploare fiind efectuate percheziții domiciliare și razii polițienești în taberele de rromi.
În baza acordului de echipă comună de anchetă 2 polițiști din cadrul BCCO Iași s-au deplasat la Paris și au acordat sprijin autorităților franceze pentru realizarea acțiunii. Totodată, la acțiunea din România au participat doi polițiști din cadrul Direcției de Poliție Judiciară din Paris care au înlesnit comunicarea cu poliția franceză.
Cu ocazia acțiunii au fost descoperite și ridicate documente folosite de suspecți pentru scoaterea din țară a minorilor, formulare de transfer monetar și arme albe.
Procurorii au luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de 10 inculpați, urmând să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.
La acțiune au participat lucrători din cadrul BCCO Bacău, SCCO Neamț, SCCO Vaslui, BCCO Ploiești, Poliției mun. Roman, IPJ Iași, ITPF Iași și a Brigăzii de Jandarmi Mobilă Bacău fiind angrenați peste 110 polițiști și 160 de jandarmi.
S-a primit sprijin tehnic din partea DOS.
Activităţile procedurale şi investigative desfăşurate în cauză au beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea EUROJUST.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
DIICOT a anunţat vineri că a deschis un dosar penal in rem în legătură cu campania lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracţiunea de perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi tentativă la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole