
Sechestru pe averile celor 10 inculpați din Dosarul Skoda. Chirica e pe listă, deși a negat oficial acest lucru
Procurorii DNA Iași au impus sechestru pe bunurile mobile şi imobile deţinute de către cele zece persoane inculpate în Dosarul Skoda încă din 16 iunie. Primarul Mihai Chirica acuzat de abuz în serviciu în dosar, ar fi trebuit să știe de hotărârea anchetatorilor, însă, în conferința de presă de miercuri, el a declarat că nu știe să se fi instituit sechestru pe averea sa. A negat totodată și faptul că ar fi inculpat în dosar, așa cum anunța miercuri, REPORTER DE IAȘI.
Cele zece persoane inculpate din dosar, şi care au, aşadar, averea sub sechestru, sunt: primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica; fostul primar al municipiului Iaşi Gheorghe Nichita; Maria Simionescu – fost director al Direcţiei Economice şi Finanţe Locale Iaşi, Dumitru Tomorug – directorul de investiţii al Primăriei Iaşi, Doina Florescu – şefa serviciului Juridic din Primăria Iaşi; Eugen Chişcă – fostul şofer al lui Gheorghe Nichita, fost director administrativ în cadrul Primăriei Iaşi; Mariana Prihor – inspector principal la Direcţia Economică de Finanţe Publice Locale; Carmen Cazuc – şefa Direcţiei Finanţe Publice Locale; Georgeta Ţermure – angajată la Biroul Achiziţii Publice; Liviu Mihai Hliboceanu – fostul şef al Poliţiei Locale Iaşi, conform „Ziarul de Iași”.
Cele mai multe dintre persoanele sunt cercetate pentru o singură infracţiune, cea de abuz în serviciu, şi numai două dintre cele zece sunt cercetate şi pentru conflict de interese.
De unde a început totul
La începutul anului 2013, conducerea Primăriei a luat decizia de a achiziționa patru autoturisme în leasing operațional, valoarea estimată, ce urma a fi suportată de la bugetul local, fiind de aproximativ 93.132 euro (fără TVA), adică 419.094 lei. Suma depășea pragul impus de o Ordonanță a Guvernului de atunci, care interzicea autorităților publice locale să cumpere mașini mai scumpe de 18.000 de euro (cu TVA inclus).
La Iași, însă, întregul aparat birocratic s-a pus în mișcare pentru a cumpăra mașini mai scumpe decât impunea Guvernul. Informația prezentată în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI, în urmă cu șase luni, a fost că achiziția s-a făcut inițial direct de către Primăria Iași (ordonator principal de credite), aceasta fiind și cea care a înmatriculat autoturismele la Poliția Rutieră. Ulterior, după un control al Curții de Conturi, toată procedura a fost reluată, prin acte antedatate, achiziția fiind mascată ca o necesitate a Poliției Locale (ordonator terțiar de credite). Se spera astfel să se asigure legalitatea, deoarece Ordonanța de Guvern permitea autorităților de ordine publică să achiziționeze mașini mai scumpe de 18.000 de euro.
Pe 12 februarie, directorul tehnic Dumitru Tomorug și șeful Serviciului Administrativ, Eugen Chișcă, au întocmit caietul de sarcini în vederea realizării licitației. DNA acuză că licitația a fost trucată, specificațiile fiind adaptate pentru un singur furnizor: Open Service SA, dealerul Skoda din Iași. Chișcă este acuzat atât de abuz în serviciu cât și de conflict de interese, socrul său având acțiuni la Open Service.
S-au cumpărat trei Skoda Octavia (pentru cei doi viceprimari și secretarul Consiliului Local) și o Skoda Superb pentru primar. Procurorii acuză încălcarea premeditată a legii, deoarece Poliția Locală n-a intrat niciodată în posesia acestor mașini, acestea fiind conduse din prima zi și până în ianuarie 2017, când scandalul a devenit public, doar de cei aflați în conducerea Primăriei.
Mai mult, Hliboceanu n-avea niciun drept să semneze referatul de necesitate, acesta fiind atributul directorului Poliției Locale sau al adjunctului acestuia, deci actul era nul.
Citește și Chirica primește botezul DNA: inculpat în Afacerea Skoda
DNA reține în materialul probator că Poliția Locală avea personalitate juridică și serviciu propriu de achiziții publice, putând astfel face în nume propriu această investiție.
Între Primărie și Poliția Locală nu s-au găsit procese verbale de predare-primire a mașinilor, iar foile de parcurs erau doar ale demnitarilor din fruntea administrației locale.
De-a lungul întregului proces de achiziție – întocmire caiet de sarcini, lansare achiziție, evaluarea ofertei și înregistrarea mașinilor – primarul Gheorghe Nichita își delegase atribuțiile către viceprimarul Mihai Chirica, acesta semnând toate referatele.
DNA a calculat o pagubă în cuantum de 411.370 de lei prin achiziția celor patru mașini, valoare stabilită până la data de 23 august 2016.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Un bărbat a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de trafic de influență, din care una săvârșită în formă continuată, pentru că ar fi primit 15.000 euro pentru reducerea unei pedepse, după ce a pretins că are influență asupra unor polițiști și asupra unor judecători de la Tribunalul București.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole