Trei martori-cheie audiați în dosarul „Tabla”. Ce au declarat despre Costel Alexe
Trei martori-cheie în dosarul „Tabla” au fost audiați, săptămâna trecută, la Înalta Curte de Casație și Justiție: doi angajaţi ai combinatului siderurgic Liberty Galaţi şi şoferul care a transportat foloasele despre care procurorii spun că reprezintă obiectul mitei în dosarul fostului ministru al Mediului Costel Alexe, scrie context.ro.
La termenul de pe 24 septembrie 2024, care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost audiaţi martorii Iuliana Stoian (Manager vânzări Liberty Galaţi), Ionel Dumitru (Şef departament logistică internă) şi Vasile Panait (şoferul care a transportat materialele în cauză).
Iuliana Stoian a declarat că a primit aprobarea prin email de la conducerea combinatului siderurgic de a face un contract de sponsorizare către organizaţia Help People and Nature. Întrebată de către judecător, a spus că materialele destinate sponsorizării făceau parte din categoria de materiale greu vandabile şi că nu i s-a părut nimic în neregulă cu această sponsorizare. Iuliana Stoian a declarat că nu a văzut contractul de sponsorizare şi că a presupus faptul că sponsorizarea se derula pe bună înţelegere. În acelaşi timp, a declarat şi că nu ştia cine este Costel Alexe la vremea respectivă, ea discutând doar cu Raluca Elena Alexe în ceea ce priveşte sponsorizarea.
Ionel Dumitru, la momentul sponsorizării şeful departamentului depozite şi reciclare, a declarat faptul că a primit de la conducerea combinatului siderurgic o listă lungă de materiale care urmau să fie obiectul unei sponsorizări. A mai spus şi că Liberty Galaţi s-a mai ocupat de astfel de sponsorizări în trecut, către biserici, şcoli, spitale şi primării. Directorul general i-ar fi indicat să comunice cu colegii de la vânzări pentru a identifica materialele care urmau să fie date către asociaţia HPN, iar oamenii de la vânzări ar fi luat legătura cu FierCTC, pentru prelucrarea materialelor. De asemenea, a mai spus că era vorba de stocuri vechi, fără mişcare, „nişte ruginituri”. Ionel Dumitru a declarat în faţa instanţei că a văzut contractul de sponsorizare, dar nu l-a semnat fiindcă nu intra în competenţa lui acest lucru.
Întrebat de către judecător dacă a participat la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Mediului pe 5 februarie 2020, a răspuns că nu îşi aduce aminte sigur, dar că a participat la două astfel de întâlniri în trecut.
Vasile Panait, şoferul care a transportat materialele în cauză, a declarat că a fost rugat să se ducă la Iaşi pentru o cursă. A plecat din Galaţi cu tirul care transporta „un pachet de tablă zincată, ruginită” şi a descărcat marfa în localitatea Sculeni, judeţul Iaşi.
Conform procurorilor, 22 de tone de tablă ar fi fost primite în timpul pandemiei, respectiv în aprilie şi iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea materialelor a fost evaluată la aproximativ 100.000 lei. Potrivit anchetei, foloasele respective (tablă cutată, tablă pentru pereţi, bară rectangulară, şipcă gard) au fost transportate în localitatea Sculeni, unde familia Alexe deţine mai multe hectare de teren.
Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii produselor siderurgice, directorul general Bogdan Grecu ar fi determinat două subalterne, trimise în judecată în aceeași cauză, să încheie contracte de sponsorizare cu asociaţia Help People and Nature.
Conform presei locale, Asociaţia HPN a fost înfiinţată în anul 2011 şi a intrat sub controlul familiei Alexe câţiva ani mai târziu. Raluca Alexe a fost numită preşedintele asociaţiei, iar fraţii lui Costel Alexe, Mihai şi Florin, au devenit vicepreşedinţi.
În schimbul materialelor ar fi fost acordată alocarea, cu titlu gratuit, a unor certificate de emisii de gaze cu efect de seră şi monitorizarea măsurilor luate de Liberty Galaţi pentru închiderea unui depozit de deşeuri aflat în neconformitate cu normele UE.
Sursa: Context.ro
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost achitaţi definitiv, marţi, de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar de la fosta Secţie Specială, în care au fost acuzaţi de săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă, parte civilă în cauză fiind Sebastian Ghiţă.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole