Curtea Constituţională a Republicii Moldova a validat rezultatul referendumului proeuropean. Proruşii au organizat un protest în faţa instanţei
Curtea Constituţională de la Chişinău a validat joi rezultatele referendumului privind integrarea Republicii Moldova în UE, desfăşurat duminica trecută, anunţă presa locală.
Potrivit deschide.md, hotărârea urmează să fie publicată într-o ediţie specială a Monitorului Oficial al Republicii Moldova.
Data adoptării hotărârii se consideră ziua desfăşurării referendumului.
Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la data indicată în ea.
Comisia Electorală Centrală a constatat prezenţa alegătorilor la referendumul din 26 octombrie în proporţie de 50,72 %, fiind astel întrunită condiţia cu privire la rata de participare. Buletinele cu opţiunea „DA” au fost 749.719 (50,35 la sută), iar cu opţiunea „NU” – 739.155 (49,65 la sută).
Persoanele cu drept de vot au fost chemate să răspundă la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”
Potrivit NewsMaker, au fost proteste şi scandal în faţa Curţii Constituţionale, înainte ca instanţa să se întrunească în şedinţă în vederea confirmării rezultatului referendumului constituţional.
Reprezentanţii blocului prorus „Victorie”, în frunte cu deputata Marina Tauber, au cerut să fie lăsaţi în incinta sediului Curţii Constituţionale, ca să depună o sesizare privind infirmarea rezultatelor referendumului republican. „Voi înţelegeţi ce faceţi? Noi mergem la Curtea Constituţională să depunem sesizare. Trebuie să cerem voie de la voi sau cum? Cine sunteţi în genere? Voi încălcaţi legea. (…) De ce nu daţi voie oamenilor?”, a vociferat Marina Tauber în momentul în care forţele de ordine nu i-au lăsat să intre în incintă şi au explicat că, potrivit legislaţiei, atunci când judecătorii Curţii Constituţionale sunt în şedinţă, accesul în clădire este limitat. Argumentele nu i-au mulţumit pe politicienii Blocului „Victorie”, care au acuzat poliţia că ar trata diferit politicienii din opoziţie.
Între timp, în faţa Curţii era în desfăşurare o acţiune de protest, iar la manifestaţie a participat inclusiv liderul Partidului Comuniştilor, fostul preşedinte Vladimir Voronin, care are 83 de ani, precum şi Victoria Furtună, candidată la turul I a alegerilor prezidenţiale şi despre care se crede că ar fi susţinută de oligarhul prorus fugar Ilan Şor.
„Acest referendum este despre cedarea puterii legislative”, a declarat Furtună în faţa Curţii Constituţionale. „Jos decizia Curţii” au scandat manifestanţii.
Sursa: News.ro
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a declarat, miercuri, după desecretizarea documentelor CSAT, susține acum că nu este „fan” al lui Vladimir Putin, dar îl consideră „un lider și un patriot”.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole