
Îngrijorător! 40% dintre copiii sub un an din Suceava nu au fost vaccinați antirujeolic
Conform datele furnizate de Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava la nivelul judeţului Suceava doar 61% dintre copiii în vârstă de un an de zile sunt vaccinaţi antirujeolic. O astfel de situaţie nu a mai fost înregistrate în decursul anilor la nivelul DSP Suceava.
Reprezentaţii DSP Suceava atrag atenţia cu privire la importanţa vaccinării copiilor împotriva rujeolei, deoarece în partea de vest a ţării au fost înregistrate mai multe decese la nivelul sugarilor nevaccinaţi.
La nivelul județului a fost iniţiată o campanie de vacciare antirujeolică a tuturor copiilor restanţiei, campanie desfăşurată de Ministerul Sănătăţii pentru a opri extinderea epidemiei de rujelolă în România.
DSP Suceava are în stoc vaccin suficient pentru imunizarea copiilor împotriva rujeolei, orieonului şi rubeolei, atât pentru cei ce trebuie vaccinaţi la termen, cât şi pentru cei restanţieri.
În cursul anului trecut a avut loc o creştere alarmantă a cazurilor de rujeolă. În judeţul Suceava au fost 61 de copii diagnosticaţi cu această boală. Creşterea este mai mult decât îngrijorătoare dacă facem referire la faptul că în tot cursul anului 2015, la nivel naţional au fost confirmate doar şapte cazuri. Totuşi, situaţia pare că începe să se stabilizeze, deoarece în luna decembrie a anului trecut a mai fost confirmat un singur caz de rujeolă în Suceava, iar de la începutul anului niciun copil nu a mai primit acest diagnostic.
Campania de vaccinare ROR a început de pe data de 3 ianuarie şi în primul rând este vizată recuperarea copiilor restanţieri. Necesarul de doze de vaccin pentru copiii din judeţ este de aproximativ 10.000 de doze, în prezent în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică fiind aproximativ 7.000 de doze.
Părinţii continuă să refuze vaccinarea celor mici, iar Ministerul Sănătăţii nu aprovizionează corespunzător cu vaccinuri, ceea ce a dus la o scădere a ratei de vaccinare. Limita de siguranţă pentru menţinerea imunităţii de comunitate, cea care îi protejează atât pe copiii nevaccinaţi sub un an, cât şi pe cei mai mari şi nevaccinaţi, este de cel puţin 80% din populaţia vaccinată.
Copiii neimunizaţi pot cauza focare epidemice. Intrarea în colectivitate poate fi condiţionată de vaccinurile pe care le-a făcut copilul, iar măsura se aplică atât în şcoli, cât şi în grădiniţe, unde copilul ar putea răspândi rujeolă sau rubeolă. Părinţii care refuză vaccinarea îşi asumă responsabilitatea pentru o eventuală îmbolnăvire a copilului, în schimb, în colectivitate sunt expuşi la risc şi cei vaccinaţi
(Sursa: adevarul.ro)
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Saltelele și lenjeriile pentru bebeluși și copii emit substanțe chimice toxice și ignifuge asociate cu tulburări de dezvoltare și hormonale, potrivit a două noi studii, citate de CNN.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole