
Îngrijorător: Peste 80.000 de persoane au ajuns la medic cu infecţii respiratorii
A început monitorizarea cazurilor de infecţii respiratorii şi de gripă în sezonul 2017-2018. Peste 80.000 de persoane au ajuns la medic cu infecţii respiratorii, potrivit datelor înregistrate în prima săptămână de monitorizare din acest sezon. Numărul cazurilor este cu 11% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În această săptămână au fost raportate şi 9 cazuri de gripă clinică, dar care nu au fost confirmate în laborator.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a început, în 9 octombrie, monitorizarea infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) şi a afecţiunilor clinice compatibile cu gripa (ILI), pentru sezonul 2017-2018.
Sistemul de tip „sentinelă” pentru supravegherea infecţiilor respiratorii şi a gripei este organizat în Bucureşti şi 15 judete, raportările fiind făcute de minimum 192 medici de familie. Selecţia are la bază recomandările OMS de includere în „sentinelă” a minimum 2% din populaţia ţării şi 1% din medicii de familie. Raportarea se face săptămânal, în fiecare zi de marţi, pentru săptămâna precedentă.
Afecţiunile clinice compatibile cu gripa (ILI), infecţiile respiratorii acute (ARI) şi infecţiile respiratorii acute severe (SARI) se raportează săptămânal la ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), în sistemul european de supraveghere TESSy (The European Surveillance System).
Gripa este o boală infecţioasă acută cu un potenţial epidemic crescut. Controlul bolii poate fi realizat prin: vaccinuri gripale şi medicamente antivirale.
Vaccinarea împotriva gripei va începe la sfârșitul lunii octombrie, pentru sezonul gripal 2017-2018, aşa cum recomanda şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În România, în 2016-2017 au fost aproape 800 de cazuri de gripă și 27 de decese. În sezonul 2015-2016, dintre cei care s-au îmbolnăvit de gripa, 55,5% au avut nevoie de spitalizare. Cele mai multe dintre cazurile de gripă au fost înregistrate în rândul persoanelor peste 65 de ani – 69,6%, care au avut nevoie și de internare, arată un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Tot în sezonul 2015-2016, în România au murit 107 persoane din cauza virusului gripal, de 2,7 ori mai multe decât în sezonul precedent, în contextul în care rata vaccinării antigripale în rândul populației generale a fost de 3,2%. De altfel, dintre cele 107 persoane care au decedat din cauza gripei, 106 nu fuseră vaccinate.
(Sursa: libertatea.ro)
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Beta-glucanul, o componentă fungică, poate proteja împotriva leziunilor pulmonare cauzate de gripă prin reglarea răspunsurilor imunitare, reducerea inflamaţiei şi îmbunătăţirea ratelor de supravieţuire.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole