Palas Mall Iasi
Inimă artificială pentru copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, creată de studenții de la UMF Iași
UMF Iași

Inimă artificială pentru copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, creată de studenții de la UMF Iași

Ultima actualizare: 8 noiembrie 2024Autor: Vizualizări: 161
O inimă artificială pentru nou-născuţi şi copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, a fost construită de un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi, care va reprezenta România în finala competiţiei mondiale HeartHackathon 2024 din Japonia.

Dintre cei 38 de studenţi care formează echipa UMF Iaşi MAVIS Artificial Heart, majoritatea fiind din cadrul Facultăţii de Bioinginerie Medicală, trei vor merge în finala din Japonia, care se va desfăşura pe 12 noiembrie, transmite Agerpres.

Studenţii de la Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS vor concura alături de alte nouă echipe de elită din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Egipt, Thailanda şi Suedia.

agerpres

Agerpres

„Probabil este cea mai mică inimă artificială din lume. Din ce ştim, din literatura de specialitate, este cea mai mică artificială dezvoltată până acum. Dar o să vedem în Japonia cu ce proiecte vin şi celelalte echipe. Această inimă artificială a fost proiectată pentru un debit necesar unui nou născut, dar poate să crească această capacitate. O altă inovaţie pe care o aducem este eliminare a două din cele trei componente externe. Avem doar o singură componentă, o baterie smart, wireless, care transmite energia fără fir. Controlul asupra dispozitivului este realizat dintr-o aplicaţie de pe telefonul mobil, pacientul poate vizualiza toţi parametrii, care este nivelul de încărcare al bateriilor, dar şi viteza pompei şi debitul cardiac. De asemenea, este şi un buton de urgenţă. Desigur, urmează să dezvoltăm şi o interfaţă pentru medic pentru a avea doar el acces la setările iniţiale”, a explicat Alexandru Pleşoianu, coordonatorul echipei MAVIS.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Comisia Europeană alocă României un miliard de euro pentru combaterea efectelor coronavirusului

Medicii cardiologi spun că dispozitivele de asistare ventriculară, fie că este vorba de dispozitive de scurtă durată sau o inimă artificială, sunt elemente foarte importante care pot salva vieţi.

„Majoritatea bolilor cardiovasculare au în final insuficienţa cardiacă, o boală foarte severă, cu o evoluţie care este de cele mai multe ori fatală, la care calitatea vieţii este foarte, foarte scăzută. În momentul actual în România dispozitivele de asistare ventriculară sunt în număr foarte mic, sunt foarte puţine centre medicale care au experienţa şi expertiza necesară. Aceste dispozitive sunt foarte scumpe şi indisponibile pentru un pacient cardiac obişnuit”, a declarat dr Carmen Pleşoianu, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.

 

Sursa: Agerpres

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

  • Ateneul Național din Iași anunță cu bucurie cea mai nouă premieră pentru copii, semnată de actrița și regizorul Erica Moldovan. Este vorba despre spectacolul Pinocchio, ce va avea loc vineri, 6 Decembrie 2024, începând cu ora 19:00. În urma epuizării rapide a biletelor, spectacolul va fi prezentat și pe 9 Decembrie, de la ora 18:00, la Sala Unirii – Cinema Victoria.

    Autor: |Ultima actualizare: 28 noiembrie 2024|Timp citire: 1,7 min|Vizualizări: 181|

Editorial

Ateneu Iași

Articole din aceeași categorie

REPORTERIS îți recomandă și ...
15 ani de la inaugurarea Rețelei Medicale Arcadia. Servicii medicale de top pentru pacienții români și europeni
Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

Palas Iasi

Alte articole

REPORTERIS îți recomandă și ...
Copiii de la o grădiniță din Câmpulung Muscel, evacuați după ce în subsolul imobilului a fost găsit un proiectil