LABORATOARELE PRAXIS / Anemia Megaloblastică: Ce este și cum o putem diagnostica prin analize de laborator
Anemia megaloblastică este o afecțiune caracterizată prin producerea de globule roșii anormale, mai mari decât cele normale, din cauza deficiențelor de vitamina B12 sau acid folic. Acești nutrienți sunt esențiali pentru formarea normală a celulelor din sânge. Fără ei, măduva osoasă produce globule roșii prea mari și fragile, care nu funcționează corespunzător.
Simptome comune:
• Oboseală accentuată
• Paloare
• Slăbiciune musculară
• Dificultăți de respirație
• Tulburări de memorie sau concentrare
Carența de vitamina B12 se poate datora unei alimentații strict vegetariene (principalele surse de vitamina B12 sunt produse de origine animală, precum: ficat de miel, carne de vită, sardine, ton, ouă, lapte; vitamina B12 regăsindu-se într-o gamă restrânsă de produse vegetale). Alte cauze ale deficitului de vitamina B12 sunt: malabsorbția la nivel intestinal sau deficiența de producție de factor intrinsec, (necesar pentru a asigura o absorbție optimă a vitaminei B12, din alimente). Administrarea unor medicamente precum inhibitorii pompei de protoni și metformin pot favoriza, de asemenea apariția anemiei megaloblastice. Intervențiile chirurgicale la nivelul tractului digestiv pot determina, de asemenea, incapacitatea absorbției vitaminei B12.
Deficiența de acid folic poate fi cauzată de: o dietă săracă în alimente ce conțin cantități mari de acid folic (precum: ficat de vită, spanac, ouă, varză de Bruxelles, avocado, portocale, banane, cereale), deficitul de vitamina B12 (ce are rol de activare a acidului folic), afecțiuni digestive ce afectează absorbția intestinală, alcoolismul (prin epuizarea depozitelor de vitamine B din organism) și sarcina (dezvoltarea fătului necesită cantități mari de acid folic).
Deși aceste simptome sunt nespecifice, adesea se recomandă investigații de laborator pentru a confirma diagnosticul.
Analizele de laborator recomandate pentru diagnosticarea anemiei megaloblastice:
1. Hemograma completă
Aceasta este o analiză de bază care măsoară nivelul hemoglobinei și numărul de globule roșii. În cazul anemiei megaloblastice, hemograma va evidenția o scădere a hemoglobinei și prezența de globule roșii mărite (macrocite). Numărul de reticulocite este scăzut (reticulocitele sunt eritrocite tinere, produse în măduva osoasă și eliberate în circulația sanguină);
- Frotiul de sânge periferic
Acest test presupune examinarea la microscop a unei probe de sânge. În anemia megaloblastică, globulele roșii apar mărite, ovale și sunt însoțite de neutrofile hipersegmentate (globule albe cu mai multe segmente decât normal). - Nivelurile serice de vitamina B12 și acid folic
Aceste analize măsoară concentrația acestor nutrienți în sânge. Deficiențele de vitamina B12 și/sau acid folic sunt principalele cauze ale anemiei megaloblastice. Nivelurile scăzute ale uneia sau ambelor substanțe indică o posibilă carență care contribuie la boală. - Testul de homocisteină și acid metilmalonic (MMA)
Aceste două substanțe sunt crescute în organism atunci când nivelurile de vitamina B12 sunt scăzute. În unele cazuri, aceste teste sunt efectuate pentru a confirma o deficiență marginală de B12, chiar dacă nivelurile serice sunt la limita inferioară a normalului.
De ce sunt importante aceste analize?
Anemia megaloblastică poate fi ușor tratată dacă este diagnosticată corect. Corectarea deficiențelor de B12 sau acid folic prin suplimente sau modificări ale dietei poate duce la o îmbunătățire rapidă a stării generale de sănătate. În absența tratamentului, anemia poate provoca complicații severe, inclusiv afectarea sistemului nervos.
Concluzie:
Dacă te confrunți cu simptomele descrise sau dacă ai un istoric familial de anemie, discută cu medicul despre efectuarea acestor teste. Analizele de laborator sunt esențiale pentru diagnosticarea corectă și tratamentul eficient al anemiei megaloblastice.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Antigenul cancerului cu celule scuamoase (SCC) este considerat unul dintre markerii tumorali cu un rol important în determinarea tumorilor cu celule scuamoase cu localizări multiple.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole