Palas Winter
LABORATOARELE PRAXIS / Bolile cardiovasculare: evaluarea riscului utilizand lipoptoteina asociata fosfolipazei A2 – Lipoprotein-associated Phospholipase A2 (Lp-PLA2). Dr.Chimist Sabina Bancila
adfac162c20e6bd5a8666512a7a59075

LABORATOARELE PRAXIS / Bolile cardiovasculare: evaluarea riscului utilizand lipoptoteina asociata fosfolipazei A2 – Lipoprotein-associated Phospholipase A2 (Lp-PLA2). Dr.Chimist Sabina Bancila

Ultima actualizare: 26 aprilie 2024Autor: Vizualizări: 6
Stresul celular (oxidativ) este una dintre cauzele imbatranirii celulare si a aparitiei bolilor. Stresul oxidativ afecteaza buna functionare a organismului, pentru ca el contribuie la procesul de imbatranire a pielii si nu numai: a parului, a unghiilor conducand la aparitia ridurilor. Stresul oxidativ este un termen folosit pentru afectiunile produse de radicalii liberi. Este definit ca fiind dezechilibrul dintre radicalii liberi si antioxidanti, in conditiile in care oxidantii (radicalii liberi) sunt mai multi si au un potential distructiv asupra organismului uman. Sau altfel spus, stresul oxidativ este declansat de dezechilibrul dintre cantitatea de oxigen reactiv produs in organism si capacitatea acestuia de a-l elimina.

Majoritatea bolilor coronariene sunt cauzate de depuneri de grasimi pe anumite segmente de artere coronare, care prezinta inflamație a peretelui vascular și stres oxidativ potențial semnificativ, conducand la acumularea plăcii aterosclerotice. Este evident că o leziune inițială la suprafața endotelială este locul principal de actionare a mecanismelor de aparare, iar rolul inflamației vasculare și al interacțiunii cu stresul oxidativ continuă să apară.

Fosfolipaza A2 asociată lipoproteinelor (Lp-PLA2) este un nou biomarker pentru detectarea inflamațiilor peretelui vascular. Aceasta circulă în sânge legata atât de lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), cât și de cele cu densitate ridicată (HDL). Nivelurile circulante ale masei și activității Lp-PLA2 reprezintă un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare. Studii recente demonstrează că Lp-PLA2 este, de asemenea, asociată cu disfuncția endotelială coronariană. Cu toate acestea, legătura dintre Lp-PLA2 și modificările aterosclerotice timpurii în arterele coronare, precum și contribuția legăturii lipoproteice la potențialul dăunător al Lp- PLA2 nu au fost elucidate.

Lp-PLA2 – Mecanism de actiune biologic

Lp-PLA2 a fost descoperită în 1980 și a fost clasificată ca fiind o lipoptoteina dependenta de acțiunea ionilor de Ca2+, produsă de o serie de celule inflamatorii și neinflamatorii. Circula in sange sub forma sa activa.

Este secretata de către celulele inflamatorii, inclusiv macrofagele derivate din monocite, celulele T și mastocite, circuland în principal legata de lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL).

Face parte din clasa fosfolipazelor si se caracterizează prin capacitatea lor de a hidroliza legătura ester sn-2 a substraturilor fosfolipidice. Se crede că activitatea catalitică a Lp-PLA2 este dependentă de lipoproteine, aceasta fiind concentrată mai mult pe colesterolul LDL, inclusiv pe particulele de Lipoproteină A, care se presupune că sunt cele mai aterogene.Lipoproteina (A) este formata dintr-o lipoproteina cu densitate joasa LDL, legata de alipoproteina A (APO a), printr-o punte disulfurica. Apo (a) este o proteina cu o structura foarte asemanatoare cu a plasminogenului.

Alipoproteinele au rol in transportul lipidelor si colesterolului. Studiile recente au aratat ca lipoproteina (a) crescuta este asociata cu un risc crescut de infarct miocardic.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Percheziții la Spitalul Județean de Urgență Ilfov: mai mulți medici sunt anchetați

lp1

lp1plus

Actiunea inflamatorie a proteinei LP-PLA2 in cazul ateroslerozei

Atunci când Lp-PLA2 hidrolizează lipidele bioactive, reducând activitatea lor biologică, metabolitii generati sunt lizofosfolipidele. Aceste lipide sunt implicate în procesul aterosclerotic și prezintă un rol nociv, contribuind la răspunsul inflamator împotriva lipoproteinelor oxidate. Acești compuși sunt generați de fosfolipazele A2 în timpul activării celulare, sau apoptozei si sunt cunoscuți pentru că afectează funcția neutrofilelor și a unei diversități de tipuri de celule.Pot fi produși și de către fosfolipaza A1 prin acțiunea lecitin-colesterol aciltransferazei (LCAT) sau a lipazei endoteliale. Există numeroase și diferite lizofosfolipide, dar principalul produs al Lp-PLA este lizofosfatidilcolina; aceste procese metabolice au loc în condiții fiziologice. În plus, lizofosfolipidele din celulele apoptotice contribuie la atragerea monocitelor și a celulelor macrofage primare.

Un exemplu in care este implicata actiunea proteinei Lp-PLA2 ar fi un pacient cu dislipidemie, obezitate, hipertensiune arterială, rezistență la insulină și stres oxidativ și, prin urmare, predispus la ateroscleroză. Acești factori de stres asupra organismului, contribuie inițial la disfuncția endotelială, caracterizată prin reducerea biodisponibilităţii substanţelor vasodilatatoare, în particular a oxidului nitric (NO) şi creşterea celor vasoconstrictoare. Astfel, LDL, macrofagele și limfocitele T pot migra mult mai ușor catre artere. Această molecula de LDL prezintă un fenotip mai aterogenic, fiind densă și mică, caracteristici care o fac mai susceptibilă la oxidare. În acest situs, conținutul redus de antioxidanți favorizează producția ridicată de radicali liberi și, în consecință, favorizeaza oxidarea LDL. Astfel, Lp-PLA2 va fi activată de fosfolipidele oxidate prezente în OxLDL.

Enzima minimizează modificările OxLDL, hidrolizând fosfolipidele oxidate. Cu toate acestea, în timpul procesului de oxidare, se produc concentratii ridicate de lizofosfolipide și acizi grași oxidați neesterificati (OxNEFAS), care favorizează formarea unor molecule mari și atrag macrofagele către artere. OxLDL, lizofosfolipidele și OxNEFAS stimulează producția de citokine, cum ar fi TNF-a și IL-6, care cresc nivelul inflamației în zona placii de aterom. Macrofagele activate, prin intermediul receptorilor, fagocitează OxLDL si se transformă treptat în celule cu structura de proteoglicani. Celulele musculare sunt de asemenea, implicate si migrează spre peretele vascular, unde produc colagen, elastină și elastaze, implicând și stabilizând placile de grasime. Ulterior, macrofagele devin apoptotice, la fel ca și celulele musculare, provocând eliberarea de lipide în placă. În acest proces, prezența OxLDL, precum și a lizofosfolipidelor și a OxNEFAS produse de Lp-PLA2, stimulează în permanență creșterea plăcii; aceștia sunt factori care pot fi decisivi pentru distrugerea plăcii de aterom si poate conduce la apariția unui accident cardiovascular.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Laboratoarele PRAXIS. Sindromul Lynch – diagnostic

Lp-PLA2 și riscul cardio-metabolic

Bolile cardiovasculare constituie o problemă considerabilă pentru țările dezvoltate, atât prin impactul său economic, cât și ca principală cauză de apariție a morbidității și mortalității. Cardiopatia coronariană (coronariene), un subansamblu al bolilor cardiovasculare este responsabilă pentru o treime din totalul deceselor la persoanele cu vârsta de peste 35 de ani. Mecanismele și factorii determinanți ai apariției bolilor cardiovasculare sunt complexe și converg într-o manieră complexă, care face ca boala să apară insidios și să nu aibă manifestări clinice timp de mulți ani. Această tendință este reflectată de natura silențioasă a până la 75% din evenimentele ischemice miocardice.

REPORTERIS îți recomandă și ...
UPDATE. Patru muncitori au căzut într-un bazin de decantare din curtea unei fabrici de lactate din Botoșani. Toți au murit

Pe de alta parte, pacientii cu diabet zaharat de tip 2 (T2DM), sunt mai predispuși la boli cardiovasculare. Asocierea dintre Lp-PLA2 și T2DM a fost, de asemenea, raportată în cadrul Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) și Nurses’ Health Study (NHS), ambele prezentând un risc relativ crescut de mortalitate.

La pacienții cu sindrom metabolic, se remarcă o inflamație cronică de intensitate scăzută, iar pacienții prezintă o activitate mai mare a Lp-PLA2. La acești pacienți, citokinele pro-inflamatorii ar putea stimula și agrava rezistența la insulină în țesutul adipos și în mușchi. Țesutul adipos uman și adipocitele sunt surse active de Lp-PLA2 la pacienții cu T2DM. Expresia ridicată a proteinei Lp-PLA2 în adipocite în cazul obezității și al diabetului de tip 2 poate induce creșterea lipoproteinelor oxidate cu densitate scăzută (oxLDL) circulante, ducând astfel la inflamație și ateroscleroză. Noutatea relevată este că, în cazul diabetului zaharat de tip T2, Lp-PLA2 ar putea fi considerată ca o nouă țintă terapeutică pentru a reduce inflamația, riscul aterosclerotic și dezvoltarea complicațiilor cardiometabolice.

lp2

DETERMINAREA LP-PLA2 UTILIZAND METODA IMUNO-ENZIMATICA

In cadrul laboratorului Investigatii Medicale Praxis, se realizeaza dozarea proteinei LP-PLA2 printr-un test enzimatic. Astfel, Lp-PLA2 dintr-o probă hidrolizează gruparea acetil din poziția sn-2 a fosfolipidelor, 1-miristoil-2-(4-nitrofenilsuccinil)-sn-glicerocero-3-fosfocolină (MNP) pentru a genera gruparea 4-nitrofenil, un produs colorat care poate fi monitorizat spectrofotometric la 405 nm. Activitatea LP-PLA2 din probă se calculează din valoarea raportului de modificare a absorbanței in proba.

valori normale…..

Bibliografie
1. Yun-jie Yin , Yan-chun Chen , Liang Xu, Xiang-hai Zhao, Song Yang, Relationship of lipoprotein-associated phospholipase A2(Lp-PLA2) and periprocedural myocardial injury in patients undergoing elective percutaneous coronary intervention, IJC Heart & Vasculature, Volume 28, 2020, https://doi.org/10.1016/j.ijcha.2020.100541
2. Isis T Silva, Ana PQ Mello & Nágila RT Damasceno, Antioxidant and inflammatory aspects of lipoprotein-associated phospholipase A2 (Lp-PLA2 ): a review, Lipids in Health and Disease volume 1, 2011
3. Alessandro De Stefano,et all, Lp-PLA2, a new biomarker of vascular disorders in metabolic diseases, Int J Immunopathol Pharmacol , 2019, doi: 10.1177/2058738419827154
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

REPORTERIS îți recomandă și ...
Coronavirus în România: un nou record de infecții - 3.130, în ultimele 24 de ore
Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

Palas Iasi