Arcadia Spitale si Centre Medicale
O femeie din Dâmboviţa a fost internată la spital cu botulism, după ce a mâncat conserve făcute acasă
Facebook

O femeie din Dâmboviţa a fost internată la spital cu botulism, după ce a mâncat conserve făcute acasă

Ultima actualizare: 15 mai 2025Autor: Vizualizări: 189

O femeie de 53 de ani din Dâmboviţa este internată la spital cu botulism, după ce a consumat mâncare conservată preparată în gospodăria sa, informează, joi, Spitalul Judeţean Târgovişte.

„În data de 13 mai 2025, o femeie în vârstă de 53 de ani dintr-o localitate rurală a fost internată de urgenţă în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, după ce a prezentat simptome severe, specifice unei intoxicaţii alimentare grave. Potrivit personalului medical, pacienta a acuzat iniţial greaţă, vărsături şi dureri abdominale intense, simptome apărute la aproximativ 12 ore după consumul de carne de porc preparată sub forma de conservă în propria gospodărie”, precizează Spitalul Judeţean Târgovişte.

Conform unităţii medicale, în scurt timp, starea femeii s-a agravat (la aproximativ 24 de ore de la debutul primelor simptome), aceasta dezvoltând vedere înceţoşată, diplopie (vedere dublă), slăbiciune musculară şi dificultăţi la înghiţire – semne neurologice caracteristice botulismului, o afecţiune rară, dar extrem de periculoasă, cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Cazul adolescentului din Iași, care a fost bătut de doi colegi și a murit. „Fac hemoragie internă și mor”. Cum s-a întâmplat totul

Suspiciunea de botulism a fost ridicată rapid de medicii infecţionişti, pe baza simptomatologiei, cât şi a contextului epidemiologic. Pacienta a fost tratată cu ser antibotulinic polivalent.

„Botulismul alimentar este considerat o urgenţă medicală majoră, din cauza potenţialului său letal. Simptomele pot să apară în câteva ore sau la câteva zile de la ingestie şi sunt legate de cantitatea de toxină ingerată. Iniţial pot apărea simptome digestive uşoare, ignorate de pacienţi (vărsături, greaţă, dureri abdominale), ulterior în evoluţie putând să apară şi fenomene neurologice – ptoza palpebrală, vedere înceţoşată, diplopie (vedere dublă), tulburări de deglutiţie, secreţie salivară deficitară, culminând posibil cu stop cardiorespirator şi exitus”, precizează Spitalul Judeţean Târgovişte.

Personalul medical recomandă: respectarea strictă a procedurilor de sterilizare termică în prepararea conservelor casnice; evitarea consumului de conserve care prezintă miros sau aspect modificat; păstrarea alimentelor în condiţii igienice şi la temperaturi corespunzătoare.

 

Sursa: Agerpres

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
Cadavrul unei femei în stare avansată de putrefacţie, găsit la marginea unei păduri din Bragadiru
Palas Iasi

Alte articole