
ȘCOALA POLITICĂ IAȘI XXI: Studenții au beneficiat de o vizită de studiu la Parlamentul României
Studenţii ieşeni de la facultățile de ştiinţe politice, ştiințe ale comunicării, ştiinţe administrative, jurnalism, ştiinţe juridice, care s-au înscris în programul ȘCOALA POLITICĂ IAŞI XXI – ediția I, 2017, inițiat de prof. dr. Camelia Gavrilă, au participat la o vizită de studiu la Camera Deputaților – Parlamentul României, pe parcursul a două zile de activităţi în Bucureşti.
Așa cum s-a precizat la debutul acestui proiect, tinerii implicați au avut prilejul să cunoască în mod direct activitatea şi rolul Parlamentului, institutie reper pentru valorile democratice şi unica autoritate legiuitoare a României, precum și alte instituții administrative și culturale din București.
Programul a început în compania unui ghid ce le-a oferit o prezentare detaliată a Palatului: clădire monumentală, impresionantă, cu o istorie interesantă, a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume. Studenții au avut posibilitatea să viziteze cele mai importante zone, săli de şedinţă, de conferinţă, muzeul Parlamentului, și să fie prezenți, astfel, acolo unde are loc bună parte a procesului legislativ din România. Vizita a continuat alături de coordonatorul proiectului, prof.dr. Camelia Gavrilă, la comisia pe care o prezidează, și anume Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, unde s-au prezentat aspecte legate de fluxul legislativ, etapele devenirii unei legi, forme de colaborare interinstituţională, mai multe exemple de bune practici și măsuri concrete implementate în procesul educațional. Studenții au avut ocazia să cunoască, astfel, modul în care se conturează o inițiativă legislativă din punct de vedere tehnic, să observe parcursul actelor emise în interiorul celor două camere, dar și efectul lor în afara instituției și să înțeleagă dinamismul și efervescența activităților politice. Ulterior discuția a devenit interactivă şi densă, concretizându-se într-o serie de întrebări adresate atât aparatului administrativ, consilierilor parlamentari, dar și deputaților prezenți la dezbatere.
Pe lângă această vizită oficială, prin care au avut ocazia să cunoască Parlamentul României atât din punct de vedere arhitectural, dar mai ales din perspectiva atribuțiilor și funcționalității sale, studenții participanți la Școala Politică Iași XXI au realizat diverse vizite la instituții de cultură, muzee, teatru, zone istorice, menite să completeze imaginea unei adevărate capitale europene.
În urma vizitei la Parlamentul României, vizită ce ne-a fost oferită gratuit în cadrul Școlii Politice Iași XXI, toate așteptările s-au transformat într-o experiență inedită. Simplele planuri au devenit aspirații, colegii au devenit amici și ideile au fost concretizate în dezbateri pline de conținut. Școala Politică Iași XXI depășește pe zi ce trece orice așteptare pe care am avut-o și aș încuraja fără rețineri pe oricine să aplice la următoarele ediții, deoarece este o ocazie rară să putem prelua experiența direct de la o sursă de inspirație precum doamna deputat Camelia Gavrilă, a transmis Irene Drăgan, studentă la Facultatea de Drept – U.A.I.C.
Această activitate a trezit o dorință în sufletul meu, care mă motivează să îmi urmez unele aspirații la care tind și care îmi dă puterea de a lupta și de a munci până la îndeplinirea acestora. – Răzvan Croitoru, student la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – U.A.I.C.
Eu le doresc studenţilor bursieri să aibă respectul pentru muncă, pentru studiu, pentru valorile intelectuale, să nu se piardă în negura problemelor, a dificultăţilor inerente, și să-și decupeze un traseu de viață curajos, ambiţios, pe măsura aspiraţiilor şi competenţelor dobândite în timpul anilor de studiu. Consider că sunt importante competențele profesionale, tenacitatea și inspirația pentru orice proiect de viaţă şi cariera. Toate aceste aspecte, alături de implicarea în viaţa societăţii, în experienţe de cunoaştere, în diverse activități precum cele propuse în acest proiect inedit pe care l-am iniţiat, îi vor duce spre împlinire și realizări în plan personal şi profesional.” – a declarat deputat prof. dr. Camelia Gavrilă în cadrul dezbaterii realizate în contextul prezentarii activităţilor parlamentare şi ale comisiei pentru învăţământ.
Pe lângă activitățile cabinetului parlamentar, activitățile de formare, evenimentele, dezbaterile tematice la care aceștia au participat, se adaugă acum și vizita de studiu, o activitate pe care au desfășurat-o cu încredere, curiozitate intelectuală și entuziasm.
Proiectul ȘCOALA POLITICĂ IAȘI XXI a fost lansat la Iași de prof. dr. Camelia GAVRILĂ în toamna acestui an. Interesul studenților pentru participarea la acest proiect a fost atât de mare, încât, în final le-au fost puse la dispoziție 8 locuri și nu doar 4, așa cum se comunicase în apelul inițial.
Acum, când cele 3 luni de stagiatură se apropie de final, se poate spune că este vorba despre un proiect ambițios, ce a deschis noi perspective tinerilor, aducându-i mai aproape de lumea politică, de instituțiile statului, de politicieni, astfel încât să devină cetățeni implicați, conștienți de realitățile sociale și politice ale României, precum și de valoarea votului și voinței lor politice.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Președintele interimar Ilie Bolojan a întors în Parlament o lege care are drept obiective reformarea Guvernului, prin desființarea unor ministere și reorganizarea unor departamente guvernamentale.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole