
Cel mai impresionant tablou „Car cu boi” al lui Grigorescu, restaurat în laboratoarele Palatului Culturii din Iași
Specialiștii de la Palatul Culturii din Iași au început restaurarea celui mai impresionant tablou „Car cu boi” al pictorului Nicolae Grigorescu.
Tabloul a fost pictat de Nicolae Grigorescu în 1899, în ulei, pe o pânză cu dimensiuni impresionante, de 1510 x 2810 centimetri, și a ajuns la Palatul Culturii din Iași în urma unui transfer de la Muzeul de Artă din București, „cu dispoziția Consiliului de Stat pentru Cultură și Artă din 23 decembrie 1966”.
Managerul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, afirmă că în registrul de inventar este specificat că în 1966 când a fost preluat tabloul „Car cu boi”, singurul cu dimensiuni atât de impresionante, starea de conservare era „destul de bună”, însă, în timp, a început să prezinte cracluri ale stratului pictural și ondularea suportului de pânză.
Lucrarea „Car cu boi” a fost expusă publicului până în anul 2008, când Palatul Culturii a intrat în proces de reparare.
„În patrimoniul Palatului Culturii avem cea mai mare lucrare din România, și, probabil, din lume, realizată de Nicolae Grigorescu. Este o lucrare absolut monumentală, care nu a mai fost expusă publicului de aproximativ 20 de ani. Va fi piesa centrală a Galeriei de Artă Românească pe care ne dorim o să inaugurăm la Muzeul de Artă din Palatul Culturii pe 10 mai”, a explicat Andrei Apreotesei pentru Agerpres.
Din cauza stării avansate de degradare, în 2019 pânza a fost supusă unor verificări în laborator, iar acum restauratorii lucrează cu atenție. Ei încearcă să readucă tabloul cât mai aproape de forma sa inițială.
Restauratorii Loredana și Remus Ioan Popa sunt deja la operația de îndepărtare a murdării aderente de pe stratul pictural și a subțierii vernis-ului, etapă pe care, spun ei, o fac după ce au fost siguri de consolidarea suportului tabloului.
„Am început să îndepărtăm în etape, cu grijă, murdăria aderentă de pe stratul pictural. Nu putem să curățăm stratul pictural dacă nu este sigur prins de stratul de preparație și de suport totodată”, explică Loredana Popa.
Cei doi specialiști, soț și soție, intervin cu soluții testate înainte și care au avut nevoie de aprobarea unei comisii speciale.
„De obicei se fac teste mici, observând în prealabil dacă soluțiile cu care intervenim nu fac rău stratului pictural”, explică Remus Ioan Popa.
După ce au stabilit cu ce soluții se poate interveni, restauratorii îndepărtează în etape fiecare strat de murdărie, pregătind stratul pictural pentru chituire.
„Avem aici, pe pânza originală, stratul acesta gri de preparație a pânzei, făcut tot de autor, și stratul pictural destul de împăstat, așa cum l-a pictat Grigorescu. Noi intervenim, după ce vom verifica și definitiva suprafața stratului pictural, doar acolo unde este necesar, chituind, adică aducând la nivel cu stratul pictural original. Nu putem lăsa necompletate aceste lipsuri din stratul pictural. Se completează la nivel, după care se intervine cromatic numai în acele zone în care este nevoie, astfel încât imaginea picturii să devină unitară. Observați crăpăturile picturii. Nu mai punem de la noi culoare ca să fie tabloul mai nou, mai proaspăt”, a explicat Loredana Popa.
Specialiștii și-au propus să finalizeze restaurarea celebrului tablou până în luna mai iar ulterior să îl expună pe simezele galeriei Muzeului de Artă Contemporană.
„Carul cu boi” a fost tema predilectă a lui Nicolae Grigorescu. Așa cum știm cu toții, Grigorescu era pictorul național, cel care a format o adevărată școală de artă românească în țara noastră. De la el s-au inspirat și ceilalți artiști care au venit după aceea: Octav Băncilă, Ștefan Luchian. „Carul cu boi” a fost tema preferată a artistului. Avem în colecția noastră 46 de lucrări Nicolae Grigorescu, șase dintre ele reprezintă carul cu boi. Din colecția noastră acest tablou care este restaurat acum este cea mai mare lucrare”, a declarat Valentina Druțu, directorul Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Sursa: Agerpres
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Un craniu de mamut de stepă - descoperit în 1956 în comuna Holboca din judeţul Iaşi - va fi restaurat și expus la Palatul Culturii din capitala Moldovei.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole