
Mercenari români, blocați în mijlocul luptelor din Congo. MAE: „Situaţia din teren este extrem de volatilă şi periculoasă”
MAE este informat şi are în atenţie situaţia unui număr de cetăţeni români care sunt blocaţi în provincia Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, pe fondul unei ofensive rebele împotriva armatei.
Cel puţin câteva zeci de cetăţeni români, contractaţi în armata privată administrată de Horaţiu Potra în Republica Democrată Congo, sunt de două zile sub asediul rebelilor din gruparea M 23 – aflată în conflict cu autorităţile guvernamentale congoleze, notează PressOne.
Sursele PressOne susţin că ar putea fi vorba de peste 200 de mercenari români, care s-ar fi refugiat spre aeroportul din Goma, al doilea oraş care ar putea să cadă în mâinile rebelilor, după Sake, aflat la doar 27 de kilometri depărtare.
Potrivit MAE, conflictul de lungă durată din regiunea Nord Kivu este în evoluţie dinamică şi imprevizibilă, iar situaţia actuală din teren este „extrem de volatilă şi periculoasă”.
„MAE menţine legătura cu familiile din ţară ale cetăţenilor români şi este în contact permanent cu organismele civile şi militare ale ONU, cu autorităţile din RDC, Uganda şi Rwanda. MAE reaminteşte că a fost emis un avertisment de călătorie valabil pentru RDC şi zona de conflict: https://www.mae.ro/travel-alerts/2902”, transmite sursa citată.
Conform MAE, au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo.
„Conflictul de lungă durată din regiunea Nord Kivu este în evoluţie dinamică şi imprevizibilă. Situaţia actuală din teren este extrem de volatilă şi periculoasă”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.
MAE menţine legătura cu familiile din ţară ale cetăţenilor români şi este în contact permanent cu organismele civile şi militare ale ONU, cu autorităţile din RDC, Uganda şi Rwanda.
MAE reaminteşte că a fost emis un avertisment de călătorie valabil pentru RDC şi zona de conflict.
Sursa: News.ro
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Românii susțin că nivelul unei pensii lunare decente este de 4.945 lei (aproape 1.000 euro), cu 75% mai mare decât valoarea reală medie a pensiei publice din prezent, dar nu economisesc suficient pentru a atinge acest nivel, relevă un sondaj realizat de ISRA Center la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Articole pe subiecte simiare