Arcadia Spitale si Centre Medicale
Pelerinajul la Sfânta Parascheva s-a încheiat. Bilanțul final al Sărbătorilor Iașului
dc08a16481023c4714a5927739f122cd

Pelerinajul la Sfânta Parascheva s-a încheiat. Bilanțul final al Sărbătorilor Iașului

Ultima actualizare: 16 octombrie 2019Autor: Vizualizări: 83

dc08a16481023c4714a5927739f122cd

Pelerinajul de la Iaşi s-a încheiat. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă marţi seara, în jurul orei 22.00, în Catedrala Mitropolitană, după ce a fost depusă timp de cinci zile în baldachinul special amenajat în curte cu ocazia prăznuirii Cuvioasei. Sărbătoarea a adunat în Iași aproximativ 200.000 de credincioși. Credincioșii au adus Iașului peste 1,5 milioane euro.

Aproximativ 220.000 de credincioşi din ţară şi străinătate s-au închinat la moaştele Sf. Parascheva începând cu 11 octombrie, când a început oficial pelerinajul. În toată această perioadă peste 800 de persoane au necesitat îngrijiri medicale, dintre care 65 au ajuns la spital.

În ultima zi de pelerinaj, oameni de toate vârstele au mers să se închine la racla cu sfintele moaște, înainte ca acestea să fie duse înapoi în Catedrala Mitropolitană, unde vor rămâne pe tot parcursul anului.

Pelerinii au plecat acasă cu sufletul mai liniștit, și cu flori rupte din baldachinul în care a fost așezată, în ultimele zile, racla cu sfintele moaște.

Puţin după lăsarea serii, ultimii credincioşi stăteau încă la coadă. Mulţi sunt din Iaşi, şi spun că aleg să vină spre final, pentru a le lăsa cale liberă pelerinilor care vin din toate colţurile ţării.

După ce s-a închinat şi ultimul pelerin, racla a fost purtată în procesiune în jurul catedralei de un sobor de preoţi. Pentru a decurge totul în siguranţă, aceştia au fost flancaţi de jandarmi.

Marian Timofte, mitropolia Moldovei şi Bucovinei: „Au fost zile intense, zile în care s-a simţit dragostea şi evlavia credincioşilor pentru sfinţi, pentru Sfânta Parascheva este manifestata pe parcursul întregului an, practic nu există zi din an în care să fie credincioşi la racla sfintei.”

REPORTERIS îți recomandă și ...
Senator Maricel Popa (PSD): Hramul Sfintei Parascheva a transformat Iașul în Capitala Ortodoxiei din România

Credincioşii care nu au apucat să ajungă la racla, se vor putea închina de acum în interiorul Catedralei. Moaştele Sfântului Spiridon, aduse special din Insula Corfu, vor rămâne la Iaşi până astăzi la prânz.

Pelerinii au cheltuit peste 1,5 milioane euro

De-a lungul zilelor de pelerinaj, cei peste 220.000 de pelerini care au venit să se închine la Sfânta Cuvioasa Parascheva au adus Iașului peste un milion şi jumătate de euro, afirmă Știrile Pro TV.

Pelerinii au plătit pentru icoane, lumânări și pomelnice, plus cazare, hrană și suveniruri. Pe lângă biserică și comercianți, au câștigat în aceste zile de sărbătoare și rugăciune, și proprietarii de hoteluri și pensiuni.

Evident, și autoritățile locale.

În Iaşi sunt aproape 2700 de locuri de cazare, la hoteluri şi pensiuni. Şi aproape toate au fost ocupate în cele trei zile de pelerinaj: vineri, sâmbăta şi duminica.

La un procent mediu de 90% grad de ocupare în cele 3 nopţi şi la un preţ mediu de 150 de lei pentru un loc pe noapte, rezulta că hotelurile au încasat puţin peste un milion de lei. Pensiunile au câştigat şi ele.

Primăria a câştigat bani frumoşi şi din închirierea unor spaţii micilor vânzători, care şi-au aşezat tarabe în zona centrală a oraşului.

156 de comercianţi au închiriat 3200 de metri pătraţi, timp de 6 zile. La un cost minim de 30 lei pe metru pătrat, rezulta aproape o sută de mii de lei. Şi vânzările au mers bine, şi nu doar la cele sfinte.

Potrivit preoţilor, numărul credincioşilor trecuţi pe la racla cu sfintele moaşte sau doar la slujbe, a depășit 220.000. Pentru un pomelnic, au dat cel puţin 10 lei. Dar au fost şi pelerini care au cheltuit o sută de lei.

REPORTERIS îți recomandă și ...
A murit scriitorul Dumitru Radu Popescu

Mulţi creştini şi-au cumpărat icoane, cruciuliţe, braţări şi alte suveniruri religioase, pe care au dat cel puţin 20-30 de lei fiecare. În total, aproximativ 6 milioane de lei.

Cât s-a câştigat:

Pelerini: 200.000 persoane X 30 lei/persoană (pomelnice, lumânări, icoane, mâncare) = 6.000.000 lei

Cazări Hoteluri: 2.250 locuri ocupate (90% din 2500) X 150lei/loc/noapte X 3nopti = 1.012.500 lei

Chirie Comercianţi: 156 comercianţi X 3200mp X 30lei/mp = 96.000 lei.

Adunate, cazarea, chiria plătită de comercianţi şi banii daţi de pelerini pe obiectele de cult şi mâncare depăşesc peste 7 milioane de lei, adică peste milion şi jumătate de euro, o gură de oxigen pentru Iaşi, oraşul care găzduieşte, anual, cel mai mare pelerinaj ortodox din România.

În paralel cu pelerinajul de la Sfânta Parascheva, în capitala Moldovei au avut loc şi zilele oraşului, care s-au terminat seara trecută cu un foc impresionant de artificii.

 

Sursa: Știrile Pro TV

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu
REPORTERIS îți recomandă și ...
A murit scriitorul Dumitru Radu Popescu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
PRESShub / 2.000 de euro pe noapte, cazarea la Cluj în timpul UNTOLD. Camere de 10 ori mai mult decât în Dubai
Palas Iasi

Alte articole