
Scriitorul Cătălin Mihuleac își lansează în Iași romanul „Strania valiză a domnului Silberstein“, unul dintre best-seller-urile din acest an ale Editurii Humanitas
În partea a doua a acestei săptâmâni, în cadrul mai multor evenimente, va avea loc în Iașul scriitorului Cătălin Mihuleac lansarea celui mai recent roman al său – „Strania valiză a domnului Silberstein“. Apărută, anul trecut, la Editura Humanitas, cartea s-a aflat, deja, în topurile de vânzări din librării. De exemplu, stocul de la Librăria Cărturești din Palas Mall a fost epuizat timp de câteva zile, până ce stocul a fost refăcut.
Critic: „Cartea are la bază o listă clară de pledoarii de ordin moral”
Prezentarea volumului scris de Cătălin Mihuleac va avea loc în decursul a două zile și în cadrul a trei evenimente. Vineri, 14 martie, Lénick le Guyader, nepoata lui Bernard Natan și Jil Silberstein, nepotul lui Guillaume Silbestein – descendenții personajelor-cheie ale romanului – vor participa, alături de autor, la două întâlniri cu elevi din Iași, organizate la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” (ora 9.30) și la Colegiul Național Mihai Eminescu (ora 12).
A doua zi, sâmbătă, 15 martie, la ora 10, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași (Parcul Copou), cei trei vor lua parte la alt eveniment dedicat publicării acestei cărți. Gazda evenimentului va fi profesorul Sergiu Constantin Enea. Intrarea va fi liberă.

Sursa foto: Facebook Humanitas
Într-o prezentare recentă, criticul literar Tania Radu a scris că „Romanul urmărește simultan trei destine. Pe de o parte, soarta a doi ieșeni, celebrități româno-pariziene de la începutul secolului XX. Guillaume (Wilhelm-Willimuță) Silberstein e un mare marochiner parizian, cel care «a făcut din femei regine» grație poșetelor din piele de crocodil (sau de șopârlă, când nu se putea altfel). Bernard Natan (Nahum Tanenzapf) e producător de film, patron al casei Pathé, ajunsă la faimă enormă grație aducerii în Europa a filmelor de animație americane și ecranizării unor mari opere literare. Al treilea personaj principal, contemporan cititorului, e Zinel, racolat de Clanul Campionilor și «școlit» ca șuț de primă clasă la Paris…
Dincolo de materialul istoric real și de ficțiunea întregitoare, cartea are la bază o listă clară de pledoarii de ordin moral: despre toleranță, bine și rău, dreptate, singurătate și fragilitate“.
Autor multiplu premiat
Fost jurnalist la mai multe publicații locale și naționale și cadru didactic la Secția de Jurnalistică de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Cătălin Mihuleac a ales, în final, să se dedice carierei de scriitor, publicând proză scurtă și romane.
O parte dintre volumele sale au avut rezonanță internațională, fiind traduse în mai multe limbi și premiate. Conform unei prezentări a Grupului Humanitas, ediția franceză Les Oxenberg & les Bernstein a volumului „America de peste pogrom” (Cartea Românească, 2014, reeditat la Politom în 2017 și la Humanitas în 2021), a primit premiul „Meilleur roman européen 2020” acordat de revista literară Transfuge. Ediția în limba germană (Oxenberg & Bernstein; Paul Zsolnay Verlag, 2018) a fost clasată pe locul 5 în topul canalului de televiziune SWR2 din iunie 2018, top dedicat celor mai bune apariții editoriale din Austria, Germania și Elveția și a fost nominalizată la premiile Târgului de carte de la Leipzig (2018).
La Humanitas, Mihuleac a mai publicat „Deborah” (2019) și „Poziţia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine” (2022).
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat vineri ample controale în județul Iași, ca urmare a unor sesizări primite atât la nivel local, cât și la București.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole