
Tensiuni între maghiari și români la Cimitirul din Valea Uzului, de Ziua Eroilor. Un cordon de jandarmi separă cele două grupuri
Atmosferă foarte tensionată la cimitirul din Valea Uzului, unde grupuri de români, veniți în număr foarte mare, au forțat cordonul de jandarmi care îi separau de maghiari. Există îmbrânceli și confruntări la poarta cimitirului între grupurile de români și jandarmi.
Mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, au anunțat joi organizarea unui protest pașnic la cimitirul de la Valea Uzului.
În aceeași zi, mai multe organizaţii româneşti, dar şi Primăria din Dărmăneşti, judeţul Bacău, au anunţat organizarea unor manifestări comemorative cu ocazia Zilei Eroilor.
„Mâine (joi – n.r.), comunitatea maghiară din judeţul Covasna şi din judeţul Harghita, alături de noi, liderii politici ai acestei comunităţi, vom participa la un protest paşnic, dar ferm, împotriva ilegalităţilor comise de Primăria Dărmăneşti şi le vom spune celor care vor fi acolo că nu suntem de acord ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo. Suntem convinşi de faptul că acele cruci au fost amplasate ilegal acolo, avem din ce în ce mai multe documente din partea autorităţilor că acele acte, fapte din partea Primăriei Dărmăneşti sunt ilegale şi vom fi acolo de fiecare dată pentru a protesta paşnic, dar ferm, împotriva oricăror încercări de inaugurare a acelor construcţii”, declara miercuri senatorul UDMR Tanczos Barna, citat de Agerpres.
Un grup de români a rupt poarta cimitirului și aruncă din interior cu obiecte spre grupul de maghiari
În zonă există un grup de circa 300 – 400 de români agresivi, cu boxe de la care sunt intonate cântece patriotice. Printre ei este și George Simion, care a mai fost protagonistul unui incident la acest cimitir.
Maghiarii stau în fața cimitirului și se roagă în ungară, iar grupurile de români încearcă să rupă cordoanele de jandarmi pentru a ajunge la ei. Înspre maghiari au fost aruncate și pietre, relatează Hotnews.
Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.
Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.
De altfel, Ministerul Apărării Naţionale precizează într-un răspuns transmis la o solicitare Agerpres că la finalul celei de-a doua conflagraţii mondiale, în necropola de război de la Valea Uzului erau înhumaţi peste 1.300 de militari de mai multe naţionalităţi – români, unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni şi sârbi.
În ultimii ani, Consiliul Local Sânmartin a împrejmuit incinta şi a amplasat câteva sute de cruci în memoria soldaţilor ungari căzuţi în luptele care au avut loc în zonă.
Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis, recent, să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.
Pe de altă parte, autorităţile din Dărmăneşti susţin că au autorizaţiile necesare pentru ridicarea crucilor şi că cimitirul se află pe teritoriul acestei localităţi.
În zonă au avut loc în ultima lună mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.
În urma acestor incidente, patru bărbaţi, printre care se numără şi viceprimarul din Sânmartin, au fost duşi, în data de 23 mai, la audieri la IPJ Harghita, într-un dosar instrumentat de poliţiştii din Bacău. În aceeaşi zi, Consiliul Local Sânmartin a votat o hotărâre prin care se interzice accesul în cimitir pentru 30 zile, iar o săptămână mai târziu, primarul din Sânmartin, Gergely Andras, şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, au închis uşa cimitirului cu un lanţ şi trei lacăte.
Hotărârea de interzicere a accesului în cimitir a fost atacată în instanţă de Instituţia Prefectului judeţului Harghita, pentru că ar încălca mai multe legi, inclusiv Constituţia România, motiv pentru care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat în luni, 3 iunie, că cimitirul va putea fi vizitat duminica, între orele 16,00 şi 17,00, pe baza programărilor prealabile.
Mai multe persoane fizice şi organizaţii, printre care se numără Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), au anunţat că vor sărbători în data de 6 iunie Ziua Eroilor la Cimitirul de la Valea Uzului, la demers alăturându-se şi senatorul Partidului Mişcarea Populară Covasna, Gheorghe Baciu.
Sursa: Hotnews
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Primele probleme între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. În ciuda sprijinului reciproc anunțat de cei doi în campania pentru prezidențiale, creșterea TVA pare a fi un motiv de tensiune între cei doi.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole