Un nou obiectiv turistic în Iași deschis vizitatorilor: Ceasul din Turnul Central al Palatului Culturii
Mai multe persoane vor putea vizita unul dintre simbolurile Iaşiului, Ceasul din Turnul Central al Palatului Culturii, începând cu data de 11 septembrie, a anunţat, managerul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Andrei Apreotesei.
Acesta a declarat, pentru Agerpres, că vizitatorii, însoţiţi de personalul de specialitate, vor avea acces în Camera Mecanismului din Turnul Central, de miercuri până duminică, în zilele de luni, marţi şi sărbători legale fiind închis, de la orele 10,45, 11,45, 12,45, 13,45, 14,45 şi 15,45.
Potrivit sursei citate, rezervările se fac doar la casa de bilete, în ziua vizitei, numărul de locuri fiind limitat la maximum 14 persoane pe grup. Copiii cu vârsta până la 14 ani au acces în turn doar însoţiţi de un membru adult al familiei. Preţul unui bilet este de 30 lei pentru adulţi, 15 lei pentru pensionari, 7,50 lei pentru elevi sau studenţi.
„Orologiul simbol al Iaşului poate fi vizitat acum de un public mai numeros şi am convingerea că asta va aduce multă bucurie în inimile vizitatorilor şi ale ieşenilor”, declară Andrei Apreotesei.
Carillonul sau ceasul din Turnul Central al Palatului Culturii redă la fiecare oră exactă, o melodie cu o rezonanţă specială pentru români, „Hora Unirii”, compusă de Alexandru Fechtenmacher, pe versurile poetului Vasile Alecsandri, ce marchează în mod simbolic Unirea Principatelor de la 1859. Cadranele orologiului sunt flancate de câte o frescă reprezentând doi plăieşi.
Comandat de arhitectul Ion D. Berindei în Germania, ceasul cu carillon a fost instalat în Turnul Central în 1925, special pentru a conferi o încărcătură istorică Palatului Administrativ şi de Justiţie – destinaţia iniţială a clădirii, precum şi pentru a atribui o conotaţie romantică edificiului înălţat pe „platoul de aur al oraşului”. Ceasornicul din Turnul Palatului, furnizat de casa Pascalovici din Bucureşti, amintea de orologiului instalat în turnul porţii Curţii Domneşti la 1728, care a dat, multă vreme, ritmurile oraşului.
Mecanismul orologiului se află la etajul al treilea din turnul central al Palatului. Este un ceas cu trei cadrane, fiecare cu diametrul de 3,24 metri. Cadranele erau iniţial împodobite cu vitralii, reprezentând cele 12 zodii.
Conform reprezentanţilor CMNM, „carillonul este un sistem de clopote acordate, de dimensiuni diferite, care dau seria notelor muzicale dintr-o gamă completă. Ele sunt acţionate de mecanismul ceasului printr-un tambur cu ştifturi care acţionează nişte ciocănele metalice. În Europa, ceasurile cu carillon sunt răspândite începând cu secolul XV, în timpul Renaşterii. Asemenea mecanisme au continuat să fie construite până în secolul XIX. În secolul XX, construirea de carilloane, ca cel de la Iaşi, reprezintă o raritate, ele ilustrând un gust arhaizant”.
Din 2016, după redeschiderea Palatului Culturii, în urma celui mai amplu proces de restaurare din existenţa clădirii, zeci de mii de vizitatori s-au bucurat de spectacolul oferit de ceasul cu carillon.
Sursa: Agerpres
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice pun în executare joi 21 de mandate de percheziţie domiciliară la mai multe persoane fizice şi la instituţii publice, de pe raza judeţului Iaşi, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunii de corupţie.
Editorial
Panorama
Articole pe subiecte simiare
Alte articole