fbpx
 
Dan Cojocaru „Mopsu”, un „norocos” la ruleta autorizațiilor Dan Cojocaru „Mopsu”, un „norocos” la ruleta autorizațiilor

Vice la Poli, Dumnezeu la Primărie: Mopsu a construit fără acte și apoi a primit autorizație în timp record - 3 luni și 7 zile


Firma lui Dan Cojocaru „Mopsu”, vicepreședinte la echipa de fotbal Politehnica Iași, a obținut într-un timp la care alții doar visează autorizație de intrare în legalitate pentru lucrări fără acte la un imobil pe care îl deține în Campusul Tudor Vladimirescu. Informația apare în dosarul în care Poliția Locală a cerut la instanță demolarea lucrărilor ilegale. Contactat de REPORTER, Cojocaru a declarat că nu cunoaște cum a fost emisă autorizația atât de repede, pentru că a închiriat clădirea. Cu toate acestea, atât în procesul de demolare, cât și în dreptul autorizației apare doar numele firmei sale, Magic Pizza SRL.

Amendat și somat

În decembrie 2020, o echipă de la la Serviciul Control Urbanism din cadrul Poliției Locale a făcut un control la lucrările proaspăt terminate de închidere a terasei de la spațiul fostei Mopserii Magic Pizza. Inspectorii au constatat, printr-un proces verbal, că structura de aluminiu și sticlă adăugată pe exteriorul clădirii au fost executate fără autorizație de construire. Proprietara clădirii, firma Magic Pizza SRL a lui Dan Cojocaru a fost amendată și i s-a acordat un termen de intrare în legalitate de trei luni. A mai fost păsuit, în van, așa că, în octombrie 2021, Poliția Locală și Primăria Iași au mers în instanță, unde au cerut desființarea lucrărilor fără acte.

Așa arăta clădirea înainte de lucrări

„În fapt, se arată că, în baza verificărilor efectuate în luna decembrie 2020, în Municipiul Iași, Complex Studenţesc Tudor Vladimirescu, în fața căminului T17, precum şi în temeiul competenţelor trasate Serviciului Control Urbanism Afisaj Stradal din cadrul Poliției Locale laşi în domeniul disciplinei în construcţii şi afişajului stradal, fapta drept consecință a executării unor lucrări de construcții, fără a deține autorizație legală corespunzătoare, a fost încadrată sub incidența art.26 alin(1) şi alin. (2) lit.a) din Legea nr.50/1991, aceasta fiind sancţionată cu o amendă în cuantum de 2.000 lei, dispunându-se totodată, sistarea lucrărilor de construire şi intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire, dacă condițiile urbanistice permit, în caz contrar, urmând a se aplica prevederile legale în vigoare”, s-a menționat în dosar.

Rezolvare în doi timpi și trei mișcări

În mai 2022, judecătorii au închis subiectul: procesul deschis de către Municipalitate a rămas fără obiect. Motivul: la ultimul termen al litigiului, Cojocaru a prezentat judecătorilor autorizația de construire nr. 764/17.12.2021.

Sentința mai indică un detaliu: autorizația fusese cerută în septembrie 2021: „Pârâta a cerut eliberarea autorizației de construire în baza cererii înregistrate sub nr. 99625/10.09.2021, aceasta find în prezent pe circuit în sensul soluționarii”, se arată într-o primă menționare a stadiului, existând, apoi, o completare: „La termenul de judecată din data de 23.03.2022 pârâta a depus la dosar autorizaţia de construire nr.764/17.12.2021”.

Imobilul, după terminarea lucrărilor

Un calcul simplu arată că firma lui Dan Cojocaru a obținut autorizația de construire într-un timp record: 3 luni și 7 zile. Teoretic, termenul pentru obținerea unui astfel de document este de 30 de zile, dar, în municipiul Iași, termenul real este de ani de zile.

Mopsu: „Nu am legătură”

Cojocaru spune că n-are nicio legătură cu autorizația emisă de Primărie pe repede înainte. El afirmă că a închiriat spațiul din Tudor Vladimirescu către o altă firmă.

„Acum vreun an am cesionat ce este pe locul fostului restaurant (o pizzerie n.r.). Modificările la clădire le-a făcut firma care a închiriat, tot lor le-am semnat documente să se ocupe de autorizația de construire. Nu am nicio legătură cu lucrările, nu cunosc termenele”, a declarat el.

Pe autorizație scrie numele firmei Magic Pizza SRL

O precizare: omul de afaceri susține că a semnat în urmă cu un an (teoretic ianuarie – februarie 2022), dar lucrările au fost făcute în 2020, autorizația a fost cerută în septembrie 2021 și obținută în decembrie 2021.

 

În iunie 2021, Cojocaru a devenit vicepreședintele Politehnica Iași, clubul susținut de Primărie de la bugetul local. Numirea a avut loc cu binecuvântarea primarului Mihai Chirica pe care Cojocaru îl admiră de mai mult timp și îi distribuie pe Facebook postările (foto sus).

Primăria: „Un termen normal”

Sute de ieșeni se plâng de termenele uriașe din domeniul Urbanismului, la Iași, dar Primăria explică faptul că acestea nu sunt reale decât în anumite situații. Iar când termenul este mai lung de 3 luni, este exclusiv vina solicitanților.

Comunicatorii Primăriei spun că un termen de 3 luni din cazul Magic Pizza SRL este unul normal și nu există legătură între calitatea de vicepreședinte la Poli Iași și viteza actelor. „Nu cred sa aibă nicio legatură. Sunt documentații de Urbanism (certificate, autorizații etc.) care se emit mai repede de 3 luni. Pe de o parte, depinde de durata de obținere a avizelor de la instituțiile avizatoare (unde solicitantul depune documentațiile suport), așa cum sunt cerute de lege pentru obținerea documentațiilor de către solicitant, iar, pe de altă parte, de modalitatea în care arhitectul contractat de solicitant realizează documentațiile suport pentru obținerea documentelor de la Primărie. De foarte multe ori, la cererile noastre de clarificări, cei responsabili răspund târziu sau invocă tardivitatea obținerii avizelor menționate mai sus”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Acesta mai susține că, în luna ianuarie 2023, din 200 de documentații studiate de către inspectorii Primăriei, doar 20 aveau toate hârtiile în regulă. „În momentul în care solicitantul are toate avizele și documentațiile/schițele specifice în regulă, în maximum 30 de zile primește răspuns de la autoritatea locala”, a declarat Buraga.

Article image
* O ieșeancă în vârstă deține un portic de 30 mp în Piața Unirii, cu autorizație de construcție * A cerut superficie pe teren, iar Primăria refuză să i-o acorde * Mai mult, s-a trezit cu un preț crescut de Primărie de la 16 euro/mp/lună la 28 de euro! „Practic aduc bani de-acasă” * Femeia e revoltată că nu i se răspunde la cerere de superficie și acuză că se urmărește alungarea ei din Piața Unirii, pentru a face loc extinde...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 August 2021

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31