fbpx
 
Primarul Bălan confundă presa cu o bătaie între mafioți / EDITORIAL

Primarul Bălan confundă presa cu o bătaie între mafioți / EDITORIAL


Mihai Bălan, primarul din Bârnova, încearcă să contracareze efectele dezvăluirilor REPORTER DIN IAŞI prin denigrări josnice. Tot mediul politic şi administrativ din Iaşi ştie de ani de zile că REPORTER nu negociază apariţia anchetelor sale. E un principiu de la care nu am abdicat niciodată.

În ianuarie-februarie, la începutul campaniei noastre de presă, Mihai Bălan a transmis semnale pe care le-am refuzat. Auzisem că omul a plâns efectiv înspăimântat. În momentul acesta i-a revenit un pic încrederea şi recurge la intimidări. Este un comportament caracteristic acestei jungle de provincie în care confruntările presă-autorități sunt tratate primitiv, la nivel personal, ca o reglare de conturi între indivizi, şi nu între instituţii.

Dacă scrii 11-12 articole în 4 luni despre afacerile oneroase ale unui demnitar, devii suspect. Asemenea campanii de anduranţă, atât de bine documentate şi atât de convingător argumentate, sunt din ce în ce mai rare în presa din România şi sunt privite ca un fenomen ciudat, nefiresc, care trebuie anihilat. Dezvăluirile în cascadă, care demantelează sistemul putred al unei entităţi publice, devin apăsătoare atât pentru subiectul anchetei, cât şi pentru autori.

Un jurnalist preia întotdeauna o parte din angoasa conţinutului apăsător din anchetele sale şi simte umbra pericolului pe care el însuşi o creează la adresa celui despre care scrie. E specific jurnalismului de investigaţii, a ceea ce se cheamă „hard news”. Dar în jungla în care trăim şi în care scriem de 10 ani purtăm cu noi această nefericire, făcând un slalom decent şi discret pentru a ne păstra integritatea.

Am mai spus: cazul Bălan este unic în România. Cele două practici ale sale prin care şi-a dobândit averea în ultimii 7 ani îl fac un caz antologic. A luat zeci de apartamente de la dezvoltatorii care construiesc în Bârnova, la preţuri subevaluate, şi a şantajat, la propriu, persoanele care aşteptau de 20-30 de ani retrocedarea unor moşteniri, cumpărându-le terenurile, prin antecontracte, la preţuri de 10-20 de ori sub cele reale.

Echipa REPORTER DE IAŞI a ştiut în ce se bagă şi continuăm această campanie angoasantă din respect faţă de sursele noastre, care sunt oameni de bună credinţă. Pentru ei scriem, iar dezvăluirile noastre vor continua.

Article image
Somn ușor, justiție! Primarul i-a dat unui sătean din Bârnova 11.800 mp ca restituire, apoi i l-a luat înapoi pe un preț de doi lei Fiul primarului l-a vândut apoi la prețul real: 400.000 de euro, de 22 de ori mai mult decât plătise pe el. Acolo s-au construit apoi blocuri Altă bucată din același teren s-a plimbat pe la nora primarului, la un preț de 5 euro/mp, pământ la stradă, cu toate utilitățile. Valoarea reală: 30 eu...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Aprilie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: