fbpx
 
Curtea Penală Internațională își deschide un birou la Kiev

Curtea Penală Internațională își deschide un birou la Kiev


Curtea Penală Internaţională (CPI) a deschis un birou la Kiev, „cel mai mare" în afara celui de la Haga, a anunţat joi procurorul general ucrainean, Andrii Kostin, citat de AFP.

„Biroul extern al CPI şi-a deschis porţile în Ucraina", a declarat el pe X (ex-Twitter), asigurând că aceasta reprezintă o „etapă decisivă în parcursul nostru spre restabilirea justiţiei".
Kievul încearcă să instituie un tribunal special pentru a-i pune sub acuzare pe liderii ruşi după invazia Rusiei în Ucraina, lansată la 24 februarie 2022.
Ucraina anunţase în martie apropiata deschidere a unui birou al CPI pentru „a ancheta mai complet asupra crimelor internaţionale comise în Ucraina".
„Contrar regimului rus criminal, Ucraina nu are nimic de ascuns", a asigurat Andrii Kostin, promiţând că ţara sa va fi "transparentă" şi va permite experţilor CPI să acceadă la "scene ale crimelor, la probe şi la mărturii".
„Noi facem tot posibilul pentru a ne asigura ca experţii CPI să poată vedea cu proprii lor ochi consecinţele crimelor agresorului şi să tragă concluzii independente", a spus el.
„Împreună cu întreaga lume civilizată, noi suntem uniţi printr-un obiectiv - să asigurăm ca agresorul să fie tras la răspundere pentru crimele comise", a adăugat procurorul.
În paralel, un birou internaţional însărcinat să ancheteze asupra crimei de "agresiune" împotriva Ucrainei s-a deschis la Haga la începutul lunii iulie, ceea ce constituie, potrivit Kievului, un prim pas „istoric" spre crearea unui tribunal special.
Acest Centru internaţional pentru urmărirea crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) grupează procurori ai Kievului, ai Uniunii Europene, SUA şi CPI.
CPI, cu sediul la Haga, a emis de altfel în martie un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupusa deportare de copii ucraineni, aminteşte AFP.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30