fbpx
 
New Zealand Birds Online New Zealand Birds Online

Puteketeke, o pasăre care vomită, grohăie și hârâie, a câștigat un concurs ce a stârnit controverse în Noua Zeelandă


Puteketeke, o pasăre care vomită, grohăie, hârâie şi participă la ritualuri de împerechere bizare, a câştigat titlul ''Pasărea Secolului'' în Noua Zeelandă, la finalul unei competiţii în care implicarea comediantului americano-britanic John Oliver a stârnit o controversă pe plan local, informează Reuters.

Competiţia ''Pasărea Anului'', botezată ''Pasărea Secolului'' în 2023 pentru a celebra centenarul organizaţiei de mediu Forest&Bird, este un eveniment anual în cadrul căruia votanţii îşi aleg pasărea favorită din Noua Zeelandă.
În 2023, comediantul americano-britanic John Oliver a profitat de o deficienţă a sistemului care permite votarea unei păsări de oriunde din lume.
Asumându-şi rolul de şef de campanie pentru puteketeke, o pasăre cu creastă portocalie, Oliver le-a cerut telespectatorilor emisiunii sale săptămânale să voteze pentru această pasăre, a apărut la The Tonight Show alături de Jimmy Fallon ca să o promoveze şi a instalat bannere de promovare în diferite capitale.
Promotorii celorlalte păsări au denunţat această practică, făcând apel la neozeelandezi să se implice şi să voteze şi pentru alte păsări, printre care papagalul kakapo şi pasărea naţională, kiwi.


„Am promis controversă, dar nu ne-am aşteptat chiar la aşa ceva. Suntem încântaţi să vedem valul de pasiune, creativitate şi dezbatere pe care această campanie l-a iniţiat'', a spus Nicola Toki, directorul executiv al organizatorului competiţiei, Forest & Bird.
Drept răspuns la un aşa-zis ''amestec american'', neozeelandezii au votat în număr mare.
Numărul mare de voturi - peste 350.000 din 195 de ţări - a dus la defectarea sistemului de verificare a voturilor şi a întârziat rezultatele cu două zile.
Toki a spus că mii de voturi au trebuit descalificate ca fiind frauduloase, inclusiv 40.000 de voturi atribuite de o singură persoană unui pinguin. O altă persoană din Pennyslvania a votat de 3.403 ori, înregistrând câte un vot la fiecare trei secunde.
După anunţarea păsării câştigătoare, prim-ministrul ales al Noii Zeelande l-a felicitat pe John Oliver pe platforma X, fostă Twitter.
Pasărea puteketeke îşi înghite propriile pene pentru a-şi pansa stomacul după care vomită pentru a elimina paraziţi, scoate sunete asemenea unor grohăituri şi hârâieli şi participă la ritualuri de împerechere precum ''dansul ierbii'', în care păsările îşi oferă una alteia iarbă de mare, sau ''pinguinul fantomatic'', când păsările se ridică piept la piept în timp ce merg pe apă.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31