fbpx
 
BBC BBC

Scriitorul australian Yang Hengjun a fost condamnat la moarte cu suspendare în China. Autoritățile din Australia sunt „îngrozite”


Scriitorul australian Yang Hengjun a fost condamnat la moarte cu suspendare de către un tribunal chinez, la cinci ani după ce a fost arestat și acuzat de spionaj. Guvernul australian spune că este „îngrozit” de acest rezultat al procesului care s-a desfășurat cu ușile închise, informează BBC.

Dr. Yang - un savant și romancier care a scris pe blogul său despre afacerile statului chinez - neagă acuzațiile, care nu au fost făcute publice.

Ministrul de externe Penny Wong l-a convocat pe ambasadorul Chinei în Australia pentru o explicație, iar luni a declarat că guvernul va „comunica” răspunsul său către Beijing în „cei mai puternici termeni”.

Pedeapsa poate fi comutată în închisoare pe viață după doi ani, potrivit oficialilor australieni.

„Am cerut în mod constant standarde de bază de justiție, corectitudine procedurală și tratament uman pentru doctorul Yang, în conformitate cu normele internaționale și obligațiile legale ale Chinei”, a spus ea într-o conferință de presă.
„Toți australienii vor să-l vadă pe Dr. Yang reunit cu familia sa. Nu vom ceda în susținerea noastră”, a mai spus aceasta. Oficialii australieni și-au exprimat anterior îngrijorări cu privire la tratamentul din închisoare și la proces, dar Ministerul de Externe al Chinei i-a avertizat să nu se amestece în acest caz și să respecte „suveranitatea judiciară” a națiunii.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Wang Wenbin a declarat reporterilor că dosarul doctorului Yang a fost „tratat cu rigurozitate” în conformitate cu legea și că litigiile și drepturile sale consulare au fost respectate.
Pedeapsa cu moartea cu suspendare din legislația chineză, conform Reuters, îi acordă acuzatului o amânare de doi ani de la executare, după care este transformată automat în închisoare pe viață sau, mai rar, închisoare pe perioadă determinată. Individul rămâne în închisoare pe tot parcursul acestui proces.

„A fost folosită mai frecvent în ultimii ani ca o modalitate de a reduce prevalența execuțiilor fără a aboli total pedeapsa cu moartea”, a spus Ryan Mitchell, profesor de drept la Universitatea din Hong Kong, adăugând că prevalența exactă a pedepselor cu moartea, inclusiv suspendările, este tratată de China ca un secret de stat.

„Sentința este folosită pentru o gamă largă de cazuri și nu este asociată cu un anumit tip de infracțiune”, a spus Mitchell. El a spus că este adesea folosită pentru infracțiuni considerate ca având „impact social negativ grav”, cum ar fi traficul de droguri.

În decembrie, un fost vicepreședinte al autorității de reglementare bancară din China a fost condamnat la moarte cu o amânare de doi ani pentru luare de mită și abuz de putere. Aceeași sentință a fost pronunțată și fostului ministru al justiției Fu Zhenghua în 2022 pentru luare de mită.

„Indiferent dacă este executată sau nu, sentința echivalează efectiv cu o pedeapsă cu moartea din cauza stării de sănătate a lui Yang și a îngrijirilor medicale inadecvate primite în închisoare”, a spus Elaine Pearson, directorul Diviziei Asia a Human Rights Watch.
„Este pedepsit de guvernul chinez pentru critica sa față de încălcările drepturilor omului în China și pentru susținerea valorilor universale precum drepturile omului, democrația și statul de drept”, a declarat pentru BBC prietenul său, profesorul din Sydney, Feng Chongyi.

Dr. Yang, care a lucrat anterior pentru Ministerul Securității Statului din China, a fost supranumit „comerciantul democrației”, dar scrierile sale au evitat adesea criticile directe la adresa guvernului.

El locuia la New York, când a călătorit la Guangzhou în ianuarie 2019 împreună cu soția și copilul acesteia - ambii cetățeni chinezi - într-o scrută deplasare și a fost interceptat de autoritățile chineze la aeroport. Cazul bărbatului de 58 de ani s-a desfășurat în cea mai mare parte cu ușile închise până acum, inclusiv un proces secret în 2021.

Directorul Human Rights Watch Asia, Elaine Pearson, a declarat că situația acestuia a ridicat o „mulțime” de preocupări privind un proces echitabil, iar rezultatul este „revoltător”.

„A avut acces întârziat și limitat la reprezentare juridică, un proces cu ușile închise – iar Yang însuși a reclamat tortură și mărturisiri forțate în timpul interogatoriilor sale”, a declarat ea pentru BBC.
Dr Yang încă mai are căi de apel disponibile, a spus ministrul australian Wong, dar fiii săi din Australia au spus anterior că starea lui de sănătate este precară și că nu primește tratament medical.

Reținerea sa și cea a jurnalistului australian Cheng Lei în 2020 au contribuit la înrăutățirea legăturilor dintre Beijing și Canberra, dar aceste relații s-au stabilizat de la schimbarea guvernului în Australia în 2022. Cu toate acestea, Richard McGregor de la Institutul Lowy, un think tank independent din Sydney fondat în aprilie 2003 de Frank Lowy, a declarat pentru Sydney Morning Herald că noua sentință a doctorului Yang va avea probabil un „impact grav asupra relațiilor bilaterale” dintre cele două țări.

„Afișează pe un ecran larg opacitatea sistemului juridic chinez, impermeabilitatea acestuia la cererile rezonabile ale guvernelor străine în numele cetățenilor lor și răzbunarea față de oamenii care îl contestă”, a spus el.

„Această sentință se află la capătul cel mai extrem al spectrului în ceea ce s-ar fi putut aștepta. Concluzia de nescăpat este că va muri în închisoare”, a mai spus McGregor.

Sursa: Digi24

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30